Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
(09.12.2012, 02:12 )rale Wrote: napravio sam fermentacijsku komoru od stiropora. zanima me kako u njoj najbolje zadržati temperaturu tzv. primitivnim metodama dakle boce vode i sl. uzmimo u obzir da mi je temperatura u prostoriji sada oko 10 stupnjeva. stavljam bocu vode i kako radim ale pivo zanima me da li nakon 4-7 dana odrađene fermentacije i dalje do kraja moram držati 16-24 stupnja?

nadalje zanima me najprihvatljiviji financijski način za neku napredniju varijantu (sijalica 25w, 30w, svijećice za bor...). iako je pvc bačva crna mogu da li eventualna sijalica ili svjećice 'štete' na neki način pivu.

kolika je cca razlika između temperature u komori i temperature fluida?

mislim napraviti jaku kominu sa oko 6kg slada za 20,5 litara sladovine koliko predviđam da ću dobiti visok OG zatim ako dodam 5 litara vode nakon kuhanja (pri 20 stupnjeva) da dobijem željeni OG, boju, gorčinu i postotak alkohola hoću li dobiti puno lošije pivo? dodavao bih vodu da smanjim OG i da dobijem više piva.


u komori možeš održavati temperaturu stavljanjem smrznutih boca od kole ili boca s vrelom vodom. kad se radi na ovaj nacin, dobro je imati sondu od termometra u samom pivu (što je malo higijenski rizično, ali isplati se).

pivo koje fermentira zapravo cirkulira cijelo vrijeme i vrlo jednostavno dolazi do razmjene temperatura u tom slučaju. zato je jednostavno kontrolirati temperaturu piva. samo pratiš termometar.

dobro je imati više manjih boca smrznutih (od 0,5l) i onda vađenjem ili dodavanjem novih može se temperatura precizno kontrolirati.

obično je razlika između temperature piva i temperature komore oko 3°C za vrijeme aktivne fermentacije. znači u pivu je obično toplije za ta 3°C.

u mojoj komori je potrebno nešto češće mijenjati flaše prvi dan, a sve ostale dane mijenjam flaše samo jednom dnevno i to savršeno izgleda.

što se tiče grijanja možeš sa običnom sijalicom, samo pazi se požara. kad bi još imao neki kontroler sa termostatom to bi bilo idealno, ali možeš i ručno grijati po potrebi, i to je nešto...posebno ako imaš vremena....

što se tiče ovog razrijeđivanja piva, čini mi se da sam ti to negdje već objasnio. možeš ti to uraditi, samo malo pojačaj hmelj. nije baš preporučljivo, ali ako moraš onda uradi. ako ispoštuješ sve ostalo kako treba, bit će to dobro pivo!

Zivjeli
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
This post was last modified: 12.12.2012, 11:07 by Sile.
mušice, danas sam mjerio og uzorkom od pola litre u sladovini na nekih 25 stupnjeva i bila je oko 1,049 . čitam poslije da je to greška i da treba mjeriti na 20C. da li imam veliko odstupanje gore ili dolje od vrijednosti 1,049?

kakva je stvar sa gustoćom? mislim na omjer tipa manja gustoća pri višim temperaturama ili obrnuto?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
jesi li siguran da ti je hidrometar baždaren na 20°C? neki hidrometri su baždareni na 15°C.

ako ti je hidrometar baždaren na 20°C onda ti je pravi OG 1.050. znači za jedan podiok više. a koje si pivo radio? ništa ne izvještavaš? ima li kakvih slika? Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Nemam pojma na koliko je bazdaren to ti je onaj akvarijski,zadnji og je mjeren na 25-26 stupnjeva

snpa.bit ce slika Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
trebalo bi to uvijek pisati na samom hidrometru ispod skale, malim slovima ili u uputstvima u ambalaži u kojoj je došao.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Ma ja sam cak misljenja da je i visi od 1.050 jer je uzorak bio u boci od litru i pri temp od koliko sam naveo,mozda i vise. Isao sam na jacu kominu pa dodavanje úode po beertoolsu

slike za koji dan Wink
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
može li se kao menzura za mjerenje OG i FG koristiti duža, uža staklena vaza. vidio sam je u konzumu, pa kontam da nju koristim dok ne nabavim pravu menzuru. vaza je zapremine do 500 ml, ako sam dobro od oka odmjerioBig Grin
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
nema veze koliki je bio uzorak - od litru ili od pet litara isto je, bitno je samo da je hidrometar slobodno plutao i da nije dodirivao stjenke posude. ja sam ti izračunao na temperaturi od 25 to ti je samo za 0.001 više....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Ajoj,dodirivao je stjenku posude,ajme..cinilo mi se 'normalno' eh kao da ni nemam og :s
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
pa čekaj malo daj objasni u detalje kako si to radio, u šta si uzeo uzorak i sve fino i polako Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Izrezao bocu od litru i uzeo uzorak komine na nekih 30 stupnjeva te mjerio kad je temp malo pala. Ubacio hidrometar i on je plivao do ruba kad stane ja ocitam . Zn e sad da li sam ocitao isti og ne znam ali znam vrijednost istoga. Kasnije pr manjoj temperaturi nisam stavio nazad hirometar u nedostatku vremena. Svjestan sam ja koliko je og bitan ali eto dogada se Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
OG je jako bitan. sad fino uzmi tu istu bocu od litru i napuni je vodom otprilike do iste razine do koje je bila sladovina i ubaci hidrometar u tu vodu i pokušaj ga namjestiti tako da dodirne rub kao što je dodirnuo kad je bio u sladovini. ako bude odstupanja, odnosno, ako bude pokazivao više ili manje od 1.000 onda samo napraviš korekciju za OG za tu vrijednost Smile vrlo jednostavno. ako bude pokazivao u tom položaju u vodi 1.000 onda ti je pravilno izmjerio i sladovinu.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 6 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools