RE: Previse kvasca?
This post was last modified: 03.03.2016, 12:05 by ale ale.
Ja sam radio 2 piva sa Wy1272 i oba su atenuirala odlicno, mislim da ce 2 kesice odraditi posao bez problema. Jednom sam imao lagani overpitch (starter od opranog kvasca) - prebacio sam ga nakon 7 dana u sekundar, pa je na kraju ispalo ok.
Ovaj kvasac na 18,5°C je ostavio u oba piva ukus zemlje (ko' cvekla), iako sam citao da je cist... Nekom se to mozda svidja - ja ga vise necu koristiti, vratio sam se na Wy1056, iako i s njim uvijek imam odredjeni ukus u pivu, gdje treba najmanje 6 sedmica da nestane. Nije neprijatan, mnogi ga ni ne osjete, ali ja da.
Ja sam imao probleme sa wlp 007, FG vazda malo visi FG od planiranog, probao sam razne trikove - ukomljavanje na nizoj temperaturi, yeast nutrient, vece startere, aeraciju dok se boje ne rastope, vrtio fermentor da uzburkam kvasac s dna, dizao temperaturu, dodavao dektrozu u nadi da ce se kvasac probuditi - 'elem, nepouzdan...Sreca oba piva su imala engleski karakter (maris oter, tamni kristal...), tako da se povecana slatkoca dobro uklopila, pijemo ga
.
Trenutno mi je jedna IRA u sekundaru (OG 1.055; 13,5°P), gdje je wlp007 dosao na 1.018 (4,5°P) i nije micao, pa sam dodao mali US-05 starter u nadi da ce zavrsiti posao. Problem je sto je starter mirisao na sirce (ukus bio ok) i presuo sam ga - naravno 2 dana kasnije i iz fermentora je mirisalo na sirce - vidiljivih znakova infekcije nije bilo i ukus je super. Pretocio sam ga u sekundar, pa cu ga veceras ponovo (7 dana u sekundaru) probati i suho zahmeljiti, pa cu vidjeti da li ce kondicioniranjem nestati taj miris. AKo je aceto bakterija, 'ebaji ga, sva oprema ide u kantu...
Sorry za off-topic, al' rek'o da podijelim iskustva...