Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rafterova knjiga piva
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Rafterova knjiga piva
This post was last modified: 13.03.2014, 11:22 by rafter.
Evo ovde ću napraviti jednu arhivu kuvanja svojih piva.
Da napomenem da je prvo pivo koje sam kuvao bilo Aurora Ale i detalji se nalaze na ovom linku: http://volimpivo.ba/thread-732.html

Drugo pivo koje je skuvano uz pomoć Mange-a prije dva dana je
Rafter Brown Porter

4,00 kg Pilsner (2 Row) Bel (3,9 EBC) Grain 1 81,6 %
0,50 kg Caraamber (59,1 EBC) Grain 2 10,2 %
0,20 kg Carafa III (1034,3 EBC) Grain 3 4,1 %
0,20 kg Chocolate Slad (beershop.hr) (900,0 EBC) Grain 4 4,1 %
30,00 g Northern Brewer [9,20 %] - Boil 60,0 min Hop 5 31,5 IBUs
1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04)

Est Original Gravity: 1,048 SG
Est Final Gravity: 1,013 SG
Estimated Alcohol by Vol: 4,6 %
Bitterness: 31,5 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 57,5 EBC

Ovo pivo sam za kuvao na treasi i bilo je malo problema sa vjetrom.
Og koji sam dobio je 1053, malo više od planiranog.
Aeraciju sam vršio sa O2. Međutim, nisam imao kamen a mislo sam da plastični nastavak sa tri rupice koji je bio montiran na crijevo može da odradi posao. Hmm i gle čuda, plastika je plutala u sladvini Angry
Tako da sam na kraj crijeva sa tom glavom provukao otvarač za pivo (dezinfikovan, naravno) da bi dobio na težini, i aerirao 3 min. Pjene na površini je bilo cca 5cm.

Skuvano je preko 25L piva i leži u staklenci od 54L,

Evo i neka fotka sa tog kuvanja mada je jedna već objavljena.

[Image: k5t47i1uxfi84ekov7o.jpg]

[Image: xvnpod84c5u9nn3gnkw.jpg]

[Image: m6htp5r14b13ft2xexp.jpg]
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

RE: Rafterova knjiga piva
Dobio sam hmelj WAIMEA hmelj, tj. ovaj http://www.schnapsbrenner.eu/jtl/Waimea-...-100g-2013
Šta bi mogao da kuvam sa ovim hmeljom?

i Star San HB 118ml (ne kontam ništa jer piše na Njemačkom i Danskom)
i ovako izgleda [Image: t330.jpg]

Jel to taj pravi?

Uzgred sam dobio i još jedan hidrometar, da li da prodam ovaj hidrometar ili da ga čuvam?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

prvi put vidim ovakav star san. mozes li vidjeti sta pise na deklaraciji koji je sastav? prema ovoj ambalazi to ne izgleda kao onaj star san koji mi koristimo inace. hmmmm...

a sto se tice ovog hmelja - nisam ga koristio ali trebao bi biti odlican. Brewdog ima pivo samo sa ovim hmeljom kao single hop varijantu. ako je brewdog napravio single hop pivo s njim vjerujem da je dobar....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Čini mi se da je to to... sada sam našao ovu adresu http://www.brouwland.com/en/ na dnu bočice i potražio...

Star San HB Five Star 118 ml DE-DK 004.160.8DEDK € 6,95 usually available from stock Quantity: Voeg toe aan bestelbon
Star San HB Five Star 118 ml DE-DK
STAR SAN HB
A high foaming, final acid anionic rinse for use in the beverage and food industries.
Leaves tanks and equipment spotless and avoids mineral build-up
Not affected by organic soils
Only 60 sec. contact time needed!
Do not use on soft metals nor in CIP systems
Dosage: 15 - 25 ml / 10 litres of water
User manual in German & Danish
Directions for use: use as a final rinse. Prior to application; remove gross food particles nd soil by pre-flush or pre-scrape and, when necessary, pre-soak. Then thoroughly wash or flush objects with a good detergent, followed by potable water. Prepare a solution of 15 - 25 ml Star San HB per 10 L of water ( 1 oz/5 gal to 1 oz/3 gal). Apply on surface with a cloth, mop, sponge, spray or by immersion. Spray 15-20 cm (6-8 inches) from surface and rub with a brush, cloth or sponge (cover or remove all food products). The surface must remain wet for at least 1 minute. Let air dry afterwards. Close the packaging tightly after use and store in a well-ventilated place.
Keep out of reach of children.
DO NOT MIX STAR SAN HB with chlorinated cleaners as chlorine gas will result.

Pa ovaj hmelj mi je donio stric iz švabije, tražio je "nešto što nema na tržištu BiH" Big Grin imam 100g
E sada sam se cimao oko recepta pa vidim da se od njega pravi Pale Ale. Imam nešto Aurore i Cascade, da li da ih kombinujem ili da idem solo Waimea? On je 169% AA

A savjet za hidrometar? ovaj novi je BREWFWRM sa dvije skale, nekom crvenom koju ne kontam, ima podioke od 0 do 30, a 0 je na 1000 po ovoj skali.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Waimea je vrlo citrusna i fruity, pio sam taj Brewdog s njom, odlican ti je to hmelj... Po meni moze slobodno u Pale Ale.

StarSan je pravi, na bazi fosforne kiseline, samo upakovan sad i za evropsko trziste...

Ova skala 0-30 ti je Plato ili Brix, ja koristim hidrometar sa Plato, svaki software ima "gravity converter" , tako da ti to nije problem preracunati...
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Odlično, ma čitao sam sada da je dobar hmelj, e sada razimišljam da li da idem solo Waimea ili da idem na 60 min Auroru za gorčinu a kasnije Waimea na 40, 20, 10min.
Šta mislite?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

ne treba ti na 40. stavi na 20 i 0. ja bih tako.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ma nabavi magnuma i njega stavi za gorčinu, a ovaj hmelj rasporedi na tri dodavanja 20, 5 i 0 minuta. auroru mozes isto, ali ja bih ipak isao na magnum jer aurora ti moze malo promijeniti ovaj hmelj koji zelis da izbije.
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Ok... Samo sada da vidim ka čemu da idem, ovo kuvanje će biti pred kraj mjeseca, tako da imam vremena razraditi recept.
Uzgred, suta ću flaširati Aurora Pale Ale, i vidite zanimljivost. U podrumu sam imao staru ambalažu od Jelena 0,5L koju sam planirao za flaširanje... I iznenađenje drunk
5 boca iz 2010... preživile... nemoguće!

[Image: 294czbf9dpsy39chvvc3.jpg]

[Image: hu0417a1byyi8yz66uy6.jpg]
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Jedno pitanje.
Da li na staklenom demižonu ostaje ona "prljavština" od fermentacijske pjene, da kažem prsten iznad piva. Ili se on povuče?
Pošto imam nekolicinu balončića po pivu i to je to, nikakve tragove fermentacije na zidovima demižona... korišten je Fermentis S-04
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Morao bi ostati prsten od pjene po staklu. Pa jesi li pratio tokom fermentacije?
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Imam onu staklenku od 54L koja ima crnu plastiku oko sebe i ne vidi se. Pa sam sklonio sada na jednom dijelu plastiku da provirim i samo 1cm je "prstena" od pjene i ima malo većih mjehurića koji su priljepljeni uz pjenu. Na sredini piva ima par ostrvcadi od mjehurića. Mislio sam da skinem skroz gornju plastiku pa da slikam al se plašim da ne uzburkam pivo.
Šta mogu uraditi?
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools