Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pivo i kafa
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
Pivo i kafa
Pitanje se se tiče arome. Radim brown ale i dodao bih kafe u njega. Zbog kompleksnosti same kafe šta mislite koji je najefektniji i najsigurniji način da se odradi to? Te ako ste - koje vrste kafe koristili?
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Pivo i kafa
Što se kafe tiče, nabavi što kvalitetniju. A idi i na blendove vrsta kafe. Imaš one gorče i aromatičnije. Kako sam shvatio, ide se sa tinkturom. Jer masnoće iz kafe smanjuju pjenu.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Pivo i kafa
baš sam sa @pivska mušica ovih dana razgovarao o kafi. ja ću u boil 5-10 minuta da stavim skuhanu kafu. znači nornalno skuhanu kafu u džezvi, i to ovu običnu. e koliku džezvu (možda hatmenu Big Grin ) još ne znam, za to ću skupljati informacije kada budem kuhao.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Pivo i kafa
https://www.facebook.com/video.php?v=151...01&fref=nf

Pa malo cimeta i korice narendano.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
Pivo i kafa
Mušica mi je rekao da odradim na flaširanju?

Radim iz ekstrakta btw, pa kontam da dodam u fermentor kuhane kafe zadnjih par dana? Može li tako da se dodaje?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pivo i kafa
rodney ne moraš zadnjih par dana to u fermentor dodavati. jednostavno pomiješaj kafu sa šećernom otopinom za flaširanje. bolje ti je tako jer frišku kafu direktno flaširaš i hermetički zatvaraš u flaše, a u fermentoru će ti dosta izlapiti od dana dodavanja do dana flaširanja.

ja sam jednom davno koristio u stoutu alkoholnu tinkturu kafe što je isto super varijanta jer si u mogućnosti da ukloniš svu masnoću, a aroma je dosta jaka.

nakon određenog vremena okus/aroma kafe dosta se promijeni. ako mene pitaš, iz mog iskustva, ja tu kafu u brown ale tesko da bi se odlucio da dodam. odnosno kad bi dodavao u brown ale onda bi određene zahvate na receptu napravio i prilagodio ga. za kafu treba biti baš robusno pivo, a ako odlučiš da stavljaš ja bih napravio ili tinkturu, ili bih jednostavno skuhao kafu i pomiješao je s šećerom za flaširanje.

na 23 l bih išao sa cca 2 dcl skuhane jače arabica kafe koju bi pustio minimalno dva sata da se dobro istaloži i onda lagano dekantirao sa taloga u ovu smjesu za flaširanje ili čak propustio kroz filter da se iskapa pa onda dodao.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
Pivo i kafa
Je li sa kakaom lakše?

Naime, probao sam jedan brown ale sa aromom kafe i skroz sam paf ostao. Okej, ubilo mu je pjenu ali okus je fantastičan. Zato sam se naložio da odradim ovu turu sa kafom ...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pivo i kafa
ista priča s kakaom, ni puno jednostavnije, ni puno komplikovanije. kakaovac je isto dosta mastan i slične karakteristike ima kao i kafa, osim što ima i gorčinu koju dodaje u pivo. s kakaovcem sam radio onaj ris koji mi se na zalost ukiselio, ali se sjecam da jebeniju aromu i miris od te tinkture nisam u zivotu osjetio. stvarno vrh vrhova. znači samo je pitanje koji okus preferiraš u tom pivu. ako ti se svidjelo to s kafom, onda nemas sta da razmisljas Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
RE: Pivo i kafa
This post was last modified: 19.09.2014, 04:09 by Rodney.
Sreo sam danas jednog prekaljenog brewera koji već par godina ima micro craft pivovaru, a i na homebrewingu je pokupio pregršt nagrada.

On mi veli da na 23 litra piva koliko radim uzmem 50 grama jake kafe u zrnu te da to dodam 3 dana prije flaširanja u fermentor. Dakle, da samo zrno dodam i to je to.

Šta vi mislite?

i rekao mi je btw da tinkturu ne koristim pod razno.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Pivo i kafa
(19.09.2014, 04:08 )Rodney Wrote: Sreo sam danas jednog prekaljenog brewera koji već par godina ima micro craft pivovaru, a i na homebrewingu je pokupio pregršt nagrada.

On mi veli da na 23 litra piva koliko radim uzmem 50 grama jake kafe u zrnu te da to dodam 3 dana prije flaširanja u fermentor. Dakle, da samo zrno dodam i to je to.

Šta vi mislite?

i rekao mi je btw da tinkturu ne koristim pod razno.

meni to šuhveli radi infekcije, eto samo to. zbog toga je moja opcija boil.
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 949
Joined: Nov 2012
Reputation: 3 Location: rajvoSa
RE: Pivo i kafa
negdje sam čitao da naprave kafu u french presi i ubace. Ja sam tako mislio raditi.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
RE: Pivo i kafa
Da, pomenuo sam mu već, ali kaže da kafu direkt istresem iz pakovanja i bit će okej.

Te da na taj način (zrnom a ne tinkturom ili kuhanjem) smanjujem dominaciju kafe, koja će pustiti svoje masnoće i ubiti svu pjenu.

Nisam pametan - šta da radim. Tri osobe pitam i sve tri različito kažu, a sve tri su itekako relevatne.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools