Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Početnik - Pomoć - Tutorial
Superhik85 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 02.10.2014, 12:07 by Superhik85.
Pozdrav dobri ljudi,

Da počnem... Prije par godina sam kod prijatelja u Krakovu probao domaće pivo koje je on pravio i bio sam prijatno iznenađen. Ove godine je on bio kod mene u posjeti i opet mi donio par primjeraka koji su me totalno oduvali i natjerali na razmišljanje da se bacim u vode home brewing-a. On mi je tada i rekao za Oldbridž, za koji iskreno do tada nisam ni čuo (tip je Poljak pa me je bilo malo i sramota Blush)...
Elem, nakon odluke, već duže vrijeme čitam ovaj portal i druge, ovdje pominjane sajtove, pa kontam da je vrijeme da se bacim na posao. Drugar i ja smo polako počeli da nabavljamo opremu, a njegova stara je prehrambeni tehnolog pa će nam pomoći oko osnovnih stvari.
Na početku bih imao par pitanja koja mogu izgledati banalno pa se unaprijed izvinjavam:
1) Da li mogu za fermentaciju da koristim klasično bure (kao ono za kupus Smile ) koje nema vrenjaču i kako onda da kontrolišem proces sazrijevanja (jasno mi je sve oko temp i svjetlosti, ali da li često otvaranje poklopca šteti)?
2) Koji tip vode je najbolji za koristiti, pošto u okuženju imamo dosta prirodnih izvora sa veoma dobrom vodom, plus imamo i sve hemijske analize i karakteristike vode?
3) Najvažnije pitanje: da li ima neki pivar u okruženju, koji je raspoložen da nas ugosti kada on bude pravio pivo, jer nam je potrebno što više iskustva (tegla domaćeg ajvara kao kompenzacija Smile). Vidim da ste OK raja, pa rekoh da pitamo. Mi smo na potezu Srebrenica - Bratunac i odgovara sve u okruženju oko stotinjak kilometara.

Izvinjavam se ako sam bio preopširan i hvala na pomoći.

Pivili!
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Možeš da koristiš to bure pod uslovom da u njemu nije bilo ništa i da je od prehrambene plastike. Pošto to bure ne dihtuje najbolje, mislim da tu nećeš imati problema jer će CO2 da izlazi kroz te male otvore. Ali pojedini već rade sa istim, pa ti oni mogu bolje reći. Druga je opcija,,već je neko dao taj savjet, ali prvo ubaci dobar dihtung pod poklopac. Kupiš plastičnu česmicu za takvu burad, izbušiš rupu na poklopcu i montiraš česmu, na nju spoji plastično crijeva a drugi kraj crijeva sprovedi u bocu sa dezinficijensom. Da napraviš barijeru da CO2 izlazi a da zrak ne može da uđe. Za prvo kuhanje možeš bilo koju vodu. A onda u programu za pivarstvo imaš da odabereš tip vode za pivo ovisno o regiji, uporediš sa svojom vodom i dotjeraš svoju vodu sa hemikalijama.

Sent from my iPad using Tapatalk
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

RE: Početnik - Pomoć - Tutorial
pozdrav i dobro došao. možeš koristiti običnu plastičnu bačvu za kupus. bitno je da je nova i čista. vrenjača ti uopšte ne treba. sa ovim bačvama ne pada mi na pamet da je više kupim, po meni samo bacanje novca. ako želiš da napraviš blow of tube, možeš to uraditi kao na slici. kupiš gumeni čep od vrenjače, probušiš poklopac, a u tu rupu uglaviš taj gumeni čep. na to spojiš jedan kraj crijeva, a drugi zaroniš u teglu sa prokuhanom vodom. tegla treba biti dezinficirana, a voda ohlađena.

evo kako izgleda na slici

http://s11.postimg.org/sp6texgmr/P5240033.jpg

mada ti ni ovo ne treba. ali eto ako se odlučiš da praviš, možeš to uraditi i na ovaj način.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

Podrav i dobodošao.
Kao što su kolege kazale, ovakvo bure ne zahtjeva nikakve dorade samo zaklopiš poklopac i ne otaraj ga nikako do mjerenja FG-a.
Ja sam prvih par tura radio sa ovakvim buretom i nije bilo nikakvih problema čak nisam zavrtao poklopac do kraja, samo drži temperaturu fermentacije u fermentoru na 18 stepeni i sve će biti u redu, jedini problem je što nećeš moći vidjeti što se događa unutra a imat ćeš želju proviriti i što nećeš čuti taj zvuk mjehurića iz vrenjače.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

Ma mi vise nikada vrenjacu necemo kupiti, ukoliko budemo koristili obicno bure kao fermentor. Svakako ta burad ne dihtuju, a stvoreni co2 izlazi pri odredjenom stvorenom pritisku, i pri time ne dozvoljava sporama, bakterijama i drugim stetnim organizmima ulazak u fermentor. Dakle, plasticno bure je potpuno funkcionalno i sigurno, i dobro obavlja posao bez vrenjace.
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

This post was last modified: 05.10.2014, 06:22 by rafter.
Dobro došao!
Ja ću kuvati za nekih 15ak dana, u Foči sam. Pa ako odgovara možeš doći!
S' tim da sam i ja početnik! ali sam kuvao do sada par puta!
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
Superhik85 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

(05.10.2014, 06:21 )rafter Wrote: Dobro došao!
Ja ću kuvati za nekih 15ak dana, u Foči sam. Pa ako odgovara možeš doći!
S' tim da sam i ja početnik! ali sam kuvao do sada par puta!

Hvala ljudi! Nadam se da za par dana počinjem. Smile
Rafter, hvala na pozivu! Planiram da dođem u Foču pošto imam dosta raje tu, ali su mi svi slobodni dani ''isparili'' u nekim obavezama. Svakako bih volio da se upoznamo i da vidimo na čemu smo. Big Grin
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools