Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Još malo, pa...
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Trbovlje
RE: Još malo, pa...
Danas je 22. dan od kuhanja. Skuhao sam 1.11. i 2.11. dve ture po sasvim istom receptu. U prvoj sam dobio u fermentor 21L i OG 1.046, a u drugoj 24L i OG 1,052. Drugu turu sam suho hmeljio 7 dana, a prvu nisam, dok nisam juče mjerio FG i probao uzorak prve i druge. Pivo sa suhim hmeljenjem bilo je po okusu i aromi daleko bolje, zato sam mu izvadio vrečicu hmelja i ubacio je u prvi fermentor. I juče i danas FG je 1.012 u oba fermentora.
A sada pitanje: mogu li oba piva umješati sa šečerom za karbonizaciju u jedan botling bucket i tako isflaširati cca 42L jednakog piva, ili to nije baš dobra solucija i flaširam svako za sebe Huh
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Još malo, pa...
mozes naravno, posto se radi o istom pivu, zašto ne.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Trbovlje
RE: Još malo, pa...
(23.11.2013, 10:34 )pivska mušica Wrote: mozes naravno, posto se radi o istom pivu, zašto ne.

Super, hvala! Znači poslepodne flaširam. Probao bih možda i isprati kvasac. U oba fermentora mi je Safale US-05...
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Trbovlje
RE: Još malo, pa...
Isflaširao 42L piva i sa oba fermentora skinuo kvasac. Sad čekamo....Krigla
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Trbovlje
RE: Još malo, pa...
This post was last modified: 26.11.2013, 09:53 by antares.
Sutra kuham novu turu od 23L i samljeo sam:
Pilsner 4750g
Crystal (150) 250g
Ubacit ču hmelj:
magnum 5g.....60min
Cascade 50g.....10min
cascade 60g.......1min

Dali je to OK? Tongue

Nisam još dobro skontao software pa me zanima ako je OK, ako bi ukomljavao sa 18L na 75°C 60min
i ispirao sa 13L na 85°C 15min
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Još malo, pa...
(26.11.2013, 09:46 )antares Wrote: Sutra kuham novu turu od 23L i samljeo sam:
Pilsner 4750g
Crystal (150) 250g
Ubacit ču hmelj:
magnum 5g.....60min
Cascade 50g.....10min
cascade 60g.......1min

Dali je to OK? Tongue

Nisam još dobro skontao software pa me zanima ako je OK, ako bi ukomljavao sa 18L na 75°C 60min
i ispirao sa 13L na 85°C 15min

možda bi mogao i povećati kolićinu magnuma. recimo na 20 g. temperatura vode za ukomljavanje (75°C) bi trebala biti ok. vjerujem da će ti ispariti više od 3 l tokom kuhanja. radi toga bih ja povećao količinu vode za ispiranje
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Trbovlje
RE: Još malo, pa...
(26.11.2013, 10:13 )mange_tout! Wrote:
(26.11.2013, 09:46 )antares Wrote: Sutra kuham novu turu od 23L i samljeo sam:
Pilsner 4750g
Crystal (150) 250g
Ubacit ču hmelj:
magnum 5g.....60min
Cascade 50g.....10min
cascade 60g.......1min

Dali je to OK? Tongue

Nisam još dobro skontao software pa me zanima ako je OK, ako bi ukomljavao sa 18L na 75°C 60min
i ispirao sa 13L na 85°C 15min

možda bi mogao i povećati kolićinu magnuma. recimo na 20 g. temperatura vode za ukomljavanje (75°C) bi trebala biti ok. vjerujem da će ti ispariti više od 3 l tokom kuhanja. radi toga bih ja povećao količinu vode za ispiranje

Znači 20g magnuma i 16L vode za ispiranje?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Još malo, pa...
(26.11.2013, 10:18 )antares Wrote:
(26.11.2013, 10:13 )mange_tout! Wrote:
(26.11.2013, 09:46 )antares Wrote: Sutra kuham novu turu od 23L i samljeo sam:
Pilsner 4750g
Crystal (150) 250g
Ubacit ču hmelj:
magnum 5g.....60min
Cascade 50g.....10min
cascade 60g.......1min

Dali je to OK? Tongue

Nisam još dobro skontao software pa me zanima ako je OK, ako bi ukomljavao sa 18L na 75°C 60min
i ispirao sa 13L na 85°C 15min

možda bi mogao i povećati kolićinu magnuma. recimo na 20 g. temperatura vode za ukomljavanje (75°C) bi trebala biti ok. vjerujem da će ti ispariti više od 3 l tokom kuhanja. radi toga bih ja povećao količinu vode za ispiranje

Znači 20g magnuma i 16L vode za ispiranje?

to je već bolje Big Grin

sretno sa kuhanjem. javi nam utiske, i naravno napravi koju fotografiju Zivjeli
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Trbovlje
RE: Još malo, pa...
(26.11.2013, 10:22 )mange_tout! Wrote:
(26.11.2013, 10:18 )antares Wrote:
(26.11.2013, 10:13 )mange_tout! Wrote:
(26.11.2013, 09:46 )antares Wrote: Sutra kuham novu turu od 23L i samljeo sam:
Pilsner 4750g
Crystal (150) 250g
Ubacit ču hmelj:
magnum 5g.....60min
Cascade 50g.....10min
cascade 60g.......1min

Dali je to OK? Tongue

Nisam još dobro skontao software pa me zanima ako je OK, ako bi ukomljavao sa 18L na 75°C 60min
i ispirao sa 13L na 85°C 15min

možda bi mogao i povećati kolićinu magnuma. recimo na 20 g. temperatura vode za ukomljavanje (75°C) bi trebala biti ok. vjerujem da će ti ispariti više od 3 l tokom kuhanja. radi toga bih ja povećao količinu vode za ispiranje

Znači 20g magnuma i 16L vode za ispiranje?

to je već bolje Big Grin

sretno sa kuhanjem. javi nam utiske, i naravno napravi koju fotografiju Zivjeli

Kuham sutra na plin sa fotičem Zivjeli
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Trbovlje
RE: Još malo, pa...
U subotu sam iz dva fermentora oprao kvasac US-05. Pošto je svjež, neču praviti starter pa me zanima koliko treba da ga stavim za 23L piva
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools