Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Nabavka opreme za početnika
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Nabavka opreme za početnika
This post was last modified: 06.02.2014, 08:49 by AleksandarV.
Zašto sam naveo gore pomenuti komplet?
U početku očekivanja su velika. Kao i nepoznanice.
Minimum je nekih 20 litara ili 5 galona. Kako bi sve bilo i vremenski i finansijski opravdano.
Komplet sadrži sve osim auto sifona, ali može se pretakati i pomoću običnog crijeva (auto sifon je ipak elgantniji).
Jedino šta nedostaje je šerpa i mash tun. A kako vidiš, u kompletu dođu dvije kante. Jedna je za fermentaciju a druga je za pretakanje. Ova druga se lako preradi u fermentator. Samo se izbuši rupa za vernjaču (airlock). I imaš za dvije ture od po skoro 30 litara. Samo nađeš veću šerpu i mash tun (kaca od 60 litara obložena sitroporom).
Kada s uradi prvu tura i proba prvo vlastito pivo. Onda se sa velikom sigurnošću zna da li će s nastaviti kuhati ili ne. Ne treba zaboraviti da je navedenih 150 KM za opremu nekada veliki izdatak. A dosta ljudi se obeshrabri kada mora da uloži 500 KM, za neki hobi koji će samo jednom da iskoristi. Da ne pominjemo kako ukućanima opravdati tih 500 KM. 150 nekako i prođe.
A kasnije je lako nadograditi. Ne mora se kuhati odmah 40 litara. Može svake sedmice po 20. A nekada možda i dvije ture isti dan.
Bitno je da se počne. A na manjoj turi, svaka greška manje boli.
Dobra stvar je i udruživanje sa komšijom pivarom. Jer se šerpa, mash tun i chiller koriste samo jednom. Pa se može posuditi kada komšija ne kuha. Jer, ne rijetko neko od onih što peku rakiju nema svoj kazan. Uvijek se te stvari posuđuju. Isto tako, kada se naručuje sirovina iz inostranstva, udurži se više ljudi da podijele troškove transporta.

Ipak, na kraju je odluka na tebi da li ćeš ići sa 20 ili više litara za početak.

@Mušice. Mislim da je airlock u početku nezamjenjiv. Vidjeti i čuti kako mjehurići izlaze tokom fermenatacij, neprocjenjivo.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Nabavka opreme za početnika
pa dobro, doprinosi romantici u cijeloj priči Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pop_milo_jovovic Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Zahumlje
RE: Nabavka opreme za početnika
Počelo se sa nabavkom opreme.
Stara ima neki veliki lonac, misli da je 50l, koji se ne koristi pa ću uzeti njega za kuvanje. Danas ga dobijam pa ću da vidim u kakvom je stanju, koliki je i može li poslužiti.

Iz BG-a sam poručio corona ručni mlin, termometar, hidrometar, pumpu za pretakanje, i komplt u kojem su fermentaciona posuda sa vrečanjom, čepilica i čepovi, kašika za miješanje, četka za boce... a uzeo sam i po jedan komad kompleta pils i gold da sa njima probam kako to izgleda. Sve ukupno 130evrića.

Fale mi još posuda za ukomljavanje, sutra idem na nađem piknik frižider mada nisam baš siguran kako i šta da uradim da ga prepravim. I fali mi fermentacijska komora a tu trenutno još ne znam šta ću.
Find Odgovori
superhik Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 68
Joined: Jan 2014
Reputation: 0 Location: Vinkovci
RE: Nabavka opreme za početnika
This post was last modified: 13.02.2014, 03:43 by superhik.
ako si uzeo one komplete u konzervi sa kvascem i šećerom ne treba ti posuda za ukomljavanje ni lonac, to ti se sve smućka u fermentoru i na cca 20-ak stupnjeva ubaciš kvasac i staviš 7-10 dana na 16-22 celzijića, pretočiš u boce, dodaš u svaku 3-4g šećera, DOBRO začepiš i nakon 7 dana pomalo pijuckaš! Ja tako radio dok nisam odlućio ići na AG a onda treba ili mash tun ili vreće za ukomljavanje, lonac, chiler.

e da uzmi i onu cjevčicu sa ventilom za brže flaširanje!
very-drunk ja bi pivaaaaa!
Find Odgovori
pop_milo_jovovic Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Zahumlje
RE: Nabavka opreme za početnika
(13.02.2014, 03:42 )superhik Wrote: ako si uzeo one komplete u konzervi sa kvascem i šećerom ne treba ti posuda za ukomljavanje ni lonac, to ti se sve smućka u fermentoru i na cca 20-ak stupnjeva ubaciš kvasac i staviš 7-10 dana na 16-22 celzijića, pretočiš u boce, dodaš u svaku 3-4g šećera, DOBRO začepiš i nakon 7 dana pomalo pijuckaš! Ja tako radio dok nisam odlućio ići na AG a onda treba ili mash tun ili vreće za ukomljavanje, lonac, chiler.

e da uzmi i onu cjevčicu sa ventilom za brže flaširanje!

http://www.mojepivo.com/sirovine/komplet...-pils.html
Ovaj komplet sam poručio

Ali svakako ću nabavljati kompletnu opremu, jer ovaj komplet sam uzeo samo da probam, da osjetim kako sve ide
Find Odgovori
superhik Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 68
Joined: Jan 2014
Reputation: 0 Location: Vinkovci
RE: Nabavka opreme za početnika
Za probu ti je ok i jednostavno. Samo se drži tih uputa.

Sent from my Lumia 710 using Tapatalk
very-drunk ja bi pivaaaaa!
Find Odgovori
civi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 53
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Nabavka opreme za početnika
[/quote]

http://www.mojepivo.com/sirovine/komplet...-pils.html
Ovaj komplet sam poručio

Ali svakako ću nabavljati kompletnu opremu, jer ovaj komplet sam uzeo samo da probam, da osjetim kako sve ide
[/quote]

OK ti je ovo za poceta, za ovaj komplet i slicne potreban ti je fermentor, tocilica i cepilica od opreme. Ja sam krenuo sa ovim dok nisam skupio osnovne stvari za kuvanje AG.
Find Odgovori
pop_milo_jovovic Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Zahumlje
RE: Nabavka opreme za početnika

http://www.mojepivo.com/sirovine/komplet...-pils.html
Ovaj komplet sam poručio

Ali svakako ću nabavljati kompletnu opremu, jer ovaj komplet sam uzeo samo da probam, da osjetim kako sve ide
[/quote]

OK ti je ovo za poceta, za ovaj komplet i slicne potreban ti je fermentor, tocilica i cepilica od opreme. Ja sam krenuo sa ovim dok nisam skupio osnovne stvari za kuvanje AG.
[/quote]

Nabavljam ja odmah svu opremu koja mi treba, a ovaj komplet sam uzeo samo za prvi put, da isprobam, da mi bude jednostavnije da praktično skužim proces i to a odmah posle toga se bacam na all grain kuvanje.

Kad smo već kod toga jel' ima neko neku ideju za pivo sa jednim hmeljom i jednim sladom? Nešto jednostavno za početnike
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Nabavka opreme za početnika
(13.02.2014, 09:42 )pop_milo_jovovic Wrote:
(13.02.2014, 07:56 )civi Wrote:

http://www.mojepivo.com/sirovine/komplet...-pils.html
Ovaj komplet sam poručio

Ali svakako ću nabavljati kompletnu opremu, jer ovaj komplet sam uzeo samo da probam, da osjetim kako sve ide

OK ti je ovo za poceta, za ovaj komplet i slicne potreban ti je fermentor, tocilica i cepilica od opreme. Ja sam krenuo sa ovim dok nisam skupio osnovne stvari za kuvanje AG.
[/quote]

Nabavljam ja odmah svu opremu koja mi treba, a ovaj komplet sam uzeo samo za prvi put, da isprobam, da mi bude jednostavnije da praktično skužim proces i to a odmah posle toga se bacam na all grain kuvanje.

Kad smo već kod toga jel' ima neko neku ideju za pivo sa jednim hmeljom i jednim sladom? Nešto jednostavno za početnike
[/quote]

evo jednostavnog piva za prvi put, jest da nije SMASH.....
www.volimpivo.ba/thread-37.html Big Grin
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Nabavka opreme za početnika
Samo ovaj recept umjesto blacka ide roasted barley Smile

Sent from my HTC One X using Tapatalk
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Nabavka opreme za početnika
(14.02.2014, 03:28 )pivska mušica Wrote: Samo ovaj recept umjesto blacka ide roasted barley Smile

Sent from my HTC One X using Tapatalk

Jeste, moja greska Big Grin. Nisam promijenio u recepturi slad a ustvari ide roasted barley. Ustvari evo citav recept:

Dry Stout
Dry Stout
Type: All Grain Date: 15.2.2014
Batch Size (fermenter): 18.93 l Brewer:
Boil Size: 21.58 l Asst Brewer:
Boil Time: 60 min Equipment: My Equipment
End of Boil Volume 19.69 l Brewhouse Efficiency: 72.00 %
Final Bottling Volume: 18.93 l Est Mash Efficiency 72.0 %
Fermentation: Ale, Two Stage Taste Rating(out of 50): 44.0
Taste Notes:
Ingredients


Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
2.25 kg Pilsner Gradiska (3.8 EBC) Grain 1 61.6 %
0.90 kg Barley, Flaked (3.3 EBC) Grain 2 24.7 %
0.50 kg Black Barley (Stout) (985.0 EBC) Grain 3 13.7 %
45.00 g Goldings, East Kent [5.00 %] - Boil 60.0 min Hop 4 34.3 IBUs
1.0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23.66 ml] Yeast 6 -

Beer Profile

Est Original Gravity: 1.040 SG Measured Original Gravity: 1.038 SG
Est Final Gravity: 1.011 SG Measured Final Gravity: 1.012 SG
Estimated Alcohol by Vol: 3.9 % Actual Alcohol by Vol: 3.4 %
Bitterness: 34.3 IBUs Calories: 354.3 kcal/l
Est Color: 75.2 EBC
Mash Profile

Mash Name: Single Infusion, Medium Body Total Grain Weight: 3.65 kg
Sparge Water: 9.62 l Grain Temperature: 22.2 C
Sparge Temperature: 75.6 C Tun Temperature: 22.2 C
Adjust Temp for Equipment: FALSE Mash PH: 5.20

Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Mash In Add 9.52 l of water at 74.4 C 67.8 C 60 min
Mash Out Add 6.09 l of water at 89.5 C 75.6 C 10 min

Sparge Step: Fly sparge with 9.62 l water at 75.6 C


Goldings, East Kent umjesto ovog hmelja mozes koristiti Fugles, Brambling gross ili cak Styrian Goldings, ako grijesim neka me neko ispravi. Big Grin
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools