Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Politika i pivo
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

RE: Politika i pivo
Iz svih pobrojanih razloga a i radi samog piva, naučiti praviti svoje vlastito pivo je neprocjenjivo.

Posmatranje vrenjače opušta.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

tema je prebačena u generalne diskusije.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Politika i pivo
Opet je politika umješala svoje prste! Smile
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Neam pojma da li to ima veze sa ovom temom-al onako by the why čitam neki dan da je akciza po boci piva 0,25 KM - i sad mozes misliti kvalitetu lager piva uvoznog npr uniona koji je u veleprodaji o,85 KM sa pdv-om - Sad...a i ostala su tolko loša da čovjek jednostavno mora biti home brewer.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Adise, upravo je to najbolji primjer politike, to jeste kako politika kreira tržište.

A evo, našao sam i reklamu iz Sjeverne Koreje koju sam pominjao. Dakle, prva i jedina komercijalna reklama za pivo by diktatorski režim.

https://www.youtube.com/watch?v=ezfqQtekDeU
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

This post was last modified: 24.09.2014, 04:34 by Pivdzija.
Akciza za pivovare koje proizvode više od DaMeUbiješNemoguSeSjetitiKolikaJeBrojka litara je 0,25KM, a za one manje 0,20KM. Isto vrijedi i za uvoznike

edit: 0,20 je u pitanju, da se ne bi neko zajebunio pa pročitao 2,20 kao što sam prvotno napisao
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Generalno o akcizama. Mislim sa je to šuplja. Ali država mora nekako upakovati i "opravdati" zašto uzima 0,25 KM. Pa i fening.

Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(24.09.2014, 04:30 )AleksandarV Wrote: Generalno o akcizama. Mislim sa je to šuplja. Ali država mora nekako upakovati i "opravdati" zašto uzima 0,25 KM. Pa i fening.

100 000 l je do i preko na godišnjem nivou.
A kako stvari stoje sa uređivanjem ne uređenih oblasti home brewing bi mogao u dogledno vrijeme postati nesto kao američki moonshining Smile....
odo gledati mjehuriće u vrenjačiSmile
Find Odgovori
yankee fan Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

senjor Trotter izvinjavam se unaprijed za off topic, ali kad sam procitao nekad jako popularno pivo Bavaria, zanima me ima li jos tog piva u BH? I ako ima, koliko se pije tj da li je popularno jos uvijek?
Sisaj Zvezdo!!!

Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Politika i pivo
Koliko ja znam ima ga tu i tamo. Ja njih zovem motorijada pivo, jer nekako uvijek sponzoriraju motorijadeSmile

Ostalo mi je u dobrom sjećanju kada su prije 7-8 godina na Đoseru (memorijalu u Puli) imali nagradnu igru za drveni bačvu sa njihovim pivom. Bilo je kao ko najduže odgura bačvu prednjim točkom motora / dobije cijelu bačvu.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

Ima bavarije po bih. Flaširana je u istom rangu ako ne i lošija od karle, žuje... Ali točeno je bolje. Bar se može piti kada nema ništa drugo
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Naletih na ovo, zanimljiva tema. Cudi me da nije spomenuta prohibicija, posto je to bila strogo ispolitizirana kampanja koju su vodile neke namrgodjene zenturace Smile , a koja se poslije nasla u americkom ustavu kao 18. amandman.

Rijetko ko zna da je prohibicija alkohola bila i u mnogim drugim zemljama, ukljucujuci i Rusiju (1914-1925), Finsku (1919-1932), Island gdje je od 1915. sve do 1989. godine (!) pivo bilo zakonski zabranjeno.

Par godina su ih Spanci ucjenjivali da nece kupovati njihovu ribu, ako islandjani ne budu kupovali njihova vina, ali se zabrana za pivo zadrzala cijelih 74 godine.

Osim ovih zemalja prohibicija je bila i u Madjarskoj, dijelovima Kanade, Norveskoj...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 8 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools