Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Rafterova knjiga piva
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Rafterova knjiga piva
(08.04.2014, 09:09 )rafter Wrote: OK! Hvala!
Jedno pitanje, imam 70g Cascade koja je u zamrzivaču već dva mjeseca a nije hermetički zatvorena. Mogu li nju i ako može koliko koristiti umjesto Magnuma na ptvom stepu?

možeš. samo je problem što nije hermetički zatvoren, jer tako gubi svojstva. rasporedit ćemo tih 70 g za gorčinu i aromu. promjenit ću ti recept u predhodnom postu.
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Rafterova knjiga piva
cekaj, samo sam mislio da koristim za gorčinu, uzeću novu Cascadu za ostale stepove... Mislio sam samo da je ubacim umjesto magnuma.
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Rafterova knjiga piva
(08.04.2014, 09:28 )rafter Wrote: cekaj, samo sam mislio da koristim za gorčinu, uzeću novu Cascadu za ostale stepove... Mislio sam samo da je ubacim umjesto magnuma.

magnum je izbačen sa 60 minuta, a umjesto njega je stavljeno 50 g cascade-a kojeg imaš (pretpostavljam da si ga kupio u mostaru i da mu je postotak alfa kiselina 6,9). ostatak (20 g) je stavljen na 0 min sa novim cascade-om kojeg ćeš kupiti.
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Rafterova knjiga piva
ok hvala!
Nadam se, da se prekosutra krčka ovo pivo i drugo flašira Big Grin

pivili!
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Rafterova knjiga piva
(08.04.2014, 10:10 )rafter Wrote: ok hvala!
Nadam se, da se prekosutra krčka ovo pivo i drugo flašira Big Grin

pivili!

nema na čemu Zivjeli

javi kako je prošlo. sve zapiši da znamo koliki su gubici.
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Rafterova knjiga piva
E, evo da vidim šta bi mogli biti razlozi malog problema...

U pitanju je "Brown Porter" koji sam pravio, flaširan i u startu prekarboniziran zbog malo većih gubitaka, i stavio sam oko 9g/L šećera za karbonizaciju... Nisam radio cold crash.
Fermentacija je trajala 30 dana a koristio sam S04 kvasac.
Prije nekih 20ak dana otvorim bocu od 0,5L i gejzir, ludilo, sve je isteklo. Da napomenem da se prije toga popila gajba istog tog piva i da nije bilo nikakvih problema, samo malo podrigivanja. Na toj prvoj boci je po grliću bila kao "paučina" od pjene, mnogo taloga u boci a to piva malo što je ostalo sam probao i bilo je preslatko! Kontao sam da je u toj boci "zaglavilo" taloga pri flaširanju jer sam malo povukao crijevom iz fermentatora.
I od tada sam gledao da li ima "paučine" u bocama... I nije bilo. Međutim danas došli gosti i otvori se tura, sve ok. Zadovoljstvo! Druga tura se otvara i opet gejzir u jednoj boci! Sačekao sam da se smiri i probam opet to pivo, međutim nije slatko kao ono prvo što je iscurilo, a nije ni kao ova dobra, a nije ni pokvareno... U čemu je štos?
Evo slika od danas:

1. Gejzir

       

2 drinking-beer

   
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Rafterova knjiga piva
kako je hlađeno pivo kod konzumacije da li je bilo neke razlike u hlađenju između ove podivljale i ove pitome? Smile i možeš li malo detaljnije opisati kako si dodavao šećer za karbonizaciju? meni ovo miriše na neravnomjerno raspoređen šećer u pivu. (mada 9 grama šećera je jako puno u svakom slučaju i nije mi nimalo čudno što imaš gejzire)
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Rafterova knjiga piva
(01.06.2014, 09:59 )pivska mušica Wrote: kako je hlađeno pivo kod konzumacije da li je bilo neke razlike u hlađenju između ove podivljale i ove pitome? Smile i možeš li malo detaljnije opisati kako si dodavao šećer za karbonizaciju? meni ovo miriše na neravnomjerno raspoređen šećer u pivu. (mada 9 grama šećera je jako puno u svakom slučaju i nije mi nimalo čudno što imaš gejzire)

Pivo hlađeno friz pa u zamrzivač i kontra, sva su bila isto hlađena, ono prvo samo što je isteklo samo zamrzvač. Preko 40 boca nije imalo problema.

Pa sipao 2dl prokuvale vode sa rastopljenim šećerom, presuo u botling bucket i sipao mlado pivo crijevom sa dna (crijevo na dnu BB) i tu kada sam vidio da nije ispalo piva koliko treba sam skontao da imam viška šećera i da će biti prekarbonizirano...
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Rafterova knjiga piva
(01.06.2014, 10:06 )rafter Wrote:
(01.06.2014, 09:59 )pivska mušica Wrote: kako je hlađeno pivo kod konzumacije da li je bilo neke razlike u hlađenju između ove podivljale i ove pitome? Smile i možeš li malo detaljnije opisati kako si dodavao šećer za karbonizaciju? meni ovo miriše na neravnomjerno raspoređen šećer u pivu. (mada 9 grama šećera je jako puno u svakom slučaju i nije mi nimalo čudno što imaš gejzire)

Pivo hlađeno friz pa u zamrzivač i kontra, sva su bila isto hlađena, ono prvo samo što je isteklo samo zamrzvač. Preko 40 boca nije imalo problema.

Pa sipao 2dl prokuvale vode sa rastopljenim šećerom, presuo u botling bucket i sipao mlado pivo crijevom sa dna (crijevo na dnu BB) i tu kada sam vidio da nije ispalo piva koliko treba sam skontao da imam viška šećera i da će biti prekarbonizirano...

i nama se zna ponekad desiti ovo. obično nam se desi sa flašama koje su zadnje napunjene. to bude samo u par flaša.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Rafterova knjiga piva
(01.06.2014, 10:06 )rafter Wrote: i tu kada sam vidio da nije ispalo piva koliko treba sam skontao da imam viška šećera i da će biti prekarbonizirano...

nista to ti je to. prakticno pocetnicka greska na koju sam upozoravao vise puta cini mi se. dva put mjeri jednom sijeci Smile

moras procijeniti dobro koliku kolicinu piva imas za flasiranje zato je jako dobro na fermentoru napraviti oznake - prvih pet litara linije po litar ili čak po 0,5 litara, tako da možeš precizno ocijeniti koliko litara taloga imaš.

ostalo je kod mene označeno sve po 5 litara. 5-10-15-20-25-30-35-40 i onda od 40 do 50 litara opet precizno po 0,5 litra jer kuham ture između 40 i 50 litara, pa da mogu matematiku da radim po ps-u.

druga stvar, ovo sto je mange spomenuo, flasiranje traje kojih sat-dva. ja nekad i pauzu napravim pa i duze potraje. za to vrijeme moze doci do ponovne kristalizacije secera koji se polako krene povlaciti prema dnu bottling bucketa, posebno ako je pivo hladno direktno sa cold crasha sto potpomaze kristalizaciju, pa je moguce da ti zadnje boce budu jace karbonizirane od onih prvih.

zato nije zgoreg usred flasiranja steriliziranom metalnom kasikom ili slicnim predmetom jednom ili dva put laaaagano promijesati, cisto da se pivo zarotira i da ga cista fizika vrti malo da se secer ravnomjerno opet rasporedi.

treca stvar, to mijesanje ja obavezno radim i za vrijeme dok pivo tece iz fermentora u bottling bucket. dva puta. prvi put na 1/3 pretocenog piva, a drugi put na 2/3 pretocenog piva. samo pazite da ne pjeni, da to nije agresivno, nego sasvim lagano ali dovoljno snazno da se cijela kolicina piva zarotira.

i četvrta stvar, 6 - 6,5 grama šećera je dovoljno za većinu piva. ne treba više osim za weizene i još neke specifične stilove. porteri, stouti i bitteri praktično mogu biti sa 4-5 grama šećera po litru sasvim ok.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Rafterova knjiga piva
Ok, shvatio greške! Možda bi ovaj dio bilo dobro premjestiti ili iskopirati u temu vezanu za karbonijzaciju ili neku sličnu temu?
Hvala!
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Rafterova knjiga piva
vidiš ja sam se uvijek plašio oksidacije, zato smo izbjegavali miješanje. međutim, i onda kada uradimo pretakanje bez miješanja gejzir nam se desio možda u samo 2-3 ture, i to samo zadnjih par flaša. hajde skontat ćemo neku alatku sa kojom ćemo slijedeći put baš lagano promiješati.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 9 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools