Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Miner's Brew / FashDeLaFash
FashDeLaFash Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 59
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location:
Miner's Brew / FashDeLaFash
Caos omladino!
Posto sam iz rudarskog mi grada Majdanpeka,
ova tema, kao i sva moja piva od sad na dalje
pa ubuduce Big Grin, nosice Miner's etiketu. beer-chugger

Svoje prvo kuvanje sam imao pre tacno 19 dana,
u pitanju je bio all grain amber ale, koji ce zbog boje
biti nazvan Copper Ale, apro po priche o poreklu.Big Grin

Kako god, evo fotografija sa danasnjeg, prvog uzorkovanja,
nakon 19 dana u primaru. Imacu jos jedno merenje, pa
onda cold crash na 48 sati i u utorak flashiranje najverovatnije.
OG=1.052
FG=1.012-1.014

boja bash kakvu sam i zeleo. cilibarno bakarna...
mutnocu nisam ni zeleo da izbegnem, nisam koristio nista od koagulanata.
miris je posebna pricha - grejp + ananas! divota. verovatno je to ta kombinacija cascade i styrian goldings-a...iako sam bio nezan u korishcjenju oba...sledeci put ce biti mnoooogooo vishe.
ukus za sada ima malo zastajanje gorchine u grlu, ali je odlichan after taste i nema nikakvih stranih mirisa i ukusa, sto mi je najbitnije.

evo fotografija i recepta.
   
   

MINER'S COPPER ALE
Type: All Grain Date: 28.11.2012
Batch Size (fermenter): 25,00 l Brewer: Dumnjedzou
Boil Size: 33,08 l Asst Brewer: Kaprikorn
Boil Time: 60 min Equipment: Crnja i Kelebija
End of Boil Volume 28,08 l Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Final Bottling Volume: 23,49 l Est Mash Efficiency 77,8 %
Fermentation: Ale, Single Stage Taste Rating(out of 50): 30,0
Taste Notes:
Ingredients
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
4,80 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) Grain 1 82,6 %
0,35 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 2 6,0 %
0,30 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 3 5,2 %
0,30 kg Caramel/Crystal Malt - 80L (157,6 EBC) Grain 4 5,2 %
0,06 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 5 1,0 %
20,00 g Magnum [14,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 28,2 IBUs
15,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 15,0 min Hop 7 4,1 IBUs
5,00 g Styrian Goldings [5,40 %] - Boil 10,0 min Hop 8 1,0 IBUs
1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50,28 ml] Yeast 9 -

Beer Profile
Est Original Gravity: 1,051 SG Measured Original Gravity: 1,046 SG
Est Final Gravity: 1,013 SG Measured Final Gravity: 1,010 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5,0 % Actual Alcohol by Vol: 4,7 %
Bitterness: 33,3 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 23,8 EBC
Mash Profile
Mash Name: Double Infusion, Full Body Total Grain Weight: 5,81 kg
Sparge Water: 11,02 l Grain Temperature: 22,2 C
Sparge Temperature: 75,6 C Tun Temperature: 22,2 C
Adjust Temp for Equipment: FALSE Mash PH: 5,20
Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Protein Rest Add 10,91 l of water at 55,6 C 50,0 C 30 min
Saccharification Add 9,70 l of water at 94,4 C 68,9 C 30 min
Mash Out Add 7,27 l of water at 96,5 C 75,6 C 10 min

Sparge Step: Fly sparge with 11,02 l water at 75,6 C
Mash Notes: A full bodied mash profile for beers requiring a protein rest. Used for beer with large portions of unmodified adjuncts such as unmalted wheat.
Carbonation and Storage
Carbonation Type: Bottle Volumes of CO2: 2,3
Pressure/Weight: 152,64 g Carbonation Used: Bottle with 152,64 g Honey *OVDE CU IPAK ICI SA SHECEROM!
Keg/Bottling Temperature: 21,1 C Age for: 30,00 days
Fermentation: Ale, Single Stage Storage Temperature: 18,3 C
Notes

u sledecem postu cu da vam postavim nekoliko pitanja u vezi mog novog piva koje planiram da kuvam sledece nedelje.

ciao
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Miner's Brew / FashDeLaFash
moglo je tu još hmelja komotno Big Grin pivo će ti se izbistriti ali ćeš najvjerovatnije imati 'chill haze', znači biće bistro na sobnoj temperaturi, ali čim ga ohladiš na temperaturu konzumacije zamutit će se. to je normalno ako nisi koristio irsku mahovinu ili whirfloc, a bit će puno izraženije ako nisi jako brzo ohladio sladovinu nakon kuhanja.

što se tiče FG-a prije će biti da je to 1.012 nego 1.014.... i to je ok, taman kako treba i ja da sam ga radio, voli bih da mi završi na toj gustoći.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
FashDeLaFash Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 59
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location:
RE: Miner's Brew / FashDeLaFash
(21.12.2012, 11:49 )pivska mušica Wrote: moglo je tu još hmelja komotno Big Grin pivo će ti se izbistriti ali ćeš najvjerovatnije imati 'chill haze', znači biće bistro na sobnoj temperaturi, ali čim ga ohladiš na temperaturu konzumacije zamutit će se. to je normalno ako nisi koristio irsku mahovinu ili whirfloc, a bit će puno izraženije ako nisi jako brzo ohladio sladovinu nakon kuhanja.

ma to mi je jasno bilo...nisam ni zeleo da se lomim oko toga.
a sto se tice hmelja, svakako da sam mogao josh...al polako.Big Grin

aj sada sa pitanjima.

1. hocu da radim porter u sledecem kuvanju, pa dajte neke recepte.
napominjem da iam skoro sve sladove iz beershop-a i sve njegove hmeljeve, pa mi dajte neku kombinaciju...
hocu da radim all grain ponovo.

2. da li da sam proprzim neku kolicinu slada ili da koristim coffee i/ili chocolate slad?

3. sta je KNEIP? nisam uspeo ni na translate-u da izvalim.

hvala!
beer
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Miner's Brew / FashDeLaFash
evo ti po sjećanju recept za moj robust porter

70% pils
10% crystal 120 EBC
15% munich
5% carafa special III
hmelj engleski (fuggle, EKG, target itd.) na 60 i 30 minuta na oko 35-40 IBU
ciljaš OG od cca 1.060 - 1.065
kvasac bi ti najbolji bio wlp002, ali ako nemaš, može proći i S-04

ako imaš sve sladove, ne vidim razlog da sam pržiš....

kneipp ti je ovo:

[Image: 04080466l.gif]
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 125
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location:
RE: Miner's Brew / FashDeLaFash
Vidim na drugom forumu da si dobio paket iz beershopa, pa ako može da podijeliš info sa nama kao šta gdje Smile koliko si čekao na paket
Find Odgovori
FashDeLaFash Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 59
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location:
RE: Miner's Brew / FashDeLaFash
aj prvo za kneipp...
koliko vidim na bocnoj strani,
to je PRZENI JECMENI SLAD!?
zar ne?

a sto se tice tog tvog recepta.

neam munich slad
a neam ni ove vrste hmelja.
jel moze nesto od ovih aurora, cascade, magnum, styrian itd?
a sto se tice kvasca, jedino s-04.

jbg, za sada sam se snabdevao samo u zagrebu.
razbija me taj pay pal sto ne moze kod nas.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Miner's Brew / FashDeLaFash
od tih hmeljeva ti je najbolji styrian golding. munich onda kompenziraj sa dodavanjem još malo više crystala (3-4%), a ostatak dodaj na bazni slad. što se kneipa tiče, da radi se o prženom ječmenom sladu, ali mi nije baš najjasnije gdje ga namjeravaš koristiti?

kneip je jednostavno improvizacija u slučajevima kad baš nemaš nikakav slad za boju i aromu.....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
FashDeLaFash Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 59
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location:
RE: Miner's Brew / FashDeLaFash
(22.12.2012, 12:15 )mentalist Wrote: Vidim na drugom forumu da si dobio paket iz beershopa, pa ako može da podijeliš info sa nama kao šta gdje Smile koliko si čekao na paket

imao sam srecu da mi je drugar iz splita bio u zagrebu u vreme narudybine
pa je preuzeo direktno od pufa ili puha...Big Grin

sve sam naruchio sa sajta i imao tu blesavu srecu.
inace, ljudi kazu da imaju "problema" oko preuyimanja i nalazenja sa gorepomenutim...

to je to.

a inace, sada sam nabavio 40kg slada iz sladare Maltinex kod Novog Sada...pa cu mozda i probati da radim male sarze specijalnih sladova prema nekom od brojnih tutorijala.
Find Odgovori
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 125
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location:
RE: Miner's Brew / FashDeLaFash
(22.12.2012, 12:23 )FashDeLaFash Wrote:
(22.12.2012, 12:15 )mentalist Wrote: Vidim na drugom forumu da si dobio paket iz beershopa, pa ako može da podijeliš info sa nama kao šta gdje Smile koliko si čekao na paket

imao sam srecu da mi je drugar iz splita bio u zagrebu u vreme narudybine
pa je preuzeo direktno od pufa ili puha...Big Grin

sve sam naruchio sa sajta i imao tu blesavu srecu.
inace, ljudi kazu da imaju "problema" oko preuyimanja i nalazenja sa gorepomenutim...

to je to.

a inace, sada sam nabavio 40kg slada iz sladare Maltinex kod Novog Sada...pa cu mozda i probati da radim male sarze specijalnih sladova prema nekom od brojnih tutorijala.

Vjeruj da sam se mislio registrovati na drugom forumu da pitam dali isporučuju van HR
Vidio sam da ima neki Mario sa kim se može dogovoriti oko narudzbe pa sam mislio da nisi koristio tu opciju
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Miner's Brew / FashDeLaFash
ljudi, uskoro i u BiH shop sa svime potrebnim za pivo, takve informacije imam. neću ništa dalje reći, ali eto samo da znate....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 125
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location:
RE: Miner's Brew / FashDeLaFash
(22.12.2012, 12:32 )pivska mušica Wrote: ljudi, uskoro i u BiH shop sa svime potrebnim za pivo, takve informacije imam. neću ništa dalje reći, ali eto samo da znate....

Ovo je definitivno za častiti ako bude šta od ovoga Smile
Online ili preuzimanje??
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Miner's Brew / FashDeLaFash
ne znam stvarno još ništa u detalje Smile

p.s

evo admin spama temu čovjeku AngryAngry
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 14 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools