Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

top cropping
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: top cropping
(16.08.2014, 04:50 )rale Wrote: Smatram da je ovo bolji nacin skidanja kvasca,ali da li time radimo stetu za pivo? Logika nalaze da uzimamo zdrave stanice kvasca u fermentaciji.

vecina kvasca se nalazi u samom pivu. to sto izadje na povrsinu je manja kolicina kvasca pomiješana s jako velikom količinom CO2 mjehurića, nešto hmeljnih smola i nešto proteina... ti od toga skines mozda jednu trećinu. ne moze nikako škoditi pivu.

samo je bitno znati da postoje kvasci koji su takozvani true top crop, znači pravi kvasci koji su baš namijenjeni za top cropping. pravi top cropping kvasci nikako ne tonu sa površine čak ni nakon završene fermentacije i stvore jako gustu i tvrdu pjenu koja pluta na pivu. njih se kupi nakon završene fermentacije tako da u tom slučaju nikako ne možeš naškoditi pivu. tu spadaju neki engleski sojevi kao što su WY1318, WLP022, WLP037, pa onda njemački ale kvasci za kolsch i alt kao što je WY1007 itd.

US05 ne spada u true top cropping kvasce, kao ni S04 niti većina ovih kvasaca koji su dostupni u suhim varijantama, iako ih se može isto kupiti, ali tek nakon što OG padne za 50%, ne prije toga...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Re: top cropping
svaki dan u pivarenju naucim nesto novo,pa dokad ljudi Wink
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Evo sta se desi kada nalijes skuhanu turu na kvasac od predhodne ture.Slikano nakon 3 sata
[Image: e5qk2s.jpg]
[Image: 52n8lu.jpg]
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

Da li je ova tura ista kao i prošla koja je bila na tom kvascu, po litraži i ako jest da li si izbacio dio kvasca ili si sladovinu sasuo na kompletnu količinu kvasca u fermentoru?
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

ista preslikana snpa,pretocio u keg predhodnu turu i odmah nalio drugu oko 25l ,nista dirao nisam.Mozda ako se odlucim trecu naliti tako da odvadim pola
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

Hajde budi dobar momak Big Grin pa javljaj kako napreduje jel fermentacija puno burnija?, jel završi prije?, pogotovo pošto si radio isto pivo eventualnu razliku u pivu itd
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

razlika u pivu ce biti sigurno.Prva tura je sa njemackom cascadom a ova je sa americkom.Odmah je drugacije jer je krenula za 2/3 sata.Bilo mi je cudno kada sam gledao kroz fermentor pa sam morao otvoriti i uslikati.Ono ,kvasac odradi kod mene uvijek za 5/6 dana do kraja
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

(15.01.2015, 06:24 )spajder76 Wrote: razlika u pivu ce biti sigurno.Prva tura je sa njemackom cascadom a ova je sa americkom.Odmah je drugacije jer je krenula za 2/3 sata.Bilo mi je cudno kada sam gledao kroz fermentor pa sam morao otvoriti i uslikati.Ono ,kvasac odradi kod mene uvijek za 5/6 dana do kraja
Što se tiče fermentacije kod mene sa suhim kvascem krene tek nakon 24 sata ali većinom odradi za 4-5-6 dana kako kad nekad treba i duže, ovaj kod tebe bi kako vidim mogao odraditi i za 3-4 dana banana.
Kolega mi je pričao, nisam sad 100% siguran ali čini mi se da je sa jednim talogom odradio 14 tura Big Grin
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Mislim,ovo je dobra usteda.Pogotovo sto znamo da i pivare rade ovako.Ja cu mozda i sledecu turu ovako naliti.Jedino sto cu skuhati 40l.Mislim da je 14 bas previse,ali nisam radio pa neznam.Mozda je on zadovoljan.Svejedno ostavljam najmanje 12 do 14 dana.Predhodna je bila od 25.12 pa do danas
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

Apsolutno se slažem sa tobom 14 je prepreviše, ja ako budem radio najvjerovatnije ću ići na način da recimo skuham pale ale pa da onda na taj talog saspem ipa i to je to, isti kolega kaže da je između Američkog magnuma i Njemačkog dosta primjetna razlika, razlog više da javiš svoje dojmove s obzirom da si jednu turu radio sa Američkim Cascade-om a jednu sa Njemačkim.
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Ja sam uzimajuci uzorak,uzeo 2l i flasirao.Njemacka cascada nema arome a sto vise stavljas,vise vuce na travnasti okus.Veceras ocekujem extrakt cascade od stere iz BG pa namjeravam staviti u corny jedno 2/3ml.Ovaj njemacki vise nikad.Sa americkim uvijek dobro ispane.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

(15.01.2015, 06:50 )spajder76 Wrote: Ja sam uzimajuci uzorak,uzeo 2l i flasirao.Njemacka cascada nema arome a sto vise stavljas,vise vuce na travnasti okus.Veceras ocekujem extrakt cascade od stere iz BG pa namjeravam staviti u corny jedno 2/3ml.Ovaj njemacki vise nikad.Sa americkim uvijek dobro ispane.
Samo ako ti nije problem javljaj kako ide i što se tiče fermentacije i što se tiče hmelja, naravno i konačnog proizvoda beer
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools