Sile
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation:
1
Location: Đakovo, Hrvatska
|
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
e prije no postavim cijelu temu na forume sa slikama i prigodnim tekstom (a ako piva i propadne prvi se mačići u vodu bacaju) pa da pitam nekoliko pitanja koja nisam znao do samog postupka kuhanja a koja su mi se zadesila.
- nakon što sam skinuo lonac s vatre da li odmah hmeljeve vadim iz lonca dok se hladi ili pak to nema prevelik utjecaj (osim onoga za aromu). konkretno sam ih izvadio nakon 10min.
- u fermentacijskoj komori osjetim alkohol. da li je to normalno? i također temperatura mi je oko 22C. reguliramo malom sijalicom sa regulatorom pa ponekada samo tinja dok je temp zadovoljavajuća.
- čujem da su ovo pivo neki flaširali i nakon 14 dana. vjerojatno ćeš mi reći da ipak pričekam 21 dan,a mene u teoriji zanima da li je to potpuno točno.
|
|
|
pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
evo kratko i jasno odgovori:
- hmeljeve ne vadiš do kraja hlađenja, ali nije strašno što si ih izvadio, desetak minuta što su se još 'toćali' što bi rekli dalmatinci je sasvim dovoljno da ti ostane fina i sasvim zadovoljavajuća aroma (koliko se sjećam ti si SNPA radio?)
- normalno je da osjetiš mirise fermentacije koji uključuju i alkoholni miris. svaka fermentacija je različita i ljudi svašta osjete. ja kad sam počinjao s prvim pivima meni je smrdilo na sir ako si ispoštovao sve sanitacijske korake pravilno i ako nisi otvarao fermentor za vrijeme fermentacije, s pivom je sve u redu. 22°C je opet malo previsoko, ali nije strašno.
-pričekaj 21 dan. prvo ti je pivo. strpljenje je majka dobrog piva. da li si mjerio uzorke FG-a? i samo još napiši koliki ti je bio OG za to pivo!
pozdrav i stavi nam slike da vidimo
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|
pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
nema prevelike razlike između whole leaf i pellet hmelja, mada ja preferiram i uvijek ću radije koristiti whole leaf nego pellet. peletiranje se vrši u mašini koja usitnjava hmelj i onda ga pod pritiskom protiskuje kroz cijev i usljed toga se stvara određena temperatura od trenja, što može uzrokovati blagi manjak alfa kiselina, ali to je na deklaraciji onda napisano. znači prati %AA na deklaraciji i nećeš se zeznuti. također, navodno peletirani hmelj zbog toga što je usitnjen i što veća površina hmelja brže dolazi u kontakt sa sladovinom, ima nešto bolju utilizaciju od whole leaf hmelja, ali to se podesi u beersmithu ili beertoolsu (uvijek odaberite tip hmelja koji koristite - pellet, plug ili whole leaf)....u suštini ništa oko čega bi trebao brinuti, koju god formu da imaš, više brini o sorti i uklapanju u recept.
što se biscuita tiče, da, biscuit je jedini slad koji se može dosta precizno 'klonirati' tako što se prži pilsner i da, pale ale slad = pilsner + šaka biscuita
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|
medo
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 58
Joined: Jan 2013
Reputation:
0
Location: Tuzla, BiH
|
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
This post was last modified: 02.01.2013, 12:55 by medo.
Pozdrav svima,
moj prvi post i prvo pitanje.
Danas sam naisao na pivsko bure za tocenje na lokalnoj pijaci i imam par pitanja.
Bure je od 50 l, tip trazi za njega 70KM,
bure vec ima ugradjenu cesmu a odozgo je jos uvijek onaj originalni otvor. Vjerujem da je to dobra cijena ako cu ga koristiti za kuhanje.
Medjutim oko otvora gore sam primijetio neke fleke, ono lici na hrdju ali neje hrdja nego... eto fleke tamnije boje...
dakle pitanje glasi da li je to opasno jer preptostavljam da je i u unutrasnjosti bureta tako stanje... dakle ako jeste da li je to nesto lose?
Dok pokusavam da nabaci sliku...
hvala unaprijed za pomoc.
za sad evo direktni linkovi, nesto ne mogu da skontam kako nabacujete slike ovdje
http://imageshack.us/a/img19/710/dsc00201wr.jpg
http://imageshack.us/a/img233/194/dsc00202vc.jpg
evo i cropano bas taj dio
http://img541.imageshack.us/img541/5379/...02crop.jpg
|
|
|
medo
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 58
Joined: Jan 2013
Reputation:
0
Location: Tuzla, BiH
|
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
E djulba hvala na odgovoru...
i ja sad kada gledam fotke ponovo vidim da nije hrdja, dakle moze se ocistiti sigurno...
a var mi se takodje cini stabilan...
kako ja kontam, cesma mi treba za istakanje je li tako, a ovu cesmu bih zamijenio sa onom kuglastom sto nema gumicu nego je sva metalna...
|
|
|
medo
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 58
Joined: Jan 2013
Reputation:
0
Location: Tuzla, BiH
|
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
This post was last modified: 02.01.2013, 01:53 by medo.
aha... hvala zis...
evo jos jedan crop same cesme i onog vara dole...
http://img703.imageshack.us/img703/1723/...03crop.jpg
sta velite, nije bas sjajno jel da...
i dajte pls ako neko moze da mi kaze kako nabacujete slike ovdje, da se ne sramotim ovako sa ovim linkovima...
|
|
|