Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Blichmann Beergun
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Blichmann Beergun
Nedavno sam dobio ovaj beergun i evo da prenesem svoje utiske.
Za one koji nisu upoznati, ovaj beergun sluzi za flasiranje iz kega. Alternativa (jeftinija) je counter pressure filler ali kazu malo teze za upotrebu. Nisam imao priliku da vidim kako funcionise.
Ovako to izgleda:
[Image: hv9EKbF.jpg]

Na jedan prikljcak ide co2, na drugi pivo. Prilikom sipanja prvo se pusti co2 da istjera vazduh a zatim pusti pivo.
Moja prva proba je bilo sa kegom koji nije bio ohladjen. To je pravilo dosta problema jer je pjenilo. A i upustvu pise da se ohladi. Dvije tri flase piva bacene (u grlo burence ).
Zatim sam ohladio keg na otprilike 4 stepena, zajedno sa crijevima i flasama.
I onda sam flasirao jedno 5-6 flasa bez ikakvih problema, nije pjenilo uopste i ide bas fino.
Ja sam flasirao sa pritiskom 0.1 bar ali moze se i povecati da ide brze. To se nastima do granice kada krene da pjeni.

Ovako izgleda setup na co2 bocu:

[Image: olrbxJ0.jpg]

Ne vidi se bas najbolje ali na boci imam razdijelnik koji vodi co2 na keg i drugi dio na beergun. Kad se prikopca co2 treba pustiti malo ventil na kegu da se izjednaci pritisak. Boca mi nema ravno dno pa sam je za ovu upotrebu drzao u kanti za ves Smile

Ovako na kraju izgleda flasirano (vidi se koliko je zapjenilo jer sam uslikao cim sam zacepio poslednju flasu):

[Image: Tvpk2e1.jpg]

Uglavnom dobra stvar za one koji kegiraju, mogu da zaboravim na botling baket i secer.
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

RE: Blichmann Beergun
Milina je fakat.
ja nisam imao taj razdjeljnik pa onda obavezno malo ispustim iz kega co2 i onda ide ko flak. Davno sam rekao da neke stvari treba kupiti, a ovo je def. jedna od tih.
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Procitao sam jos jednu korisnu stvar. Kad budem ipak flasirao i karbonizirao u bocama, npr kad budem pravio imperial stout, tad se moze iz fermentora pretociti u keg, staviti secer, spojiti beergun i co2 i flasirati sa nekih 0.3-0.5 bara i to bi islo dosta brze nego iz botling baketa.
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

jesi li nasao negdje tacnu informaciju, koliko to sve moze stajati u flasama kada se flasira sa co2 bez secera i neceg drugog
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Pa i nisam, ali ne vidim zasto bi bilo neke drasticne razlike.
Donio mi komsija nekidan pivo sto sam mu ja dao u junu 2013. Neki porter, on zaboravio jednu flasu u podrumu. Tijelo je dosta kompleksnije ali se vise malo osjeti kvasac. Nista se pokvarilo nije iako je to pivo <5abv.
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV

Daj nek mi neko objasni kako radi ovo:

Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

kolilo vidim skoro na istom principi kao i blicman pistolj samo ovaj ima ventile da se zatvori, a blicman ima "mehanizme".
u dugačkoj cijevi je cijev, kroz tanju ide piva kroz drugu co2. U gornje ventile ulazi pivo u donji co2.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

http://www.hobbybrauerversand.de/Automat...ole-Metall Testirao na 2 ture, funkcionise odlicno- mislim da mu je izvorna namjena punjenje maslinovog ulja, ali radi odlicno, zrak ne ulazi i brze je od sticka. Preporuka.
Find Odgovori
acopjanic Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Blichmann Beergun
Novogodisnji poklon stigao malo ranije, ali uopste se ne ljutim

[Image: 8943efccf515b7672f39f95818c5d098.jpg]

Sent from my iPad using Tapatalk
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Uhhh
Ovo je tito!
Milina
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools