mange_tout!
Admin
Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation:
15
Location: Mostar
|
|
|
Shone
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 52
Joined: Nov 2013
Reputation:
0
Location: Beograd
|
RE: Mikro pivare
This post was last modified: 09.04.2014, 08:37 by Shone.
Idem ja, izgledaju dobro, a takva su i piva. Povremeno skuvaju i nešto sezonski, za sve ove godine samo dva puta sam naišao na propust, tj loše pivo. Poslednji put se radilo o dimljenom, koje je imalo ukus kao da je slad dimljen pomoću zapaljene plastike. Prvi put sam probao to Marzen Rauchbier pivo na Belgrade Beer Fest-u i ostao bez teksta, pivo je tada bilo odlično. Lager je fantastičan, jače hmeljan nekim Američkim hmeljem, liči mi na Cascade. Još jedna od zamerki je to što, recept sa hmeljnom završnicom tog jako dobrog lagera, primenjuju na sva ostala piva koja naprave.
standardna
http://www.theblackturtle.com/srb/index....&Itemid=78
sezonska
http://www.theblackturtle.com/srb/index....&Itemid=72
Jedno pivo taman, dva piva mnogo, tri malo.
|
|
|
mange_tout!
Admin
Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation:
15
Location: Mostar
|
RE: Mikro pivare
(09.04.2014, 08:31 )Shone Wrote: Idem ja, izgledaju dobro, a takva su i piva. Povremeno skuvaju i nešto sezonski, za sve ove godine samo dva puta sam naišao na propust, tj loše pivo. Poslednji put se radilo o dimljenom, koje je imalo ukus kao da je slad dimljen pomoću zapaljene plastike. Prvi put sam probao to Marzen Rauchbier pivo na Belgrade Beer Fest-u i ostao bez teksta, pivo je tada bilo odlično. Lager je fantastičan, jače hmeljan nekim Američkim hmeljem, liči mi na Cascade. Još jedna od zamerki je to što, recept sa hmeljnom završnicom tog jako dobrog lagera, primenjuju na sva ostala piva koja naprave.
standardna
http://www.theblackturtle.com/srb/index....&Itemid=78
sezonska
http://www.theblackturtle.com/srb/index....&Itemid=72
reklo bi se onda da nisu inovativni vidim dosta forsiraju voćne pive. izgleda mi puno bolje ova sezonska ponuda.
|
|
|
Shone
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 52
Joined: Nov 2013
Reputation:
0
Location: Beograd
|
RE: Mikro pivare
Voćna piva zapravo nisu voćna sipa se sirup u lager. Sezonska ponuda je dobra, ovaj lager volim i često mu se vraćam. Samo izgleda da su se malo umorili, ide sve kako treba pa se opustili. Otvaraju sve više pabova. Videćemo na šta će sve izaću, u svakom slučaju želim im sve najbolje.
Jedno pivo taman, dva piva mnogo, tri malo.
|
|
|
SixtySix
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 83
Joined: Jul 2013
Reputation:
0
Location: Beograd
|
RE: Mikro pivare
Na Kornjacu sam skroz i zaboravio... Odavno sam prestao da idem tamo. Niksicko Tamno mi je bolje od njihovog Stout-a. Sto kaze Shone, otvaraju sve vise pub-va i kvalitet piva zna da bude drasticno razlicit od pub-a do pub-a.
Klincima je fora da odu i popiju vocno pivo, iako, kao sto rekose ljudi, to je samo sirup sipan u lager.
|
|
|
raix
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation:
2
Location: Beograd
|
|
|
Eborg
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 65
Joined: Apr 2014
Reputation:
0
Location: Tamo gdje je Sunce, tamo gdje su zvijezde...
|
RE: Mikro pivare
This post was last modified: 26.06.2014, 02:13 by Eborg.
Imao bih par pitanja oko koncepta mikropivara koje su vani prilično popularne, bio bih jako zahvalan na odgovoru jer mi je malo nejasno:
1) Koliko jedna mikropivara formata mostarskog Oldbridža (dakle, ništa preveliko) može sedmično proizvesti piva? Nikako da steknem orijentaciju koliko to ide.
2) Ima li ikakve razlike u tome da li pravi točenu ili flaširanu verziju u pogledu vremena i sirovina ako izuzmemo ambalažu?
3) Ako uzmemo da je prosječna domaca piva od 0.5 l u slobodnoj prodaji nekih 1.5 KM/0.70 EUR, da li je 0.5 l u mikropivari tu negdje po cijeni ili mnogo skuplja? Pod cijenom podrazumijevam troškove + neku manju maržu.
|
|
|
Goggy
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 504
Joined: Mar 2014
Reputation:
0
Location: Sarajevo, BiH
|
RE: Mikro pivare
A o kojoj/ kolikoj investici pričamo ovdje za neku mini pivaru, kapaciteta 100- 200- 500 l/ dan, odnosno kolika je potrebna za neki brew pub?
Pošto radim s pivom, prosječan, dobar lokal troši bačvu 30l dnevno.
Dobri, predobri troše 3- 4 bačve.
Znači, po tome bi trebala neka oprema kapaciteta između 200 - 500l da se ne kuha svaki dan
P.S. vezano za "uspješne" craft pivare u regiji, sigurno bih izdvojio
Medvedgrad u Zagrebu http://pivnica-medvedgrad.hr/index-news.php
i
Kratochwill u Ljubljani http://www.kratochwill.si/web/
|
|
|
Pivdzija
1.090 OG, 8,95% ABV
Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation:
3
Location: Mostar
|
RE: Mikro pivare
(26.06.2014, 01:38 )Eborg Wrote: Imao bih par pitanja oko koncepta mikropivara koje su vani prilično popularne, bio bih jako zahvalan na odgovoru jer mi je malo nejasno:
1) Koliko jedna mikropivara formata mostarskog Oldbridža (dakle, ništa preveliko) može sedmično proizvesti piva? Nikako da steknem orijentaciju koliko to ide. Ovisi od pivare do pivare. Oldbridž može napraviti 80l-90l po jednoj turi čini mi se. Medvedgrad u Zg ima dosta veće kapacitete vjerujem. Ovisi sve koliku opremu napraviš/kupiš.
Mada je Oldbridž više nanopivara jer pravi ture manje od 3 barela
(26.06.2014, 01:38 )Eborg Wrote: 2) Ima li ikakve razlike u tome da li pravi točenu ili flaširanu verziju u pogledu vremena i sirovina ako izuzmemo ambalažu?
Osim same ambalaže, i vremena potrebnog na flaširanje/kegiranje mislim da nema. Ali obzirom da mi još nismo kegirali, moguće da sam u krivu. U tom slučaju će me netko ispraviti
(26.06.2014, 01:38 )Eborg Wrote: 3) Ako uzmemo da je prosječna domaca piva od 0.5 l u slobodnoj prodaji nekih 1.5 KM/0.70 EUR, da li je 0.5 l u mikropivari tu negdje po cijeni ili mnogo skuplja? Pod cijenom podrazumijevam troškove + neku manju maržu. Ovisno šta praviš, a i gdje plasiraš pivo. Ako imaš neki svoj kafić gdje bi prodavao, onda sigurno da će biti manja cijena nego da je prodaješ nekome drugome, pa da taj udara svoju maržu.
|
|
|