Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


APA kvasac
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
APA kvasac
Ukratko, koji kvasac od navedenih mislite da je najbolji za APA-u?

- Safale S04
- Danstars Nottingham
- US 05

Nisam probavao Danstars Nottingham i kažu da je diskretan? A to ganjam..
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
Re: APA kvasac
This post was last modified: 25.05.2014, 11:11 by Sile.
US-05 je po meni najbolji za Apa piva i puni naziv mu je American ale. Čist profil od 17-22C,a ekvivalent u tekućoj verziji je wlp001. Taj soj je znan kao i 'Chico strain'. Odlično se taloži na dno boce,a profil mu je čist,neutralan. Fermentacija sa njim je solidna, zna biti i burna,ali i mirna međutim brzo napravi posao 3-5 dana i autentacija je oko 75%.

Nottingham može raditi jako nisko,neki kažu i na 12-13c pa sve do 22. Isto neutralan,ali zna se pivo dosta osjetiti na kvasac prema iskustvima pivara. Osim toga ima bolju floktuaciju od us-05 što bi značilo da se kvasac kraće taloži na dno boce. Ako us-05 nije pri ruci, Notti će obaviti posao.

S-04 je engleski soj kvasca za ponajviše engleske stilove. Ima intenzivnu i burnu fermentaciju. mnogi ga koriste za english ale-ove,ali i druge stilove. recimo američka stone pivovara koristi ovaj kvasac za svoja poznata piva. sličan je ili ekvivalentan sa wlp007 tekućim kvascem. Ipak, mislim da su gornja dva čišća od s-04 i puno bolji izbor za Apa-u, međutim, nekima je i to najveća fora u receptu pa prema tome ne bi bila greška da sa njim napraviš apu pa eksperimentiraš.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: APA kvasac
notti me zeznuo jednom i nisam više htio rizikovati. US05 je mašina u svakom pogledu. nikad me nije izdao, daje konzistentan rezultat iz ture u turu, uz pravilnu aeraciju i pitching rate daje čista, visoko atenuirana piva, naglašava hmeljnu gorčinu i aromu, a i smatra se brojem jedan za američke IPA-e i APA-e. tako da ne bih baš puno razmišljao da imam ovaj izbor.

naravno, to što je mene zeznuo notti ne znači da će i tebe, ali njega treba dosta nisko fermentirati da bi dao te crisp i clean karakteristike pivu.

s04 kao što rale reče naglašava malty stranu u pivu pa je dobar za engleske bitere, a ja ga ne bi koristio u APA osim ako baš ne bih imao izbora.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
Re: APA kvasac
tako je,a još sam nešto zaboravio dodati, imao sam želju probati kvasac Bry-97 West Coast Ale od Lallemanda. Dobar je navodno za Apa-e i Ipa-e jer prema opisu jako dobro balansira okuse slada i hmelja i priguši gorčinu u pivima. Mana mu je to što ima predug 'lag time' pa se čini da je fermentacija stala ili nije počela stoga se preporuča jače aeriranje i mali overpitch. Jako dobro se taloži i vrlo brzo na dno. Još se govorka da je to Pacman soj kvasca onaj koji Rogue stavlja u svoja piva,ako se ne varam.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
APA kvasac
Znači da ne odstupam od petice Smile

Ili da probam nottija pa vam opričam šta je učinio...
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
Re: APA kvasac
Kako želiš,a u ovisnosti je i kakvu apa-u radiš. Ako imaš priliku Us-05 iskoristi za to.
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: APA kvasac
U poslednje vrijeme citam o receptu za zombie dust i u mnogo recepata je koristen s04 a posto sutra namjeravam kuhati to pivo ,ima li iko da je radio sa tim kvascem u tom pivu ?Ja mislim da meni odgovara ta malty strana piva pa mislim da nebi pogrijesio ?
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
APA kvasac
Ja sam naveo S04 baš zbog toga što mi mnogi preporučiše upravo za APA-u. I ja lajkam malty pa bi trebalo možda biti dobro. Nisam uglavnom probao nijednu APAu na S04.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: APA kvasac
po internetu ima svakakvih recepata. svako može staviti šta god hoće. necete se zeznuti ni sa S-04, pivo sigurno neće biti nepitko, bit će ok, ali po mom sudu i iskustvu, četvorka daje previše estera koji mi ne komplementiraju američke hmeljeve, odnosno ublažavaju im aromu i previše mi odlazi pivo na englesku teritoriju. s druge strane da bi kvasac naglasio sladnu stranu, prvo mora imati neki materijal, pivo mora imati dosta specijalnih sladova itd. kod APA grain bill je vrlo jednostavan, najčešće 95:5 pale ale(two row):crystal upravo iz razloga što je ta sladna jednostavnost jedna od karakteristika tog stila. ja kod APA tražim čistoću i suhoću, poprilično neutralnu sladnu stranu koja samo služi kao 'tepih' za hmelj i njegove blagodati. posebno kod citre na primjer ili ovih ostalih boljih američkih ili NZ hmeljeva. četvorki jedino skidam kapu za flokulaciju. vjerujem da postoje APA piva i sa engleskim kvascima, ali za moj pojam ta kombinacija nije najbolja. od suhih kvasaca skoro ni jedan više ne koristim osim US05 jer svi suhi kvasci imaju daleko bolje zamjene u tekućim varijantama, osim US05 koji je, kako je @rale rekao wlp001, odnosno wy1056. samo vam kažem moje mišljenje, to ništa ne mora značiti, vi radite šta god hoćete, super stvar sa home brewingom je što je samo nebo granica Smile

edit: a ako vam odgovara više malty strana u pivu, onda nemojte kuhat APA. kuhajte altove, bitere, bockove itd Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
APA kvasac
Nisam koristio tečni nikada. Je li ista upotreba, fermentacija, .. ?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: APA kvasac
moraš napraviti par dana prije kuhanja piva starter sa tekućim kvascem da bi ga namnožio na zadovoljavajući broj ćelija i onda taj starter dodaješ u sladovinu cijeli ili ga dekantiraš pa dodaš samo kvasac. starter također praviš i da bi bio siguran da je kvasac još uvijek aktivan i živ jer je isti u tekućoj formi puno osjetljiviji od onog u dehidriranoj formi. ima u ovom podforumu nekoliko tema sa objašnjenjem kako se radi starter sa DME ili sa sladom. procedure se razlikuju, sa sladom je dosta peglativno, pa ti preporučujem da nabaviš DME. osim toga bilo bi super da imaš dvolitarsku tikvicu od bor silikatnog stakla i stir plate za startere koji možeš sam napraviti sa magnetima iz hard diska i ventilatorom iz hladnjaka za kompjuter. ili kupiti gotov. šta ja znam, kako ti više paše. i za to ima objašnjenje negdje u nekoj od tema u DIY podforumu.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
APA kvasac
Držat ću se ja suhog. Ša mi napriča Smile
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools