Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


SVEA India Pale Ale
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
SVEA India Pale Ale
/preneseno sa bloga Memoari Pivske Mušice/

Još jedno odlično pivo o kojem ću napisati par riječi u nastavku je pivo koje je nastalo u pivari De Struise Brouwers. Ono po čemu je zanimljiva ova belgijska pivara je činjenica da je nastala iz garaže, dakle dvojica ‘home brewera’ kuhala su pivo iz hobija, a onda su od toga napravili biznis. Naravno, ljubav prema hobiju koji je postao posao se itekako osjeti u ovom pivu.

Vrlo zanimljiva kombinacija – naime radi se o belgijskom India Pale Ale pivu što je pivski stil koji ne postoji dugo i koji se tek probija. Iako ima sve karakteristike IPA-a, ipak se po sladovima, ali prvenstveno po kvascu, vidi da ovo pivo dolazi iz Belgije.

Pivo je posvećeno švedskoj mitskoj božici Svea-i, što ga opet čini još neobičnijim.

Prema etiketi, sadržaj alkohola je 7%, a uz ječmeni i pšenični slad, korišteni su još zob i raž, što se definitivno primjećuje još od prvog gutljaja.

Za razliku od američkih piva iz ovog stila, Svea IPA definitivno uz citrusne hmeljeve (najvjerovatnije sorte Cascade, Citra ili slične) u sebi sadrži i popriličnu količinu evropskih plemenitih hmeljeva koji doprinose cvijetnim i zemljastim aromama.

Pivo ima lijepu, čvrstu pjenu, a pred kraj točenja dolazi do zamućenja, odnosno istakanja kompletnog taloga kvasca u pivo iz flaše. Boja je prljavo-smeđa, potpuno neprozirna. Karbonizacija izuzetno visoka, baš u belgijskom stilu.

U nosu se osjeti neobična, ali solidna kombinacija citrusa, borovine, crnogorične smole sa tim cvijetnim i zemljastim notama koje su zasluga evropskih hmeljeva. Uz to je jako karakterističan doprinos mirisu koji donose raž i zob.

Na jeziku pivo se ne razlikuje puno od klasičnih američkih IPA-a – trpka, jaka gorčina na bazi jezika sa dugim finišem, osim u činjenici da se jasno razaznaju esteri koje ostavlja belgijski kvasac. Sasvim sigurno dobro balansirano pivo.

Prvi put sam imao priliku probati belgijski IPA i mogu reći da je zanimljivo pivo koje vrijedi probati. Sigurno da bi se moglo naći i boljih primjeraka u okviru ovog stila, ali meni je ovo pivo bilo sasvim dovoljno da upoznam ovaj stil i da otprilike vidim kako treba izgledati, pa možda odlučim i da pokušam jednom napraviti nešto slično.

[Image: htfoeD0.jpg]
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Shunj Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 198
Joined: Nov 2012
Reputation: 5 Location: Atlanta, GA
RE: SVEA India Pale Ale
Zvuci odlicno. Mislim, ako se ne varam, da sam ga vido u prodavnici. Cim probam prijavim se.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools