Voskiranje DIY
Danas sam završio sa voskiranjem čepova na RIS-u. Dok je pivo fermentiralo uzeo sam malo da vidim kako i šta, jako dugo mi je trebalo da nađem pravi omjer elemenata u smjesi pa reko da podijelim svoja iskustva, ako nekom padne na pamet, da ne prolazi kroz sve ovo.
Voskiranje se inače radi zbog zaštite kod prodora kisika u boce za piva koja se odležavaju 3 i više godina. Postoje rasprave ima li ili nema stvarnog efekta i da li zaista sprečava. Neki tvrde da ima, neki tvrde da nema, a ja neću da rizikujem jer ovo pivo je u planu da toliko leži, pa sam to uradio. Naravno ima i estetski razlog, jer lijepo izgleda.
Osnovne stvari za smjesu su heat sticks (glue sticks), parafinske svijeće i krejoni kojima bojite smjesu.
Najveći problem u cijeloj priči je naći pravi omjer. Ako ima previše ove plastike, ta zaštita bude pretvrda i jako je teško skinuti poslije sa čepa. S druge strane ako ima previše parafina, smjesa se kod skidanja mrvi (kao svijeća) i postoji mogućnost da kod otvaranja piva upadnu komadići u flašu.
Najbolje karakteristike smjese sam dobio omjerom:
65% glue sticks
30% bijeli parafin
5% krejon sa bojom po želji
ovo sve se istopi u nekoj staroj posudi ili konzervi na laganoj vatri. vrlo lako se topi i dobije se konzistentna glazura. smjesu je moguće više puta otapati i ostavljati da se stvrdne. prilikom umakanja flaša javlja se problem mjehurića zraka koji se obavezno pojavi na čepu ili na rubu čepa. najčešće na oba mjesta istovremeno. ja sam to pokušavao bušiti čačkalicom ali samo još gore ispadne. skontao sam odličan način kako da se to sredi, plamenom upaljača se zagrije to mjesto i zrak automatski izađe a površina se lijepo stopi.
kod umakanja flaša treba svaku na jednak način umakati, sa jednakim vremenom ocjeđivanja i jednakim pokretima (rotiranje flaše u jednu stranu) da bi se dobio jednak izgled na svim flašama. ja sam htio da tako bude, mada je zanimljiva varijanta i da bude različito na svakoj flaši. amerikanci vole pustiti da curi niz staklo i dobiju se zanimljivi oblici.
ono što savjetujem, kako god želite da to izgleda, da flaše budu hladne, što ubrzava stvrdnjavanje.
zaštita nakon stvrdnjavanja mora biti dovoljno mekana da se može skinuti noktom i da se ne mrvi nego da se jednim potezom 'oguli'. ipak, nakon hlađenja u frižideru, moguće je da će biti potrebno korisititi nož ili slično.
nekoliko savjeta za kraj
- smjesu prilikom voskiranja flaša držite na vatri cijelo vrijeme, na najmanjem mogućem stepenu (jedinica ili sta vec imate)
- za jednu flašu vam treba cirka 1,5 grama smjese, da znate kad budete pravili koliko materijala da iskoristite, ali uvijek imajte na umu da mora biti prostora da se i zadnja flaša umoči, tako da smjese treba biti nekih 20% više od količine koja je potrebna samo za flaše. najbolje koristiti što užu posudu za topljenje
- ne kupujte jeftine krejone jer nemaju dovoljno pigmenta u sebi pa će vam smjesa biti prozirna