Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pinta Hopus Jumbo
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
Pinta Hopus Jumbo
Pivo iz poljske craft pivare PINTA. Radi se i Imperial Black IPA pivu rađenom sa četiri sorte hmelja, i to poljskim Magnumom, te američkim hmeljevima Simcoe, Chinook i Cascade. Za sladni dio piva su korišteni sladovi njemačke firme Weyermann i to: Pale Ale, Caramunich tip 2, Carapils, Caraamber i Carafa Special tip 2. Hopus Jumbo je fermentiran sa fermentisovim suhim kvascem US-05. Pivo dolazi u ambalaži zapremine 0,5 l.

Izgled: Pivo sipano u malu tulip čašu, a prilikom sipanja obrazovala se postojana pjena debljine 3-3,5 cm. Pjena je svijetlo smeđe boje, a iza sebe je ostavila odličan lacing. Boja piva tamno smeđa, skoro crna, a okrenuto prema svjetlosti po rubovima čaše se prelijeva tamna rubin boja. Pivo je bistro.

Aroma: Isprepliču se sladne i hmeljne note. Može se osjetiti aroma kafe, tamnog voća, karamele. Hmeljnu stranu čine arome citrusa, borovine, smolaste note i blagi nagovještaj cvjeća.

Okus: Kako u aromi, tako se i u okusu isprepliču sladne i hmeljne note. Od sladne strane ovog piva u okusu dominira kafa i karamela. U okusu se javljaju i citrusne, smolaste, odnosno note borovine. Iako pivo ima 83 IBU jedinice, gorčina se posebno i ne osjeti. Dosta izbalansirano pivo, i dosta suh finiš.

Punoća okusa: Solidno tijelo sa nižom karbonizacijom. Iako je ovo pivo sa 7,9% ABV alkohol je dobro zamaskiran i uopšte se ne osjeti.

Ukupni dojam: Odlično, fantastično pivo, veoma pitko. Malo manje hmeljno od klasičnih IPA, ali tako to i treba. Posebno me oduševila njegova pitkost iako se radi o tamnom pivu sa 7,9% ABV.

[Image: eS69clB.jpg]
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools