Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Ispiranje
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Ispiranje
da se nadovežem na sixtysix - nema univerzalne formule, svaki sistem ima svoje temperaturne i količinske gubitke. vođenje bilješki je od velike koristi. pisanje svake veličine. nakon par kuhanja trebao bi već znati kako se sve zajedno ponaša. ona moja formula koju sam napisao je otprilike +/- 10%

i još jedna stvar - odnos vode i slada 1:3 je previše. idi na 1:2,3 - 1:2,6

odnos vode i slada kod ukomljavanja ima isto efekta na okus i kvalitetu piva. gušće komine daju više 'malty' pivo, a i jako je važno radi pH vrijednosti komine.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
SixtySix Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 83
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Ispiranje
Ja se recimo uvek zgrozim kada vidim da za 5kg slada bi trebalo da ukomljavam sa oko 13 a treba da isperem sa oko 16-17. Ja sam u svojoj glavi, Bog sveti zna zasto, umislio da strike i sparge kolicine treba da budu slicne i non stop sam mislio da radim nesto pogresno.

Kada sam video da je sve ok i da cu razumno pogadjati OG potpuno sam se opustio. Jedan matori tehnolog pica mi je jednom rekao:"Bitno je samo da ti sve bude cisto, dezinfikovano i temperatura fermentacije na mestu. Ostalo je sve luk i voda (pracenje recepta)."
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Ispiranje
This post was last modified: 11.09.2013, 03:16 by Sile.
dosad sam radio ovako, ubacim slad u mash tun i dodam 25l vode, zatim nakon pola sata kad upije dodam još ostalih 5l pošto nije stalo sve odjednom. nakon što je ukomljavanje završilo (od dodavanja prvih 25l - 60min) cijeđenjem sam dobio oko 26l komine koju sam kuhao. efikasnost mi je varirala od 66%-70% za više slada (6-7kg) te do 75% za manju količinu slada (cca 5kg). ne znam koja je ovo metoda i da li uopće postoji.

Metodom ispiranja po receptu, dakle, dodavanjem manjeg dijela vode na 60min, pa ocijeđivanjem i ispiranjem sa većim dijelom vode po proračunu do željene količine kuhanja, dobio sam željenu litražu i efficiency oko 73% što je po mojoj procjeni ok iz razloga što ne bi izvukao tu željenu količinu komine za kuhanje.

jedina mana mi je bila što mi je temperatura komine pala na 62C umjesto ciljanih 66C, ali to pripisujem manjoj količini vode pri ukomljavanju te je zbog toga vjerojatno temperatura i pala stoga znam da idući puta moram dodati vodu u mash tun pri 77C a ne pri 72C kako sam sada prakticirao.

čak mislim da sam sa 1kg - 3l izgubio nešto na efikasnosti, ali nema veze na greškama se uči.
Find Odgovori
SixtySix Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 83
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Ispiranje
Hteo bih da se dovezem sa jednim pitanjem. Dobijam informacije ovde u srbiji od navodno "iskusnih pivara" da se prilikom ukomljavanja veceg odnosa slada i vode 1:3.5 ili cak 1:4 dobija fermentabilnija sladovina jer navodno enzimi nisu bili sputani od strane visoke koncentracije secera u guscoj sladovini. Takodje, ukomljavanje sa odnosom 1:2.5 ili 1.3 pravi manje fermentabilnu sladovinu sto rezultira sladjim pivom.

Ima li ovo smisla ili likovi samo lupetaju?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Ispiranje
ima samo malo veze. puno je važnija temperatura i pH. u jako gustoj komini, nedostatak vode usporava želatinizaciju, a ima veze i sa enzimima jer ih usporava, ali to ne znači da i u gustoj komini nećeš dobiti potpunu konverziju. problem sa rijetkim kominama je i pH vrijednost koja značajno raste. za fermentabilnost sladovine ključna je ipak temperatura i režim ukomljavanja, kao i sladovi koji se koriste u receptu.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: Ispiranje
This post was last modified: 20.09.2013, 10:50 by illuminated.
pH igra odlucujucu ulogu. Manje vode, nizi pH, usporava alfa amilaza kojoj godi malo veci pH ( 5,5-5,7). Dakle, istina je. Alfa radi fermentabilne secere.
Edit: naravno temp ukomljvanja i recept imaju vrlo vazan uticaj na pH i na enzimsku aktivnost.
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Vukovar, Croatia
RE: Ispiranje
This post was last modified: 20.09.2013, 11:05 by Svarrogh.
Racunaj takodje da ako radis odnos slada i vode 1:5 automatski ce ti manje vode trebati za ispiranje da bi dosao do zeljenog volumena prije kuhanja. Manje ispiranja, slabija iskoristivost. E sad mozes to rijesiti tako da ispires sa vise vode i onda dulje kuhas, nekih 3 sata da ti ispari voda i dobijes zeljeni OG. Mislim da jos samo Njemci rade sa tako velikim odnosom zbog dekokcije.

Uglavnom, ako radis ukomljavanje na 65C 90 minuta, koristis kvasac koji ima dbbru atenuaciju kao US05, nakon kuhanja dobro to promuckas i obogatis O2 nemas brige da ce ti ostati visok FG
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools