RE: Pocetnik
(20.09.2014, 11:34 )LQZI Wrote: Pored pivskog profi seta, biće ti potrebno i 200 g šećera (ili po mogućnosti dekstroze).
šta je profi pivski set?
(20.09.2014, 11:34 )LQZI Wrote: VRIJEME PRIPREME
- ukomljavanje: 1h30m
- kuvanje: 1h30m
ako pregledaš recepte po forumu vidjet ćeš da u većini slučajeva homebreweri ukomljavaju i kuhaju po 60 minuta. za početak ti je to dovoljno. dok ne budeš znao razloge za ukomljavanja i kuhanja od 90 minuta 60 je sasvim dovoljno.
(20.09.2014, 11:34 )LQZI Wrote: 1. PRIPREMA
Dezinfekcija
neka ti sve bude čisto, dezinfekciju radi tek kada dobiješ boil. do tada nije toliko potrebna jer će ti sve dolaziti u dodir sa kuhanom sladovinom i tako se dezinficirati.
čim završiš sa boilom, tada apsolutno sve dezinficiraj i čisti i generalno budi puno oprezniji...
(20.09.2014, 11:34 )LQZI Wrote: 2. UKOMLJAVANJE
Sto se tice mljevenja, gdje mogu nabaviti mlin u Sarajevu? Takodjer, procitao sam da slad prije mljevenja treba pokvasiti, idealno na ovu kolicinu oko 100mil vode kako bi ljuske tokom mljevenja ostale citave. Ako se kupi dobar mlin da li je to uopste potrebno?
ako ćeš uzimati sirovine od oldbridža možeš tražiti da ti oni samelju. ali nemoj da ti ječam stoji više od jednog dana samljeven, gubi svoja svojstva
(20.09.2014, 11:34 )LQZI Wrote: U predhodno prokuvanu vodu od 45°C sipaj mleveni slad iz kese, mešavinu Pilsen 2RP i Wheat blanc. Promešaj dobro i sadržaj lagano zagrevaj desetak minuta do 62°C. Kada se dosegnu 62°C ostavi da miruje na toj temperaturi 60 minuta. Nakon toga sadržaj se lagano zagreva uz povremeno mešanje do 70°C. Na temperaturi od 70°C ostavi se da miruje 20 minuta. Posle isteka vremena od 20 minuta lagano, uz povremeno mešanje, se zagreva do 78 stepeni. Na ovoj temperaturi treba da ostane 2 minuta.
opet ovo ti je prekomplicirano za početak, radije radi neki jednostavniji recept gdje nemaš ovoliko koraka i temperatura. pšenična piva su ti prekomplicirana za prvi put i bojim se da se ne "pogubiš" malo na samom početku. probaj uraditi neki american pale ale, imaš pregršt recepata tu na forumu, možemo ti nešto i sastaviti i iskombinirati, nije problem
(20.09.2014, 11:34 )LQZI Wrote: 1. Da ne bih kupovao vise lonaca korak 2 i 3 se moze izvrsiti u jednom loncu ako se mljeveni slad stavi u vrecu za slad(eng. muslin bag) i tako ukomljava?
[/b]
ovo šta ti pitaš se zove brew in a bag tehnika (BIAB), i dosta ljudi ovo radi. Mana ove tehnike je što će ti iskoristivost slada biti puno niža nego da radiš klasično ukomljavanje sa ispiranjem. I mislim da sa BIAB metodom ne možeš raditi ispiranje, ali to ti nisam siguran.
(20.09.2014, 11:34 )LQZI Wrote: 4.KUVANJE
Sadržaj zagrevaj do ključanja. Nakon 15 minuta od početka ključanja dodaj ceo sadržaj hmelja iz kesice označene sa Magnum. Promešaj lagano i dalje nastavi kuvanje. Obrati pažnju da ključanje ne bude suviše intenzivno pa da dođe do kipljenja. Nakon 85 minuta od početka ključanja dodaj i ceo sadržaj hmelja iz kesice označene sa Styrian Golding i lagano promešaj. Nastavi sa ključanjem jos 5 minuta. Celokupno kuvanje treba da traje 90 minuta. Zadnjih 15 minuta u lonac ubaciti improvizovani hladionik kako bi se strilisao.
mi obično kada sladovina proključa ubacijemo ovaj prvi hmelj za gorčinu (u ovome slučaju Magnum). Ovdje je rađeno kuhanje od 90 min, dok mi prakticiramo 60 minuta boila. znači kada ti sladovina prokuha, ubaciš ovaj magnum i upališ odbrojavanje od 60 minuta. 15tak min prije kraja odbrojavanja ubaciš chiller da se sterilizira, a 5 minuta prije kraja Styrian Golding ( u receptu bi ti to izgledalo nešto kao:
15g Magnum 60min
15g Styrian Golding 5min)
(20.09.2014, 11:34 )LQZI Wrote: 5. HLAĐENJE
Izdvoj 2 decilitra tečnog sadržaja (sladovine) i ohladi na 25°C za sta je otprilike potrebno 15min. U ovu ohlađenu sladovinu dodaj ceo sadržaj kvasca sa oznakom Safbrew WB-06 i ostavi 30 minuta da miruje. U međuvremenu svih 20 litara sladovine treba da se u što kraćem roku ohlade do 20 stepeni. Nakon vremena sadržaj se opet procedi kroz cedaljku ili gazu u čistu posudu kako bi se odstranile mrvice hmelja
umjesto ovih 2 dl sladovine možeš prokuhati malo vode i ohladiti je na 20tak°C , te dodati kvasac. Izmjeri OG (odvojiš malo sladovine u menzuru i ubaciš aerometar, naravno i taj dio sladovine treba da bude ohlađen na 20°C radi točnijeg mjerenja, a i da ti ne bi aerometar puknuo. Za to vrijeme chillerom ohladi ostatak sladovine i prespi u dezinficirani fermentor. Ne moraš ga cijediti, to opet povećava rizik od infekcije, mi istresemo sve (osim ako ima baš puno mrvica hmelja, to onda ostavimo na dnu i otpišemo tih litar-dva kao gubitak).
(20.09.2014, 11:34 )LQZI Wrote: PITANJE:
1. Ostaviti ga na temperaturi od 18-22°C da miruje sadam dana? Sladovina da bude 18-22°C ili da prostorija bude 18-22°C? (Mozda pitanje zvuci bez veze, ali kad se procita pitanje 2. Onda ce biti jasnije sta je svrha pitanja.)
2. Procitao sam negdje da se temperatura tokom vrenja poveca za 1-2°C, to znaci da ce ova sladovina se fermentirati na 20-24°C?
sladovina bi trebala da bude na toj temperaturi. nekada temperatura zna rasti i više od tih 1-2°C, pogotovo kada je fermentacija burna.
(20.09.2014, 11:34 )LQZI Wrote: 7. FLAŠIRANJE I ODLEŽAVANJE
U njihovom receptu pise: Nakon 7 dana, ako je izmerena gustina piva ista dva dana za redom, znači da je vrenje završeno.
Na forumu pise: Sladovina bi trebala odlezati barem 21 dan na kvascu, nakon 18 dana izvrsiti FG.
Sta je tacnije? Da li flasirati nakon sedam dana, ako je gustina piva ista, ili cekati 21. dan?
PITANJE: 1. To se provjerava tako sto se kroz slavinu iz fermentera ispusti odredjena kolicina piva? Na forumu procitao da se kroz gumenu rupu za vrenjacu pomocu dezifikovane sprice i silikonskog crijeva? Pretpostavio sam da fermenter nema slavinu. Da je lakse provjerit ako se ispusti kroz slavinu ili to dovodi do problema u fermentaciji?
Fermentacija ti bude gotova kroz par dana, ali mi imamo običaj ostaviti je 20tak dana u fermentoru, da kvasci završe sve svoje procese i počiste za sobom. Recept koji si ti ostavio je za pšenično pivo, kod njih je ovaj proces malo drugačiji. Nisam još radio pšenično, ali mislim da je ovo gore sa 7 dana ok. neko će me već ispraviti ako nisam u pravu.
ako bi ispuštao kroz slavinu, mogao bi povući talog sa dna, pa bi ti preporučio da uzorak povučeš odozgor. naravno dezinficirano mora biti sve što dolazi u dodir sa pivom.
(20.09.2014, 11:34 )LQZI Wrote: Posle isteka ovog vremena u 2.4 decilitra prokuvane vode dodati 200 grama šećara i dobro rastvoriti. Ovaj rastvor dodati u pivo. Pivo lagano da se ne uzburka talog sa dna sipati u čiste i suve flaše i odmah ih zatvarati. Flaše držati na temperaturi od 18-22°C (sobna temperatura) miniumum 10 dana. Zatim flaše vratiti u hladan prostor od 4 stepena. Tu flaše treba da stoje minimum 10 dana.
proces flaširanja imaš objašnjen tu po forumu, u principu je to, to, ali moraš paziti na količinu šećera koju dodaješ. To ti ovisi o količini piva koje flaširaš, i o samoj vrsti piva.