Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


gorki problemi
gorki Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 18
Joined: Jan 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo + Pale
Heart  gorki problemi
Da malo opisem svoje napokon prvo kuvanje Aurora piva.. Poceo sa meljenjem slada, izmljeo ga na mlinu cekicaru granulacija je bila otprilike kao i na slikama na forumu. Ukomljavao sezdeset minuta. Temparatura je bila u granicama, ali se javio problem prilikom istakanja. Posto sam u fleksibilnu cjev u mash tunu zaboravio staviti spiralu od bakra ista mi se sljepila i istakanje je trajalo nekih dva sata. Curilo je jedva kao kresa od sibice.mislio sam da je slad zabetonirao ali nije, bio je rastresit i kad sam ismopao crjevo vidio sam da je sljepljeno. I sta da radim ? ?? Nista kad sam krenuo krenuo. Nastavim i prvo ispiranje i drugo ispiranje zavrsim tek oko osam sati uvece. Od planiranih 24 litra ja skupim 22 l . I kad pomislis dobro sad idem izmjeriti OG i naspem u menzuru sladovinu iz mokrre ruke mi ispane hisromerar i slomim ga. Tu nastaje prekid filma.uzmem tih 22 litra i sta da radim sa njima, da ne ostavim u balonu, uzmem od muke i naspem u lonac i skuvam po receptu, na kraju kuvanja od plairanih 22 litra ja dobijem 18 litara. Jeli moguce da je isparilo 4 litra????? Ohladim chilerom, aeriram dobro i saspem kvasac i sve to na28 srepeni celźiusa. U loncu mi se pojavila ogromna pjena i sladovina mi je bila nekako mutna.sve to naspem u stakleni balon i stavim vranj. Sta mu bog da. Dali ce biti od toga ista ????????. Bas sam se sjebenzi, mislio sam kuvati oatmel stout i sve spremio i ali nesto mi se sad neda. Toliko od mene, pa ako ko ima kakvu prestavu spreman sam za savjete.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
Re: gorki problemi
This post was last modified: 28.04.2014, 08:50 by danny_boy.
Ma sve je ok, nista ne brini. Drugi put ces popraviti ove greske. Proceduralno sve si ispostovao tako da ces dobiti pivo, iako na malo tezi nacin Smile

Isparavanje od 4L je itekako moguce. To zavisi od dosta faktora, a mislim dosta od dimenzija lonca, temperature okoline i inteziteta kljucanja.
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: gorki problemi
Trebalo bi to sve biti ok. Ostavi tako i nista ne diraj. Cujemo se za mjesec dana s dojmovima Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
gorki Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 18
Joined: Jan 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo + Pale
RE: gorki problemi
E moze sefe i to sto kazes vidjecemo sta bude bude a stout cu praviti ipak dok nabavim hidrometar ne prije da kontrolisem proces
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: gorki problemi
Ja sam dobio 16 litara, nakon prvog kuhanja i vjeruj mi, treba da je sve OK, ja nisam dirao ništa 21 dan a nemoj ni ti (znam da će biti teško ali ne diraj ništa).
Meni je pivo bilo i više nego dobro, imalo je malo više alkohola, ali vjeruj, (ako ne bude infekcije),svaku narednu skuhanu turu ćeš sve manje dijeliti.
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: gorki problemi
Slični problemi kako kod moje prve Aurore!
Ganjao 24L, flaširao 13L! Sve će to biti ok!!!
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
berba Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 12
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Vareš
RE: gorki problemi
Ako ti hitno treba hidrometar javi se, ja imam dva pa da ti posaljem.
Find Odgovori
gorki Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 18
Joined: Jan 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo + Pale
RE: gorki problemi
Ohrabriste me zacas sve sam upakovao i cekam. U podrumu mi je temparatura 14 stepeni i mrak a u sobi u potkrovlju 18 stepeni ali je svjetlo. Dali da ga drzim u potkrovlju i pokrijem paketom da mu bude tamno
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: gorki problemi
moraš na toplije mjesto. preniska ti je temperatura u podrumu. ako možeš zamrači sobu u potkrovlju ili stavi boce u neku kutiju koja ne propušta svijetlo. bitno je da temperatura bude od 18-23°C i da je mjesto tamno gdje ćeš ostaviti pivo da se karbonizira.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools