pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
Velebitsko svijetlo
Evo zahvaljujući kolegi bukyu konačno sam probao to čuveno Velebitsko pivo. Naslušao sam se svakakvih priča i hvalospjeva, a čuo sam da se u zadnje vrijeme i pokvarilo to pivo, međutim bez obzira na sve to, ovo pivo me oduševilo i stvarno mu je mjesto u samom vrhu ponude flaširanog piva, pa usudim se reći, na području cijele bivše jugoslavije.
Kod svijetlog piva već nakon otvaranja čepa izbije jaka aroma hmelja. Fino karbonizirano. Pjena onako, srednje duga retencija i potpuno se izgubila već nakon par gutljaja. Jako dug gorki i čist finiš. Balansirano pivo, definitivno. Pun i zaokružen okus. Fin sladni, pomalo medasti šmek lijepo iskompenziran hmeljnom aromom i gorčinom.
Svakako, pivo koje se isplati piti u svakoj prilici.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|
Svarrogh
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation:
4
Location: Vukovar, Croatia
|
RE: Velebitsko svijetlo
Hehe Kasacko pivo mi je bolje od svijetlog i tamnog velebitskog. U biti, to je kombinacija dva navedena tj rezano pivo. Odlicna goricna koja se prozima sa minhenskim sladom. Meni je stvarno odlicno sjelo. Sto se tice Vukovarskog, ja ga volim Cisti SMaSH. 100% pils i aurora na dva puta. jednom na pocetku kuhanja i jednom zadnjih 15min. mislim da koriste suhi brewferm kvasac. Dali su mi taj kvasac sa kojim sam radio lager i kvasac je sasvim ok. Ostavlja finu aromu slada iako mi je zavrsio na 1.008 kako sam i planirao. U Vukovarskoj fermentaciju prekidaju na 1.012 pa je pivo punije okusa. Nekada za moj ukus super goricna, nekada slatko. Varira. Boja je tamnija zbog veceg ph. Pogledajte na braukaiserovom blogu sto vam je Musica ostavio koliko ph utjece na boju piva. U biti to je to... svidja mi se ovakvo kakvo jeste ali bi vise volio da su napravili po parametrima koje sam ja koristio. 90min na 65C ukomljavanje, IBU 25 jer je takvo pitko sa super balansom gorcine, arome hmelja i slada. Opet, svako ima svoj ukus. Naravno, po zimi mi pase njihova tehnika punijeg piva E da, imali su tamno gdje su koristili caramunich. To je bilo pun pogodak ali se slabo prodavalo pa sumljam da ce ga nastavljati proizvoditi. Al zato cu ja otici opet po kvasca i napraviti jedno sa 99% munich i 1% carafa special. Pravi, izvorni minhenski dunkel! Zivjeli
|
|
|