Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Prvo pivo i dileme
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Prvo pivo i dileme
nema to veze sa hmeljom. ne znam stvarno, moralo bi biti gazirano, posebno s toliko secera. stavi pivo na sobnu temperaturu i probaj za sedam dan...ako je pivo karbonizirano, znači ako osjetiš da ima otopljenog CO2 i ako vidiš mjehuriće kako idu prema gore, ali nema pjene nikako, onda si možda čaše prao u mašini za suđe što zna biti uzrok ovoga. čaše operi ručno deterdžentom i dobro isperi toplom vodom i samo ostavi da se ocijede (ne briši krpama i slično), pa onda pokušaj natočiti pivo...

sto se tice svarrogovog savjeta - ja vjerujem da ti je pivo dobrog okusa, ali isto tako vjerujem da nikad nisi probao domaće pivo sa friškim hmeljom tako da nemaš referencu s čim da napraviš poređenje. Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
locky Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 31
Joined: Feb 2013
Reputation: 0 Location: Temerin, RS
RE: Prvo pivo i dileme
Jeste da sam probao takvo pivo ali priznajem da nemam mnogo iskustva. Da li nedostatak taloga kvasca na dnu znaci da uopste nema kvasca u pivu koji bi odradio "post fermentaciju"? Hvala za savet u vezi pranja casa mada sam sipao i u rucno prane osusene case i nista. Bolje je piti iz flase Smile Svakako cu cekati jos nedelju dana do ponovne probe...

(25.02.2014, 02:08 )pivska mušica Wrote: nema to veze sa hmeljom. ne znam stvarno, moralo bi biti gazirano, posebno s toliko secera. stavi pivo na sobnu temperaturu i probaj za sedam dan...ako je pivo karbonizirano, znači ako osjetiš da ima otopljenog CO2 i ako vidiš mjehuriće kako idu prema gore, ali nema pjene nikako, onda si možda čaše prao u mašini za suđe što zna biti uzrok ovoga. čaše operi ručno deterdžentom i dobro isperi toplom vodom i samo ostavi da se ocijede (ne briši krpama i slično), pa onda pokušaj natočiti pivo...

sto se tice svarrogovog savjeta - ja vjerujem da ti je pivo dobrog okusa, ali isto tako vjerujem da nikad nisi probao domaće pivo sa friškim hmeljom tako da nemaš referencu s čim da napraviš poređenje. Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Prvo pivo i dileme
(25.02.2014, 02:23 )locky Wrote: Jeste da sam probao takvo pivo ali priznajem da nemam mnogo iskustva. Da li nedostatak taloga kvasca na dnu znaci da uopste nema kvasca u pivu koji bi odradio "post fermentaciju"? Hvala za savet u vezi pranja casa mada sam sipao i u rucno prane osusene case i nista. Bolje je piti iz flase Smile Svakako cu cekati jos nedelju dana do ponovne probe...

pa je li mutno ili bistro pivo? ako je mutno to znači da se kvasac još nije ni istaložio, moguće da još i fermentira. na sobnu temperaturu s pivom i trebalo bi biti ok. na kojoj je temperaturi stajalo nakon flaširanja?

skoro je pa teoretski nemoguće izbistriti pivo do te mjere da nemaš nikako kvasca u soluciji (osim filtracijom). a za refermentaciju su potrebne stvarno male količine kvasca. tako da je to nemoguće, kvasca imaš sigurno u pivu...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
locky Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 31
Joined: Feb 2013
Reputation: 0 Location: Temerin, RS
RE: Prvo pivo i dileme
Sada mi je malo lakse. Pivo je od flasiranja stalno na 19-21 stepeni i jeste mutno. Moze li biti da cepovi ne dihtuju dovoljno (obicni krunski cepovi i leptir cepilica)? Ima li nacina da se to proveri?

(25.02.2014, 02:30 )pivska mušica Wrote:
(25.02.2014, 02:23 )locky Wrote: Jeste da sam probao takvo pivo ali priznajem da nemam mnogo iskustva. Da li nedostatak taloga kvasca na dnu znaci da uopste nema kvasca u pivu koji bi odradio "post fermentaciju"? Hvala za savet u vezi pranja casa mada sam sipao i u rucno prane osusene case i nista. Bolje je piti iz flase Smile Svakako cu cekati jos nedelju dana do ponovne probe...

pa je li mutno ili bistro pivo? ako je mutno to znači da se kvasac još nije ni istaložio, moguće da još i fermentira. na sobnu temperaturu s pivom i trebalo bi biti ok. na kojoj je temperaturi stajalo nakon flaširanja?

skoro je pa teoretski nemoguće izbistriti pivo do te mjere da nemaš nikako kvasca u soluciji (osim filtracijom). a za refermentaciju su potrebne stvarno male količine kvasca. tako da je to nemoguće, kvasca imaš sigurno u pivu...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Prvo pivo i dileme
promuckaj dobro jednu flasu i ubaci je u lavor pun vode Big Grin ako pušta mjehuriće puštaju ti čepovi.

ovo me podsjeti na onaj vic kad je mladi vulkanizer se oženio, donio mladu kući i ubacio je u bure puno vode. i kaže, ako pustiš samo jedan mjehurić, vraćam te materi Big Grin

izvinjavam se na offtopicu
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
locky Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 31
Joined: Feb 2013
Reputation: 0 Location: Temerin, RS
RE: Prvo pivo i dileme
Big GrinBig Grin
Probao i nema mehurica. Mislim na pivo...Smile

(25.02.2014, 02:52 )pivska mušica Wrote: promuckaj dobro jednu flasu i ubaci je u lavor pun vode Big Grin ako pušta mjehuriće puštaju ti čepovi.

ovo me podsjeti na onaj vic kad je mladi vulkanizer se oženio, donio mladu kući i ubacio je u bure puno vode. i kaže, ako pustiš samo jedan mjehurić, vraćam te materi Big Grin

izvinjavam se na offtopicu
Find Odgovori
locky Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 31
Joined: Feb 2013
Reputation: 0 Location: Temerin, RS
RE: Prvo pivo i dileme
Dilema resena! Definitivno su krunski cepovi bili krivi. Iako sam citao negde na forumu da se koriste oni cepovi od Migrosa eto ja sam lose prosao sa njima. Sigurno su to oni vecih dimenzija (26mm umesto 23mm). Kada uporedim sa drugim vec koriscenim cepom npr. od Jelena vidi se da je neznatno veci.
Problem resio sto sam u svaku peostalu flasu stavio po ml ispranog kvasca, 3 gr secera i zacepio starim Jelenovim cepovima. Za tri dana sam probao i na moju veliku radost oseca se gaziranost a i pena se pojavila.
Pivo se preporodilo!
Ziveli!

(25.02.2014, 02:52 )pivska mušica Wrote: promuckaj dobro jednu flasu i ubaci je u lavor pun vode Big Grin ako pušta mjehuriće puštaju ti čepovi.

ovo me podsjeti na onaj vic kad je mladi vulkanizer se oženio, donio mladu kući i ubacio je u bure puno vode. i kaže, ako pustiš samo jedan mjehurić, vraćam te materi Big Grin

izvinjavam se na offtopicu
[/quote]
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Prvo pivo i dileme
super drago mi je, samo nisi morao stavljati kvasac, bio je dovoljan samo šećer!
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
locky Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 31
Joined: Feb 2013
Reputation: 0 Location: Temerin, RS
RE: Prvo pivo i dileme
Isao sam na sigurno. Prvo sam stavio samo secera ali zacepio istim cepom pa sam dobio samo zasladjeno negazirano pivo. Tek posle sam uradio kako sam napisao. Eto, cujem jedan od kolega pivara koristi isto cepove od Migrosa i nema nikakvih problema.
P. musice veliko ti hvala za korisne savete koje si davao!

(12.03.2014, 11:05 )pivska mušica Wrote: super drago mi je, samo nisi morao stavljati kvasac, bio je dovoljan samo šećer!
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 241
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: bosna
RE: Prvo pivo i dileme
Pozdrav,
zavrseno prvo kuhanje Smile sinoc oko 1, sturio sam se- niko se na forumu ne fali da ima posla za troje hehehSmile-
Posuda za ukomljavanje je ekstra odradila poso, šira je bila i slatka i mirisala i 100% bez taloga-
e sad imao sam i nekih problema-pa me zanima šta vi mislite da li ce to zafrkati stvar Sad - prvo mislim da mi je puno vode isparilo u kuhanju-šerpa široka a plitka) i na kraju sam dobio oko 25 litara za fermentaciju(od početnih 38 litara) og je bio na pola između 1,05 i 1,06.
Najveći problem su mi napravile filter vrecice od caja iz DM-a koje sam koristio za hmelj i na kraju su mi se sve do jedne otvorile i pustile hmelj u širu- što sam nadam se dobro poslije kroz gazu izfiltrirao.
Koristio sam 15 grmd magnuma od ključanja, 30gr halletauer od 40 min i 50 grms citre na 0 minua i na kraju je ukus bio dobar al ipak malo više gorakSmile hehe reže

Sterilnost je bila ok o tom sam vodio računa, s tim da na kraju isto sam zezno korak kod areacije -prvo sam trebo dodati kvasac pa onda mutiti -al nisam -pa sam napravio pjenu po kojoj se moze hodatiSmile -posto se ta pjena nije smirival a bilo kasno a ja morao raniti na posao žegno sam kvasac po pjeni- i jutros samo malo prodrmao bure...i u vezi bureta 40 litara bure 25 litara sire Sad da nije malo- i ni jedno bure koje sam nasao za kupiti ne dihtuje (testiro-pusta vodu kad se okrene na poklopac)-ja sam ovo svoje maksimalno zavrno, rub omotao pak folijom i preko pak folije stavio gazu koja je namocena prehodno bila u žešću otopinu izosana...za 21 dan il slavimo il placemoSmile

pozdravSmile
Find Odgovori
libor Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 421
Joined: Jun 2013
Reputation: 0 Location: Prijedor
RE: Prvo pivo i dileme
Sve si dobro uradio , nego ako si "zadihtovao" bure , onda ti treba vrenjaca (airlock) , visak co2 negdje mora da izadje ...
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Prvo pivo i dileme
Ako nemaš vrenjaču samo skini tu foliju i gazu, ali nemoj otvarati bure.
Što se tiče kvasca, mi uvijek aeriramo prije nego dodamo kvasac. Ali mi kvasac prvo "razmutimo" u par deci ključale vode (koju naravno ohladimo prije dodavanja kvasca) i tako dodajemo.
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools