Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pilsner Urquell
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
Pilsner Urquell
napokon dođoh do ovog češkog dragulja Big Grin

Izgled: Sipano iz 500 ml boce u originalnu čašu za ovo pivo. Pivo je boje starog zlata, kristalno jasna. Nakon sipanja obrazovala se bijela pjena debljine 2-3 cm koja se ubrzo svela na veoma gustu kapu koja se održala skoro do samog kraja. Kapa je iza sebe ostavila vrlo malo lacinga.

Aroma: Aroma piva je fantastična. Do izražaja dolazi, u svom punom sjaju, poznata češka sorta hmelja Saaz. Ta aroma je dosta floral i veoma je ugodna. Može se osjetiti i grassy aroma, te miris pils slada koji iza sebe ostavlja bready i caramel dojam , sa nešto slatkoće.

Okus: Kakva aroma, takav i okus piva. Dakle, fantastičan, sa malty i karamel tonovima,te nešto slatkoće i okusima koji dolaze od strane hmelja. U aftertasteu dosta dugo ostaje earthy, spicy okus. Pivo sa veoma ugodnom gorčinom.

Tijelo: Osrednje tijelo sa dosta izraženom karbonizacijom. Pivo je sa dry završetkom.

Ukupni dojam: Veoma pitko i balansirano pivo. Okusi i arome se smjenjuju jedna za drugom. Stvarno odlično pivo koje bih mogao piti svaki dan. Topla preporuka.

[Image: mmIBplZ.jpg]
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pilsner Urquell
jako volim urquella, odlična piva. lagana, puna okusa i mirisa. jedna od rijetkih piva koje se proizvode u masovnoj proizvodnji i u industrijskim uslovima, a da stvarno valja. inače pilsner urquell se radi trostrukom dekokcijom samo sa moravskim pils sladom i isključivo žateckim hmeljom a rade s njim FWH i taj prvi hmelj kuhaju u sladovini 180 minuta čime se uz dekokciju još dodatno karamelizira sladovina i odatle taj fini medasti sladni miris i okus i visok FG (1.015). hmelj dodaju na 180, 80 i 25 minuta na 40 IBU. znači aromatski hmelj na 25 minuta a opet se osjeti fino.

po mom mišljenju ta posebna reska gorčina dolazi od jako meke vode koju koriste i tog dugog kuhanja hmelja i to je ono što kod Pilsner Urquella čini da pivo baš odskače.

jedino su zajebali kad su uveli zelene flaše. osim toga ovo pivo je dosta osjetljivo na vrijeme i transport i skladištenje pa se često desi da flaširane verzije budu skunky ili da dosta oslabi hmeljna aroma. na primjer pivara pilsner urquella od nedavno u hladnjačama prevozi pivo za američko tržište što je baš skupo i nezgodno, ali su odlučili tako jer je tako naredio master brewer Big Grin osim toga naređeno je da pivo mora biti dostavljeno u roku od 30 dana, upravo zbog toga što normalnim transportom i normalnim skladištenjem ovo pivo dosta gubi na kvaliteti.

meni je najbolji frišak, točeni iz bačve, mada je i limenka jako dobra. a ta nefiltrirana verzija iz hrastovih bačvi o kojoj sam već pisao, koja se može probati u pivari je najvjerovatnije nešto najljepše pivsko što sam ikad probao.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Pilsner Urquell
e vidiš ta mi je riječ falila "medeno" da opišem ovo pivo. stvarno se osjeti ta nota. ne bih nikada rekao da ima 40 IBU, jer je stvarno gorčina veoma ugodna. ili je to ono što sam ti govorio da mi ništa više nije gorko Big Grin a vjerovatno to nema nikakve veze sa tom mojom otpornošću na gorčinu, nego kod ovog piva više sa vodom i hmeljenjem.

stvarno odlična piva, a mogu tek da zamislim kakva je na licu mjesta, tj. u samoj pivari.
Find Odgovori
yankee fan Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 301
Joined: May 2013
Reputation: 0 Location: New Jersey
RE: Pilsner Urquell
tenutno pijuckam na ovo vrelom Avgustovskom danu Victory Prima Pils, ali Pilsner Urquell je CLASSIC
Sisaj Zvezdo!!!

Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools