Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Komora za fermentaciju
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
Komora za fermentaciju
Na nekoliko mjesta sam vidio da je naglaseno da je potrebno da se fermentor za vrijeme fermentiranja nalazi u komori za fermentaciju, tj. u prostoru gdje je moguce kontrolisati temperaturu i gdje nema dnevne svjetlosti.
Opet na drugim mjestima to se uopste ne navodi.

1. Koliko je bitno da temperatura prostora u kom se nalazi fermentor dok traje fermentacija bude bez vecih promjena? Posto sam u stanu (gdje inace ne bi trebalo da ima toliko drasticnih promjena u temperaturi), nemam pretjerano mnogo prostora, mogu li fermentor jednostavno ostaviti negdje u sobi, hodniku...?
Tj. hocu da izbjegnem pravljenje komore, kako bih troskove na pocetku smanjio koliko mogu, i olaksao malo sve generalno.

2. S obzirom da ce mi kao fermentor vjerovatno posluziti ona kaca za kupus (30L) koja obicno bude bijela tj. u koju ulazi dnevna svjetlost, da li je to problem? Moram li je drzati u mraku?

Imam neke ideje da kasnije napravim citav novi kuhinjski element, tipa duzine 3m gdje bi mi stajao sav pribor za pravljenje piva, a da jedan dio bude komora za fermentaciju, ali to je za sad daleko Smile.


Elem, jos nista nisam nabavio od opreme i zbog nedostatka finansija, prvo pivo vjerovatno necu poceti praviti do Nove godine, pa sad hocu da se informisem sto vise.
Find Odgovori
libor Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 421
Joined: Jun 2013
Reputation: 0 Location: Prijedor
RE: Komora za fermentaciju
Komora za fermentaciju je jako pozeljna (ni ja je jos nisam napravio , jer jos uvijek kalkulisem koliko mogu da potrosim a da mi sluzi za pravljenje sto vise stilova piva , i da nakon "nekog" vremena ne pravim bolju) , jos uvijek fermentor drzim ispod sudopera ili u plakaru , znaci van domasaja dnevnog svjetla , i takodje mi temperatura u stanu oscilira izmedju 21- 24stepena(ljeti) , a zimi mije uvijek u rangu 21-22 stepena .Sto se tebe tice ako bas nemas nigdje da drzis fermentor pokrij ga nekim cebetom ili ga ubaci u kartonsku kutiju (samo ga makni sa dnevne svjetlosti da ne dobijes neke nezeljene okuse u pivu) i kontrolisi temperaturu naravno zato sto u toku aktivne fermentacije temperatura u samom fermentoru je za 2-3 stepena veca od okoline, razliciti kvasci (govorim za suve, jer sam samo njih koristio ) uglavnom daju najbolje rezultate u temperaturnom opsegu 15-25 stepeni Celzijusovih ...
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
RE: Komora za fermentaciju
This post was last modified: 01.10.2014, 07:38 by Rodney.
Umotaj samo bure u deku ili stavi preko neki veliki karton i bit će okej.

A temperature su jako važne, ali u stanu su prilično ujednačene. Nemoj samo u kuhinju, jer tamo zna često biti toplije. Izaberi neku sobu koja je zatvorena i ima ujednačenu temperaturu koji ne oscilira više 2-3 stepena.

S druge strane, nakon flaširanja, nije loše da pivo (u kartonskim kutijama je najbolje ili pokriveno - iz istih razloga, to jeste svjetlost) bude na malo većoj temperaturi. Ja tada stavim pivo u plakar u kuhinji. I bude super.

To sa kuhinjskim elementom nije loše. Ako imaš prostora da to odradiš, super.

Uglavnom, oni koji slušaju Phil Anselma imaju sreće u životu i sve im ide od ruke Smile
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Komora za fermentaciju
Pokušaj nekako improvizovati, za početak će ti biti dovoljno. Kada prikupiš novac za to
i odlučiš se onda savjetujem da napraviš komoru.

Najveći napredak kod mene u kvalitetu piva je bio kada sam napravio kontrolisanu
temperaturu fermentacije. Kvasci su jako osjetljivi na oscilacije temperature i za njih
i 1 stepen znači mnogo. Ja nisam u početku tome pridavao puno važnosti (zbog toga
što su moji fermentori prilično daleko pa ne mogu to stalno kontrolisati), ali sam primjetio
da jednostavno iako unapredjujem postupke pivo nikako da bude nešto značajnije
bolje. Kada sam fermentirao na "tačnoj" temperaturi, tek onda sam vidio šta to znači.

Za početak sasvim dovoljno, ali u budućnosti planiraj i to.
WWW Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Komora za fermentaciju
Hvala ljudi na korisnim savjetima, imacu tu komoru u vidu kasnije definitivno.

Quote:Uglavnom, oni koji slušaju Phil Anselma imaju sreće u životu i sve im ide od ruke Smile

Upravo sam smislio i naziv svog prvog piva kada dodje - DIME Wink - u cast najboljeg gitariste svih vremena.
Find Odgovori
dalidj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 265
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Komora za fermentaciju
Evo kako sam je napravio komoru. Odrzavanje temperature pomocu zaledjenih flasa, po potrebi. Temperaturu od oko 18-20 C odrzavas bez mnogo muka. Cak sam radio cold crash, bio sam oborio temperaturu na 7-9 C. Ovo je sve za fermentatir od 19 lit.

Ovo je samo fiksirano stapicima za raznjice i obmotano sirokom trakom. Nisam jos nabavio Duck Tape i zavrsio kompletnu komoru.
[Image: IMG_1324.jpg]

[Image: IMG_1325.jpg]

[Image: IMG_1326.jpg]
Beer is like porn. You can buy it, but it's more fun to make your own.
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Komora za fermentaciju
(01.10.2014, 10:03 )dalidj Wrote: Evo kako sam je napravio komoru. Odrzavanje temperature pomocu zaledjenih flasa, po potrebi. Temperaturu od oko 18-20 C odrzavas bez mnogo muka. Cak sam radio cold crash, bio sam oborio temperaturu na 7-9 C. Ovo je sve za fermentatir od 19 lit.

Ovo je samo fiksirano stapicima za raznjice i obmotano sirokom trakom. Nisam jos nabavio Duck Tape i zavrsio kompletnu komoru.
[Image: IMG_1324.jpg]

[Image: IMG_1325.jpg]

[Image: IMG_1326.jpg]

Jednostavno a efikasno, svaka cast. Mogao bih poceti sa ovim komotno.
Find Odgovori
dalidj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 265
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Komora za fermentaciju
Zaboravio sam, stiropor je od 80 mm, nisu imali od 100 mm. Big Grin
Beer is like porn. You can buy it, but it's more fun to make your own.
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Komora za fermentaciju
Moze jedan savjet u vezi komore za fermentaciju.
Na slici u prilogu saljem nacrt kuhinjskog elementa koji cu praviti a koji ce mi sluziti za odlaganje pivske aparature.

Desna strana (dva krila) ce biti komora za fermentaciju koju cu iznutra obloziti podnom izolacijom za laminat.
Jedina dilema mi je da li da komora bude podijeljena na dva dijela ovom plocom u sredini ili da to sve bude jedan prostor u kom bi istovremeno bila dva fermentora?

Pitam zbog regulacije temperature i toga.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Komora za fermentaciju
po meni bolje dvije komore napraviti. nekada ćeš fermentirati dva različita piva, na veoma različitim temperaturama fermentacije. nisu isti temperaturni uslovi recimo za apa i weizen. ako si u mogućnosti napravi dvije komore.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools