Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Störtebeker Schwarzbier
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
Störtebeker Schwarzbier
Izgled: Pivo sipano u pilsner čašu i prilikom sipanja obrazovala se pjena svijetle bež boje, debljine dva i po prsta. Pjena je bila solidne konzistencije, ali se nije previše zadržala. Nakon par minuta je splasnula i obrazovala tanku kapu koja se dosta dugo, skoro do samog dna održala. Na zidovima čaše je ostalo i nešto lacinga. Pivo je tamno smeđe, skoro pa crne boje, a po rubovima čaše se prelijevalo u vrlo privlačnu rubin boju. Kristalno bistro pivo.

Aroma: Aroma potpuno na sladnoj strani. Osjeti se dosta karamelni slad, a posebno miris minhenskog slada. Aroma minhenskog slada je sve jače izbijala što sam pivo duže pio, pa je pri kraju čaše ona i dominirala. U aromi se osjeti blagi hint kafe i tamne čokolade. Osjeti i vrlo blaga aroma hmelja, a sortu nisam mogao odgonetnuti, ali poprilično sam siguran da je prisutna.

Okus: Pivo i okusom ide više na sladnu stranu, odnosno primjetan je karamel slad, tako da se hmelj u okusu i ne osjeti, izuzev nešto malo gorčine. U aftertasteu blaga prženost, odnosno okus kafe. Rekao bih da je ovo pivo sa dry finishom.

Punoća okusa: Srednje tijelo i srednja karbonizacija. Alkohol u pivu se ne osjeti, a njegov sadržaj iznosi 5,0% ABV.

Ukupni dojam: Veoma pitko i lagano pivo, moglo bi se piti svaki dan. Sve navedene arome i okusi nisu prenaglašeni, ali su evidentni u pivu. Najviše me se dojmila aroma minhenskog slada koja što je vrijeme odmicalo sve više osjećala.

[Image: eHU1VWF.jpg]
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools