dalidj
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 265
Joined: Feb 2014
Reputation:
0
Location: Beograd
|
RE: Problem sa fermentacijom
Danas sam uzeo uzorak i gustina je 1.012. 4 dana je u fermentatoru
Ovo bi trebalo da je OK, ocigledno da poklopac ne dihtuje.
Pivo je dosta mutno i cinimi se da se jos uvek oseca kvasac.
Beer is like porn. You can buy it, but it's more fun to make your own.
|
|
|
danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
RE: Problem sa fermentacijom
This post was last modified: 19.03.2014, 08:43 by danny_boy.
Nije skroz neophodan, on je samo za bistrenje piva dobar ne utice na okus.
Na nekim pivama ga nisam radio i bila su kristalno bistra, tako da se nikad
ne zna kako ce ispasti.
Na pocetku mi je bila svejedna bistrina, ali sad mi iskren receno smeta ako
je piva mutna tako da cinim sve sto je moguce da bude sto bistrija (irska
mahovina i cold crash).
U pojedinim stilovima kao sto su weizen-i je i pozeljna mutnoca tako da
je tu druga prica...
Sve je znaci do toga da li zelis bistrije ili mutnije pivo....
|
|
|
danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
Re: RE: Problem sa fermentacijom
(19.03.2014, 08:47 )Rodney Wrote: (19.03.2014, 07:57 )rafter Wrote: Danny, jel neophodan cold crash? Ja ga nisam radio. Samo sam presuo u Bottling bucket i flaširao. Jel to ok???
Za bistrinu samo, ali ti još nisi došao do toga. Tek si flaširao. Pusti ih 10 dana na toplom (22 C je idealno). I onda ih tek stavi na hladno sedmicu. Nakon toga bi trebao imati pravi ukus.
@Rodney
Cold crash se uobicajeno radi dok je pivo zavrsilo fermentaciju u fermentoru, prije pretakanja u bure za flasiranje. Da bi bilo sto manje taloga u bocama.
To sto ti kazes je isto efikasno, ali imace vise taloga na dnu boce. Ako se boce budu transportovale i muckale pivo ce se dobro zamutiti...
|
|
|
Rodney
1.080 OG, 7,93% ABV
Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation:
3
Location: Sweden
|
RE: Problem sa fermentacijom
This post was last modified: 19.03.2014, 09:18 by Rodney.
(19.03.2014, 08:59 )danny_boy Wrote: (19.03.2014, 08:47 )Rodney Wrote: (19.03.2014, 07:57 )rafter Wrote: Danny, jel neophodan cold crash? Ja ga nisam radio. Samo sam presuo u Bottling bucket i flaširao. Jel to ok???
Za bistrinu samo, ali ti još nisi došao do toga. Tek si flaširao. Pusti ih 10 dana na toplom (22 C je idealno). I onda ih tek stavi na hladno sedmicu. Nakon toga bi trebao imati pravi ukus.
@Rodney
Cold crash se uobicajeno radi dok je pivo zavrsilo fermentaciju u fermentoru, prije pretakanja u bure za flasiranje. Da bi bilo sto manje taloga u bocama.
To sto ti kazes je isto efikasno, ali imace vise taloga na dnu boce. Ako se boce budu transportovale i muckale pivo ce se dobro zamutiti...
Ma ja to filtriram kad flaširam svaki put. Na autosifon nakačim komad gaze i opleti... Nikada mi to nije omanulo. Uvijek je svako pivo bilo čisto.
I uvijek se držim 10 dana u flašama na toplom, a zatim sedmicu na hladnom.
(19.03.2014, 08:58 )dalidj Wrote: Nisam izdrzao pa sam otvorio fermentator, evo slika kako izgleda iznutra.
Sta mislite
A ovako izgleda pivo
Hvala svima na sugestijama
Nisi trebao čačkati, samo povećavaš rizik za kontaminaciju
Ali dobro izgleda u svakom slučaju. Nije kontanimirano, i fermentacija ti piči kako i treba. Kvasac ti je već poćeo padati na dno kako se čini, tako da će ti biti manje pjene na vrhu (sve ide na dno i krčka polako).
U čaši što imaš niš ne govori. To je pivo od 3-4 dana. Dakle mutno i nikakvog okusa.
Strpljenje
|
|
|
dalidj
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 265
Joined: Feb 2014
Reputation:
0
Location: Beograd
|
RE: Problem sa fermentacijom
Morao sam videti kako izgleda, da bih znao za sledeci put. Sta cu, dok ne vidim svojim ocima nista.
Hvala svima na savetima.
Javljam se za 15-16 dana pre flasiranja.
Beer is like porn. You can buy it, but it's more fun to make your own.
|
|
|
Rodney
1.080 OG, 7,93% ABV
Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation:
3
Location: Sweden
|
RE: Problem sa fermentacijom
(19.03.2014, 09:29 )dalidj Wrote: Morao sam videti kako izgleda, da bih znao za sledeci put. Sta cu, dok ne vidim svojim ocima nista.
Hvala svima na savetima.
Javljam se za 15-16 dana pre flasiranja.
Ma uvijek je odgovor strpljenje. Ja sam znao komplikovati tamo gdje ne treba, a trebalo je samo strpljenja.
Ti prvi krizni dani su i dobri, kakvi budu nakon flaširanja. Tada proradi nepce i ne broje se više dani, već sati - od nestrpljenja kakav će rezultat biti.
Zato danas kuham u razmaku od 10 dana. Dok uživaš u jednom pivu, drugo se pravi. Onda je malo lakše i biti strpljiv.
Uglavnom, bit će to dobro, bitno je da nije kontaminirano, a sve ostalo je samo - strpljenje
|
|
|