IBU 60-90
Najčešće pravim pivo na oko softverskih 50 IBU. Nešto između APA i IPA. Međutim, kada krenem da povećavam IBU, kroz dodatne količine hmelja na 60 minuta ili kasnijim dodavanjem tokom kuhanja ili tokom hladjenja i virpula - nema neke posebne razlike u gorčini. Ne dobijam onaj udarac gorčine - šakom u glavu.
Sa druge strane kada eksperimentišem sa pšeničnim pivom male gorčine - osjeti se velike razlika između softverskih 18 i 20 IBU.
Kako riješiti problem?
Podešavanjem vode? Teslićka voda praktično nema hlorida a sulfat je na 35. Radim podešavanje za Staute i NEIPA.
FWH? Dodavanje hmelja tokom ispiranja sladovine a prije kuhanja - nisam probavao. Planiram ove sedmice.
Hop spajder? Koristim ali radio sam i bez njega i nisam primjetio neku posebnu razliku. Od ljetos hop spajder koristim samo kada pretačem ohladjenu sladovinu u fermentor. Kuham bez njega.
Ekstrakti hmelja su mi preskupi za nabavku preko neta. Nisam probavao.
Greška u softveru? Moguće... na 80 litara piva dodam 200 grama Nuggeta na 60 minuta i softver pokaže 80 IBU. Isprobao sam 2 različita programa.
Paleta ukusa? Što čovjek više pije IPE gorčine su sve blaže i manje. Navikneš se i oguglaš. Hoptopod od Dogme mi je nekad bio baš gorak ali više nije. Supernova od Kabineta mi nekako varira. Zavisno od raspoloženja i klope a moguće da i kod njih ima promjena u proizvodnji. Svježina piva također igra ulogu. C4 nisam probao. Gardenova IPA nije nešto posebno gorka.
Šta i kako dalje? Kako do snažnije gorčine?