Rodney
1.080 OG, 7,93% ABV
Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation:
3
Location: Sweden
|
RE: Prvo rafterovo pivo
(10.03.2014, 12:12 )rafter Wrote: Ovako... prošlo je 14 dana od stavljanja u fermentator, nisam nikako otvarao samo sam prenio iz jedne sobe u drugu, radi povećanja tempreature. Napravio sam neke fotke pa ako može neki komentar. Malo sam stisnuo bure da izađe miris, i nije neki koji me raduje, boja je ok... Da otvorim da vidim šta je unutra?
Slikao sam lampom da se može bolje vidjeti.
Bit će to dobro, ne diraj ništa još.
Možeš i probati malo. Steriliziraj samo šolju sa kojom bi zagrabio malo. Ja svoje uvijek probavam (čisto da znam je li došlo do kontaminacije - da bezveze ne flaširam). Ako nije kontaminirano (kiselo i gadno), onda ti ostaje samo da se strpiš sa drugom fermentacijom u flašama.
|
|
|
AleksandarV
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation:
2
Location: Sarajevo
|
RE: Prvo rafterovo pivo
Što ti ne miriše kako si mislio da treba nije nikakav problem.
Kako su ti preporučili, sačekaj još pet dana prije uzimanja uzorka za mjerenje FG-a.
Imaj u vidu da će pivo da odleži još bar tri sedmice u flašama. Iam tu još dosta vremena dok to ne postane dobro pivo.
|
|
|
rafter
1.070 OG, 6,95% ABV
Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation:
0
Location: Foča
|
RE: Prvo rafterovo pivo
FLAŠIRANO!!!
Nakon 23 dana u fermentatoru sam flaširao. FG je 1.010, pa onda ABV dođe 5,2.
Flaširano 13,5L piva. Za karbonizaciju sam dodao 98g šećera rastopljenog u 2dl vode.
Probao sam ovo mlado pivo i stvarno sam zadovoljan ukusom.
Nekako sam se strpio do sada... al kako ću od sada veliko je pitanje!
Prvo hopni, pa reci skoč!
|
|
|
Rodney
1.080 OG, 7,93% ABV
Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation:
3
Location: Sweden
|
RE: Prvo rafterovo pivo
(18.03.2014, 07:09 )rafter Wrote: FLAŠIRANO!!!
Nakon 23 dana u fermentatoru sam flaširao. FG je 1.010, pa onda ABV dođe 5,2.
Flaširano 13,5L piva. Za karbonizaciju sam dodao 98g šećera rastopljenog u 2dl vode.
Probao sam ovo mlado pivo i stvarno sam zadovoljan ukusom.
Nekako sam se strpio do sada... al kako ću od sada veliko je pitanje!
Ja sam to rješio tako što sad uvijek dok ide druga karbonizacija, uvijek imam par flaša od predhodne pive. Ilitiga, najbolje je praviti dvije pive u rasponu od 10 dana. Onda nema srkleta, već ih pustiš da odrade svoje.
Nakon flaširanja je temperatura najvažnija. Najbolje (meni) je bilo kada je bilo 20-22 stepena. I što duže tako stoje, bolje je (dvije sedmice je optimalno). Na hladnom je dovoljna sedmica.
|
|
|
rafter
1.070 OG, 6,95% ABV
Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation:
0
Location: Foča
|
RE: Prvo rafterovo pivo
pa dobro.. prebacujem na malo hladnije, ovde gdje su sada im je nekih 16C, al odoše sada u podrum!
Napunio sam i jednu bocu od Cole da "osjetim" kako napreduje karbonizacija, pa sada ko idiot idem svako dva sata i stišćem onu nesretnu flašicu.
Prvo hopni, pa reci skoč!
|
|
|
rafter
1.070 OG, 6,95% ABV
Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation:
0
Location: Foča
|
RE: Prvo rafterovo pivo
Primljeno k' znanju! Premješteme na sobnu temperaturu!
Ma znam da je malo, a još prvo! Al fermentira 25L i idući vikend ako Bog da, pravi se prva tura od 40ak litara... Pa onda za nekih 2 mjeseca će biti svega
A ona mučenica od Kole će "pući" od stiskanja, tačno sam i zaboravio koliko je bila meka na početku.
Toliko ljudi pita za ovo pivo da sam napravio i 100L bilo bi malo!
Prvo hopni, pa reci skoč!
|
|
|
rafter
1.070 OG, 6,95% ABV
Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation:
0
Location: Foča
|
RE: Prvo rafterovo pivo
Pa bila mi pri ruci, prazna je poodavno. Napunio sam je onako koliko staje u bocu od Kole, nakon 20h je "otvrđala" al nije tvrda 100% još uvjek, napredak je sada uočljiv. I ona je gdje i ostao pivo, imam jedan dio u kuhinji gdje su sada na sobnoj temperaturi cca 20C i malo tamnije mjesto. Skontao sam da ova od Kole ne valja, ne može radi dna da se staloži kako treba.
Antares, pa staću na ovih 40L nadam se
Živili!!!
Prvo hopni, pa reci skoč!
|
|
|