Stane
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation:
5
Location: Tolisa (Orašje)
|
|
|
branko20
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation:
1
Location:
|
RE: Stanetovo prvo kuhanje
Stane samo naprijed,ništa što napraviš nećeš baciti i sve će biti bolje od „žuje“ i sličnih „piva“. Moji početni koraci su bili slični ali zahvaljujući kolegama sa ovog foruma dosta sam toga savladao ,sad su piva za+10(tako drugi kažu). Ja kuham sa 5kg(sladovi +pahuljice).Frižider je od 32 litre u koji stavljam 17lvode ugrijane na 81Cpa uz malo miješanja dobijem 79Cu frižideru što na kraju daje cca 69Ckomine.Za ispiranje stavljam 17 l vode temperature 81C.Ovo odstupa od ukomjavanja sa 15l+ 15l ili slično. Ovolika količina vode je uslovljena načinom kuhanja i gubicima,kuham u loncu od 40 l promjera 425mm pa se na isparenju (na hmelju je neznatno jer ga cijedim)gubi od 5-6l kuhajući u garaži.Od navedene količine slada i 34l vode dobijem 29-30l worta SG=1,041a poslije kuhanja 24-25l sa OG=1,051.Ovi parametri su stalni u zadnjih 10-15 kuhanja. Višom temperaturom ukomljavanja dobijem viši FG tako da mi pivo ima oko 5% alkohola(na početku je to bilo nekad i 7% ). Kod kupovine slada traži kvalitetan slad jer sladare rade i neke mikseve .
Ovo su moja iskustva možda ti pomognu. Još jedan detalj,kod pretakanje u fermentor obavezno filtriraj kroz jednostruku krupniju gazu a kod pretakanja iz fermentora gušću gazu.
Pivo će u bocama biti bistro gotovo kao kupovno,a imat ćeš dovoljno kvasca za karbonizaciju.
|
|
|
Stane
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation:
5
Location: Tolisa (Orašje)
|
RE: Stanetovo prvo kuhanje
This post was last modified: 19.03.2014, 04:45 by Stane.
(16.03.2014, 02:16 )newbeer Wrote: pa i nije bas preveliki OG da nebi isao na 1009,koji si kvasac koristio? US-05
(16.03.2014, 10:45 )branko20 Wrote: Stane samo naprijed,ništa što napraviš nećeš baciti i sve će biti bolje od „žuje“ i sličnih „piva“. Moji početni koraci su bili slični ali zahvaljujući kolegama sa ovog foruma dosta sam toga savladao ,sad su piva za+10(tako drugi kažu). Ja kuham sa 5kg(sladovi +pahuljice).Frižider je od 32 litre u koji stavljam 17lvode ugrijane na 81Cpa uz malo miješanja dobijem 79Cu frižideru što na kraju daje cca 69Ckomine.Za ispiranje stavljam 17 l vode temperature 81C.Ovo odstupa od ukomjavanja sa 15l+ 15l ili slično. Ovolika količina vode je uslovljena načinom kuhanja i gubicima,kuham u loncu od 40 l promjera 425mm pa se na isparenju (na hmelju je neznatno jer ga cijedim)gubi od 5-6l kuhajući u garaži.Od navedene količine slada i 34l vode dobijem 29-30l worta SG=1,041a poslije kuhanja 24-25l sa OG=1,051.Ovi parametri su stalni u zadnjih 10-15 kuhanja. Višom temperaturom ukomljavanja dobijem viši FG tako da mi pivo ima oko 5% alkohola(na početku je to bilo nekad i 7% ). Kod kupovine slada traži kvalitetan slad jer sladare rade i neke mikseve .
Ovo su moja iskustva možda ti pomognu. Još jedan detalj,kod pretakanje u fermentor obavezno filtriraj kroz jednostruku krupniju gazu a kod pretakanja iz fermentora gušću gazu.
Pivo će u bocama biti bistro gotovo kao kupovno,a imat ćeš dovoljno kvasca za karbonizaciju. Hvala branko, svaki savjet dobro dođe. U subotu ću vjerovatno kuhati novu turu, odprilike sam i planirao kuhati kao što si naveo gore, jedine razlike bi bile što sam mislio raditi ukomljavanje na način da dignem temperaturu na 78C sačekam da se temperatura spusti na 74C i onda ubacujem sladove, ukomljavanje bih radio sa 17 litara vode (mislim da bih u ovom slučaju postigao ciljanu temperaturu od oko 67C), a ispiranje bih radio sa 18 litara vode na 79C. Cijeđenje sa gazama nisam radio ali ću u narednim kuhanjima i to uraditi, uz gaze ću koristiti i Irsku mahovinu.
|
|
|
rafter
1.070 OG, 6,95% ABV
Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation:
0
Location: Foča
|
RE: Stanetovo prvo kuhanje
Sretno Stane!
Vidjećeš da je neopisiv osjećaj staviti čep na bocu piva! Neke stvari se ne mogu kupiti novcem!
Prvo hopni, pa reci skoč!
|
|
|
rafter
1.070 OG, 6,95% ABV
Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation:
0
Location: Foča
|
RE: Stanetovo prvo kuhanje
(21.03.2014, 07:29 )Pivdzija Wrote: Još je bolji osjećaj skinuti čep koji si stavio
Vjerujem da jeste! Al još nisam došao do toga... Flaširano je prije 3 dana! Jedva čekao da probam
[/quote]Nadam se da ćeš sačuvati jednu flašu za probu, ja ću je sačuvati iako ima velik broj onih koji bi probali, većinom onih koji su me čudno gledali kad sam rekao da pravim domaće pivo.
[/quote]
Hmm rođendan mi je 26 marta... paaa... probaći da stavi u štek koji komad da ponesem kada bude kuvanje za Ginisa!
Prvo hopni, pa reci skoč!
|
|
|