Belfegor
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 3
Joined: Jul 2018
Reputation:
0
Location: Serbia
|
Slabljenje fermentacije
Pozdrav, drugari, pivski demoni! imam jedan problem za koji mi treba pomoc. Naime, nov sam u ovome i jos uvek ne znam sve cake oko fermentacije. 04.07. sam napravio pivo od master pint european lager starter seta. Prva tri dana je fermentacija bila burna, ali je od juce oslabila i jutros kada sam gledao pritisak u vrenjaci je skoro izjednacen, sto bi valjda znacilo da je fermentacija na kraju. Buni me to sto je u uputstvu pisalo da fermentacija traje 10dana, a meni ce biti gotova kako stvari stoje vec sestog dana. Interesuje me da li je to normalno, ili sam negde pogresio? Temperatura u stanu mi je bila malko veca zbog ovih vrucina koje su bile par dana. Nakon zavrsetka fermentacije koliko pivo sme da bude jos vremena u fermentoru pre flasiranja?
Hvala Vam unapred, drugari!
|
|
|
zlimfur
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation:
7
Location: Srebrenik, BiH
|
RE: Slabljenje fermentacije
to su normalne faze fermentacije. iako ti se cini da je fermentacija stala, pozeljno da je piva ostoji barem 10ak dana kako bi se svi procesi zavrsili.
temperatura fermentacije je jako bitan faktor kad se radi o kvaliteti piva i tome u buducnosti trebas posvetiti malo vise paznje. Kvasac ne voli (pre)visoke temperature, a ne voli ni kad temperatura ide gore dole.
za pale ale je optimalno da pivo bude u fermentoru do 3 sedmice, od toga zadnja 3-4 dana cold crash i onda flasiranje/kegiranje.
ne znam sta je ovaj tvoj starter set, ali ako se radi o lager pivu, sa temperaturom fermentacije si ga mozda vec zajebo ako je lezalo u stanu na sobnoj temperaturi.
|
|
|
Belfegor
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 3
Joined: Jul 2018
Reputation:
0
Location: Serbia
|
RE: Slabljenje fermentacije
(09.07.2018, 10:12 )zlimfur Wrote: to su normalne faze fermentacije. iako ti se cini da je fermentacija stala, pozeljno da je piva ostoji barem 10ak dana kako bi se svi procesi zavrsili.
temperatura fermentacije je jako bitan faktor kad se radi o kvaliteti piva i tome u buducnosti trebas posvetiti malo vise paznje. Kvasac ne voli (pre)visoke temperature, a ne voli ni kad temperatura ide gore dole.
za pale ale je optimalno da pivo bude u fermentoru do 3 sedmice, od toga zadnja 3-4 dana cold crash i onda flasiranje/kegiranje.
ne znam sta je ovaj tvoj starter set, ali ako se radi o lager pivu, sa temperaturom fermentacije si ga mozda vec zajebo ako je lezalo u stanu na sobnoj temperaturi.
Da, lager je u pitanju. Sta podrazumevate pod time da sam ga zajebo? Mozete li mi reci koja je optimalna temperatura za lagere, a kolika za ale?
|
|
|
zlimfur
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation:
7
Location: Srebrenik, BiH
|
RE: Slabljenje fermentacije
ne znam koji je kvasac u tom tvom kitu (ali koji god da je, znam da svi preporucuju da se uopste ne koristi kvasac iz kita), ali kad koristis npr. saflager kvasac optimalna temperatura fermentacije je 10-12°C, jer se radi o kvascu donjeg vrenja i on se dobro osjeca na nizim temperaturama.
postoji california lager kvasac koji "radi" na pale-ale temperaturama (17-18°C), ali je to više izuzetak.
sobna temperatura je previše za većinu kvasaca.. ali s ozbirom da se radi o prvom pivu, neće biti tako odlučujuće.
poslije ćeš paziti da dobiješ na kvaliteti. sad je samo bitno da pivo bude tehnički ispravno (bez infekcije, propisno karbonizirano itd).
na tom tvom kitu bi trebalo negdje pisati za temperaturu fermentacije. na svim forumima svakako piše. samo se malo zadaj..
|
|
|