Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Temperature fermentacije
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Temperature fermentacije
(13.02.2013, 04:34 )jole ns Wrote: pozdravljam,jel ima neko link pouzdanog kalkulatora,jednostavnog za koriscenje,po mogucstvu na nasem jeziku

jole, kakvog kalkulatora? za šta?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zuzko Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Dvoumio sam se da li da ovo objavim na ovom mjestu kao ozbiljnu temu jer me je inspirisao Bohumil Hrabal opisujući abisinski specijalitet (punjenu kamilu) i naš kolega koji je davno rekao kako nema kućnog pivara a da barem malo nije Grunf.
Prijedlog za one koji čak imaju komoru ali nisu u mogućnosti svakodnevno mjenjati boce sa ledom kada su temperature, čak u debelom hladu, poput ove
[attachment=595]
Dakle,iskopate rupu 4 x 3 x 2 metra,začas je armirate ,ošalujete i betonirate... sačekate finu čistu zimsku kišu i napunite je.
Na fermentacisku posudu postavite dodatnu opremu
[attachment=596]
pažljivo spustite dragocjenu tečnost
[attachment=597]
i to je to, kontrola za 15-tak dana.
[attachment=598]
Temperatura je zadovoljavajuća a kako sam upozoren bitno je da je konstantna i ubijeđen sam da će ova i biti
[attachment=599]
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Zuzko, Grunf je dao otkaz kod broja jedan kad je ovo vidio, razočarao se u život i posao. Smile Mislim da smjeliji i grunfovskiji pivarski poduhvat nisam vidio. Svaka čast i živio! Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

baš me zanima kolika će biti fluktuacija temperature.
mi smo sinoć dobili frižider oko kojeg ćemo napraviti komoru za fermentiranje. još naručiti stc1000 i spremni smo
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

super odrađeno, svaka čast. što se tiče temperature, nije bitno samo da je konstantna, nego je bitno da je i odgovarajuča, a sve zavisi od vrste piva i soja kvasca. svejedno, ovo je odlična ideja beer
Find Odgovori
radobolja Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Odlicna ideja. Svi koji vec imaju catrnju mogu je iskoristiti
Find Odgovori
zuzko Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(05.08.2014, 10:29 )mange_tout! Wrote: super odrađeno, svaka čast. što se tiče temperature, nije bitno samo da je konstantna, nego je bitno da je i odgovarajuča, a sve zavisi od vrste piva i soja kvasca. svejedno, ovo je odlična ideja beer

Mange,odgovarajuća ili neodgovarajuća temperatura, ja je više ne mogu mijenjati,kontam da je to i dobro jer ova od 21°C smatram zadovoljava a teško da će ići gore jer valja ugrijati 20-tak kubika vode pa i za pola stepena.Što se vrste piva tiče ovo je SNPA koju si mi ti skockao sa US-05.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(06.08.2014, 02:54 )zuzko Wrote:
(05.08.2014, 10:29 )mange_tout! Wrote: super odrađeno, svaka čast. što se tiče temperature, nije bitno samo da je konstantna, nego je bitno da je i odgovarajuča, a sve zavisi od vrste piva i soja kvasca. svejedno, ovo je odlična ideja beer

Mange,odgovarajuća ili neodgovarajuća temperatura, ja je više ne mogu mijenjati,kontam da je to i dobro jer ova od 21°C smatram zadovoljava a teško da će ići gore jer valja ugrijati 20-tak kubika vode pa i za pola stepena.Što se vrste piva tiče ovo je SNPA koju si mi ti skockao sa US-05.

ovo je odlično što ste napravili, i ne trebate se sada zamarati previše oko temperature. siguran sam da ćete vremenom imati bolje uslove i da ćete moći još bolje kontrolisati uslove fermentacije.

us-05 bi trebao fermentirati dosta niže, ali šta je tu je, ne brinite ništa i uživajte u svom pivu. beer
Find Odgovori
zuzko Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(05.08.2014, 02:40 )zuzko Wrote: Dvoumio sam se da li da ovo objavim na ovom mjestu kao ozbiljnu temu jer me je inspirisao Bohumil Hrabal opisujući abisinski specijalitet (punjenu kamilu) i naš kolega koji je davno rekao kako nema kućnog pivara a da barem malo nije Grunf.
Prijedlog za one koji čak imaju komoru ali nisu u mogućnosti svakodnevno mjenjati boce sa ledom kada su temperature, čak u debelom hladu, poput ove

Dakle,iskopate rupu 4 x 3 x 2 metra,začas je armirate ,ošalujete i betonirate... sačekate finu čistu zimsku kišu i napunite je.
Na fermentacisku posudu postavite dodatnu opremu

pažljivo spustite dragocjenu tečnost

i to je to, kontrola za 15-tak dana.

Temperatura je zadovoljavajuća a kako sam upozoren bitno je da je konstantna i ubijeđen sam da će ova i biti
da malo osvježim temu i osokolim kolege koji su se priključili poslije mene iako sam i ja totalni početnik,da se pivo može praviti u kućnim uslovima čuo sam koncem marta ove 2014 g.Hoću da kažem kako ovo smatram velikim uspjehom jer sada temperaturu fermentacije mogu kontrolisati unutar 1 °C bez obzira na vanjske uslove.Provjereno,fercera bez greške.
Problema materijalnih može biti kao i sa prostorom tj. smještajem uređaja ali se stvarno isplati.Ja sam dobio na poklon frižider(izvrsne kvalitete ali mislim da bi i polovni sa oglasa čuda činio) i od tada mi se to mota po glavi.Kako kolege stalno spominju taj neki termo kontroler STC-1000 ja sam zamolio prijateljicu da ga naruči i na moje ogromno iznenađenje svi troškovi oko njega su iznosili 34 KM.Čekao sam oko mjesec dana na isporuku i ovde bih napomenuo da se traži STC-1000 od 10 A jer navodno ima i onih od 5 A.
Plan je bio da motor frižidera izmjestim van kućišta kako bi stao fermentator.Ona plastična posuda na dnu je onako kratka jer se odmah iza nje nalazi motor.To mi izgleda moguće jer se motor nalazi na šini koja je pričvršćena šarafima i zajedno sa cijevima freona pomjeriti (vrlo pažljivo) koliko je potrebno i sve skupa nekako ponovo pričvrstiti.Međutim,kada sam razrezao unutrašnju plastiku uhazalo se 4-5 cm izolacije koju sam skinuo zajedno sa svim nepotrebnim stvarima,police,vrata lednice,nosači u vratima itd. I nekako uspio ugurati moj fermentator od 25-30 L.na ovaj način frižider i dalje može služiti svojoj svrsi.

[attachment=710]

Ovde napominjem da moj prijatelj ima sličan frižider koji nikako nema ovu komoru za led pa bi u takav mogao stati i veći fermentator bez ikakvih preinaka.Takođe ova veličina frižidera ima i lednice sa nekakvom montažnom plastikom koja bi se lako skinula a onda postupiti kako je i Sanjin uradio sa svojim frižiderom.
I tako sam riješio hlađenje.Sada grijanje.Kako sam pregledao sve pokušaje i rješenja kolega ja sam se odlučio za dvije sijalice po 40 W. Prvo sam mislio da je bolje vezati ih paralelno ali bi onda ako crkne jedna stalo grijanje.Zato u seriju, ali sam poslušao Denijev savjet i prije svega postavio analogni termostat.Prije svega jer grijanje i hlađenje ne mogu raditi zajedno a izdržat će to opterećenje jer je grijanje 80 W a motor frižidera troši 70W.Iako sam kupio keramička grla postavio sam mala minjon zbog prostora a kako sam analogni termostat naštimao na 28-29 °C temperatura neće ići preko toga ako i otkaže kontroler.
[attachment=711]
STC-1000 je idealan za naše potrebe.Mislio sam da je puno veći ali ,eto,stane na dlan.Ovo kod mene je radna verzija pa slijedi upakivanje poslije probnog perioda.Sve žice sam uspio probaciti kroz onaj otvor na zadnjem zidu koji služi za okapavanje kondenza iz frižidera.Senzor kontrolera sam petljao sa nekim kao malim kućištem od stirodura kako bi odvojio od temperature okoline ali nema nikakve potrebe za tim.Dobra ljepljiva traka i sonda na zidu fermentatora su po mom mišljenju savim u redu.
[attachment=709]
Prvo štimanje na STC je željena temperatura a kako mi je zadnja tura belgijanac rečeno mi je da bi idealno bilo oko 23 °C.Ja sam nakurikao na 22,5 °C.Drugo štimanje je tolerancija na tu temperaturu i ja sam postavio 0,5 °C.Treće štimanje ne smatram važnim za nas jer određuje vremenski razmak između grijanja i hlađenja a u našem slučaju to ne ide tako brzo ali ,eto ,postavio sam ga na 3 minute.
[attachment=712]
Kada sam sve postavio okolna temperatura je bila nešto viša od 23 °C i odmah se uključilo hlađenje.Iznenadio sam se kako je kratko trebalo da se 24 L. pive spusti na 22,5 °C.Tada sve miruje a temperatura se polako penje .Na 22,9 °C još sve miruje i čim je došla do onih 0,5 °C tolerancije ,dakle 23,ponovo se upalilo hlađenje.Sljedeće hefte je zahladnilo i na moje oduševljenje čim je temperatuta pala na 22 °C upalilo sa grijanje, koje je takođe radilo vrlo kratko, do 22,5 °C.Čini mi se da ni kod hlađenja a ni grijanja nije radilo duže od 6-7-8 minuta.Priznajem da je razlika okolne i zadate temperature veoma mala ali ubijeđen sam da i kod velikih razlika uređaj neće puno duže raditi.
[attachment=713]
Što bi rek'o Đuro...malo šale nije na odmet ,sada mi je teško raditi podhlađivanje.Valja 18-19 dan premjestiti utikač frižidera iz utičnice STC-a u utičnicu 22o V. Dok sam čekao da mi stigne STC predzadnju turu sam uradio pothlađivanje.22 L u fermentatoru temperature 21,5 °C preko noći se ohladilo na 5,5 °C.
Eto ,ovo bi bilo jedno od rješenja i to takvo da mogu držati fermentator u okviru jednog stepena ako treba i pola godine sa vrlo malim utroškom energije.
Find Odgovori
libor Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

This post was last modified: 03.11.2014, 02:04 by libor.
Ovo je do obrva , i definitivno ce biti moj "projekt" u sledecoj godini , nego koristi li neko grijač za akvarijume ?

http://www.ebay.com/itm/Digital-STC-1000...5412c78a37

jel može ovaj stc?
Find Odgovori
jakovc Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Super si ga spakovo samo sijalice umotaj u Al-foliju da sakriješ svijetlo
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

super odrađeno, svaka čast. mislim da smo pričali o ovoj foliji što @jakovc govori. odradite još i to i biće čista 10 Big Grin
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools