Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Prvo rafterovo pivo
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

RE: Prvo rafterovo pivo
(10.03.2014, 12:12 )rafter Wrote: Ovako... prošlo je 14 dana od stavljanja u fermentator, nisam nikako otvarao samo sam prenio iz jedne sobe u drugu, radi povećanja tempreature. Napravio sam neke fotke pa ako može neki komentar. Malo sam stisnuo bure da izađe miris, i nije neki koji me raduje, boja je ok... Da otvorim da vidim šta je unutra?
Slikao sam lampom da se može bolje vidjeti.

Bit će to dobro, ne diraj ništa još.

Možeš i probati malo. Steriliziraj samo šolju sa kojom bi zagrabio malo. Ja svoje uvijek probavam (čisto da znam je li došlo do kontaminacije - da bezveze ne flaširam). Ako nije kontaminirano (kiselo i gadno), onda ti ostaje samo da se strpiš sa drugom fermentacijom u flašama.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Što ti ne miriše kako si mislio da treba nije nikakav problem.
Kako su ti preporučili, sačekaj još pet dana prije uzimanja uzorka za mjerenje FG-a.
Imaj u vidu da će pivo da odleži još bar tri sedmice u flašama. Iam tu još dosta vremena dok to ne postane dobro pivo.
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

FLAŠIRANO!!!bananabananabanana

Nakon 23 dana u fermentatoru sam flaširao. FG je 1.010, pa onda ABV dođe 5,2.
Flaširano 13,5L piva. Za karbonizaciju sam dodao 98g šećera rastopljenog u 2dl vode.
Probao sam ovo mlado pivo i stvarno sam zadovoljan ukusom.
Nekako sam se strpio do sada... al kako ću od sada veliko je pitanje!
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

(18.03.2014, 07:09 )rafter Wrote: FLAŠIRANO!!!bananabananabanana

Nakon 23 dana u fermentatoru sam flaširao. FG je 1.010, pa onda ABV dođe 5,2.
Flaširano 13,5L piva. Za karbonizaciju sam dodao 98g šećera rastopljenog u 2dl vode.
Probao sam ovo mlado pivo i stvarno sam zadovoljan ukusom.
Nekako sam se strpio do sada... al kako ću od sada veliko je pitanje!

Ja sam to rješio tako što sad uvijek dok ide druga karbonizacija, uvijek imam par flaša od predhodne pive. Ilitiga, najbolje je praviti dvije pive u rasponu od 10 dana. Smile Onda nema srkleta, već ih pustiš da odrade svoje.

Nakon flaširanja je temperatura najvažnija. Najbolje (meni) je bilo kada je bilo 20-22 stepena. I što duže tako stoje, bolje je (dvije sedmice je optimalno). Na hladnom je dovoljna sedmica.
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

pa dobro.. prebacujem na malo hladnije, ovde gdje su sada im je nekih 16C, al odoše sada u podrum!
Napunio sam i jednu bocu od Cole da "osjetim" kako napreduje karbonizacija, pa sada ko idiot idem svako dva sata i stišćem onu nesretnu flašicu.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

(19.03.2014, 10:24 )rafter Wrote: pa dobro.. prebacujem na malo hladnije, ovde gdje su sada im je nekih 16C, al odoše sada u podrum!
Napunio sam i jednu bocu od Cole da "osjetim" kako napreduje karbonizacija, pa sada ko idiot idem svako dva sata i stišćem onu nesretnu flašicu.

Ako si ih tek flaširao, što odmah na hladno?
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(19.03.2014, 10:24 )rafter Wrote: pa dobro.. prebacujem na malo hladnije, ovde gdje su sada im je nekih 16C, al odoše sada u podrum!

Stavi sve na 22°C i zaboravi na njih Big Grin, a onu flašicu od Koka kole drži kod sebe. Neka spava s tobom.
Malo ti je tih 13,5L. Neče ovo dočekati neku uglednu starost Wink
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Primljeno k' znanju! Premješteme na sobnu temperaturu!
Ma znam da je malo, a još prvo! Al fermentira 25L i idući vikend ako Bog da, pravi se prva tura od 40ak litara... Pa onda za nekih 2 mjeseca će biti svega Big Grin
A ona mučenica od Kole će "pući" od stiskanja, tačno sam i zaboravio koliko je bila meka na početku.
Toliko ljudi pita za ovo pivo da sam napravio i 100L bilo bi malo!
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(19.03.2014, 02:34 )rafter Wrote: Primljeno k' znanju! Premješteme na sobnu temperaturu!
Ma znam da je malo, a još prvo! Al fermentira 25L i idući vikend ako Bog da, pravi se prva tura od 40ak litara... Pa onda za nekih 2 mjeseca će biti svega Big Grin
A ona mučenica od Kole će "pući" od stiskanja, tačno sam i zaboravio koliko je bila meka na početku.
Toliko ljudi pita za ovo pivo da sam napravio i 100L bilo bi malo!

Dobro napreduješ. 13,5L - 25L - 40L ....
Gdje če ti biti kraj ako nastaviš ovim tempom?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

da li je ta flasa od kole puna do vrha? gdje nju drzis? zasto od kole, a zasto ne od obicne vode? kola ima miris koji je poprilicno tesko isprati iz plastike.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Pa bila mi pri ruci, prazna je poodavno. Napunio sam je onako koliko staje u bocu od Kole, nakon 20h je "otvrđala" al nije tvrda 100% još uvjek, napredak je sada uočljiv. I ona je gdje i ostao pivo, imam jedan dio u kuhinji gdje su sada na sobnoj temperaturi cca 20C i malo tamnije mjesto. Skontao sam da ova od Kole ne valja, ne može radi dna da se staloži kako treba.

Antares, pa staću na ovih 40L nadam se Wink

Živili!!!
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

nema to veze istaložit će se ona ne brini, čak je i bolje da ima one rupe na dnu, lakše ćeš istočiti. pitao sam koliko je puna, jer ljudi obično za tu testnu flašu ostave onaj najzadnji dio piva pa često ne napune do vrha, a onda to nije isto jer ako imaš puno praznog prostora onda jako brzo otvrdne, ali to ne znači da se pivo u flašama karboniziralo. samo je u mraku drži pošto je prozirna.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools