Tak Pale Ale
Radi se o pivu slovenačke (vlasnici su slovenci) pivovare „Bevog brewery“ čiji se proizvodni pogon nalazi na području Austrije. Prema stranici ratebeer radi se o pivu koje spada u English Pale Ale stil piva. Međutim, istražujuči internet kako bih bilo kakvu informaciju našao o ovom pivu, naletio sam na njihovu facebook stranicu na kojoj proizvođači kroz svoje komentare aludiraju na to da su u ovom pivu korištene američke sorte hmelja i jedan slovenački. Na svojoj stranici navode da su u ovom pivu koristli kombinaciju 3c, koja je u svijetu pivarstva poznata kao cascade – centennial – columbus kombinacija. Naravno, navedeni hmeljevi se baš i osjete u pivu. Imajući ovo u vidu, očito je da se ne radi English Pale Ale, već bi po sastavu ovo pivo više vuklo na neki American Pale Ale.
Ovo pivo je pakovano u bocu zapremine 0,33 l sa veoma zanimljivom etiketom koja dolazi u formi crteža.
Otvarajući bocu naglo je izbila veoma ugodna aroma aurora hmelja, i to ona aroma koju osjetite kada prinesete nosnice svježem hmelju, tek otvorenom iz vakumirane kesice. Očito je da su radili suho hmeljenje sa ovim hmeljem, i siguran sam da ga nisu štedjeli. Ovo daje jednu dodatnu dimenziju ovom pivu, a aroma je nevjerovatno ugodna. U toku konzumacije osjete se i citrusne arome, travnate, te još neke slatke voćne arome koje nisam odgonetnuo.
Pivo, sa svojih 35 IBU, ostavlja vrlo ugodnu gorčinu koja se nakon malo dužeg vremena gubi na korjenu jezika.
Sadržina alkohola u ovom pivu iznosi 5,5% ABV, i ona u pivu ne dolazi do nekog velikog izražaja, te skoro da se i ne osjeti.
Boja baca na tamno bakrenu, a samo tijelo je srednjeg inteziteta. Prilikom točenja u čašu formirala se bijela pjena debljine dva prsta. Dosta dugo se u takvoj formi i održavala, a pri kraju konzumacije se svela na tanku prevlaku koja je iza sebe ostavila solidan lacing.
Sve u svemu fenomenalno pivo, i u mojoj dosadašnjoj skromnoj karijeri, jedno od najboljih koje sam probao. Topla preporuka svima, i siguran sam da ćete u ovom pivu uživati baš kao i ja.
upload foto
lacing
upload foto