RE: osobine i primjena
pa gledaj, cijeli ovaj forum je zapravo namijenjen da u njemu postavljamo i odgovaramo na takva pitanja. ako te konkretno nešto zanima otvori temu u odgovarajućem podforumu i pitaj, ne razumijem baš šta želiš. kad bi se to sve moglo napisati na jednom mjestu ne bi ni pravili forum nikako
što se tiče ovih pitanja koja si postavio, ukratko:
- sladovi se u različitim pivima najčešće koriste u skladu sa tradicijom u kojoj je pojedino pivo nastalo. sladova ima jako puno i ti ustvari čitaš opis piva i po tom opisu tražiš sladove s kojima možeš napraviti takvo pivo, a ne suprotno. postoje neki tradicionalni sladovi koji idu u pojedina piva, tu spada i prženi ječam (koji nije slad zapravo). prženi ječam je obični neslađeni ječam koji je pržen da potamni i razvije arome, prvenstveno kafene arome kakve se traže u stoutu. stout se jednostavno ne može napraviti bez prženog ječma isto kao što se ne može riblja čorba napraviti od teletine
- što se zamjena tiče to je pitanje na koji nema odgovora zapravo jer ima previše sladova i sve zamjene su ustvari 'prva hitna pomoć' kad baš nemaš određeni slad da dobiješ nešto blizu. previše je sladova i previše je pivskih stilova da bi odgovor na to pitanje mogao biti u jednoj rečenici.
- što se hmelja tiče otprilike važi kao i za sladove. postoje tradicionalno korištene sorte u određenim pivima. plemenite sorte hmelja se obično ne miješaju sa ovim novim hibridnim. u američka piva idu američke sorte, u engleska engleske u njemačka njemačke itd. ako staviš na primjer američki cascade u njemački helles, to neće biti ni blizu hellesu jer ćeš dobiti jaku voćnu, tropsku aromu koja nikako ne ide u takvo pivo.
- S-04 je engleski soj kvasca koji proizvodi nešto diacetila i voćnih estera koji su poželjni u engleskim pivima. također, ima profil okusa koji je poželjan u engleskim pivima uključujući i stout. osim S-04 postoji još čitava lepeza (boljih) engleskih kvasaca koji se mogu koristiti u stoutu i ostalim engleskim/irskim pivima