locky
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 31
Joined: Feb 2013
Reputation:
0
Location: Temerin, RS
|
RE: Yeast starter
Predpostavljam da je Volume u softveru zapravo kolicina sladovine u fermentoru. Ako je tako i ako na primer stavim 23 litara dobijem da je potrebno dodati 141ml kvasca. Da li je to ok?
(28.02.2014, 12:37 )raix Wrote: Po tom opisu rekao bih da si dobio cist kvasac. Izracunaj u mr.malty koliko ml treba da dodas u sladovinu i ne bi trebalo da bude problema.
Sent from my SGH-T999 using Tapatalk
|
|
|
raix
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation:
2
Location: Beograd
|
RE: Yeast starter
Da, samo u opcijama namestis volume u litrima.
Uneses datum kada si ispirao kvasac, i onaj "yeast thicknes" cini mi se, stavis blize vecem broju. Posto ti je tegla dugo stajala u frizideru, pa je kvasac samo na dnu.
To bi trebalo da je to.
Sent from my SGH-T999 using Tapatalk
|
|
|
locky
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 31
Joined: Feb 2013
Reputation:
0
Location: Temerin, RS
|
RE: Yeast starter
Veliko hvala. Ostaje da se proba...
(28.02.2014, 11:03 )raix Wrote: Da, samo u opcijama namestis volume u litrima.
Uneses datum kada si ispirao kvasac, i onaj "yeast thicknes" cini mi se, stavis blize vecem broju. Posto ti je tegla dugo stajala u frizideru, pa je kvasac samo na dnu.
To bi trebalo da je to.
Sent from my SGH-T999 using Tapatalk
|
|
|
ale ale
1.070 OG, 6,95% ABV
Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation:
1
Location: Bec
|
RE: Yeast starter
This post was last modified: 10.09.2014, 12:46 by ale ale.
Na youtube tutorijalima kazu da je za 19L sarzu dovoljan starter sa 0,5L vode (i nekih 50-tak grama ekstrakta). Istresao bih cijelu bocicu WLP-a.
Da li je ovo dovoljno, posto bi mi manja kolicina bolje odgovarala da se vrti na stir plate-u?
Mr. Malty kaze 1l...
Na forumima opet kazu da sve ispod 1,2l na 19l je premalo (treba nekih ca. 190 bln. stanica) ?
Ima li neko iskustva sa ovim? Ja imam onu erlenmajericu od 1 L, pa bi mi bas odgovaralo da moze manji starter (ca. 06-07l)...
|
|
|
Goggy
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 504
Joined: Mar 2014
Reputation:
0
Location: Sarajevo, BiH
|
[split] Starter
Treći put radim starter. Prvi put sa ispranim kvascem wlp300. Radim mini mash sa 200 g samljevenog pilsnera u 1.2 l vode.
Dosad nikad nije bilo neke reakcije, dole se istaloži, malo promješam (ne promućkam) i koristim nakon nekih 24- 30 sati.
Oba piva dosad bila ok.
Jučer sam radio sa ovim ispranim, danas krenuo da kipi iz boce, kao da fermentira!?
Jesam ga trebao staviti u frižider, ili možda kako je ispran pa ima više stanica pa burnije reaguje nego original? Jel mu moglo šta biti, sutra kontam kuhat?
|
|
|
Amstelovich
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation:
0
Location: Amsterdam
|
RE: Starter
(08.10.2014, 09:22 )mange_tout! Wrote: samo kažem da je veći rizik sa česmom, ništa više. ne mora uopšte ništa da se desi, ali ja nabavljam fermentore bez česme. neću da se prepadaš, normalno funkcioniše i sa česmom, kao što aco kaže
Ma nisam se prepao al to sto ti kazes ima logike..Manje zaj... sa ciscenjem i dezinficiranjem..Inace napravio sam gaf,jbg pocetnicki..Nisam citao da je onaj oxi samo za ciscenje,ja mislio i za dezinfekciju...spricao sam ko lud sa njim,al nista nije dezinficirano..ocigledno..sad,ili je u fermentatoru sirutka,ili vopi...
|
|
|
mange_tout!
Admin
Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation:
15
Location: Mostar
|
RE: Starter
(08.10.2014, 04:52 )Goggy Wrote: Treći put radim starter. Prvi put sa ispranim kvascem wlp300. Radim mini mash sa 200 g samljevenog pilsnera u 1.2 l vode.
Dosad nikad nije bilo neke reakcije, dole se istaloži, malo promješam (ne promućkam) i koristim nakon nekih 24- 30 sati.
Oba piva dosad bila ok.
Jučer sam radio sa ovim ispranim, danas krenuo da kipi iz boce, kao da fermentira!?
Jesam ga trebao staviti u frižider, ili možda kako je ispran pa ima više stanica pa burnije reaguje nego original? Jel mu moglo šta biti, sutra kontam kuhat?
upravo iščitajem ovu tematiku. neki govore da se napravi novi starter, a neki da se postojeći stavi u frižider da se istaloži pa na njega nanovo uspe wort. ne znam, nisam imao ovakvu situaciju. da se meni desilo, odgodio bih kuhanje i napravio novi starter.
da li neko drugi ima bolji prijedlog? da li se nekome ovo dešavalo?
|
|
|
mange_tout!
Admin
Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation:
15
Location: Mostar
|
RE: Starter
(08.10.2014, 08:29 )Amstelovich Wrote: (08.10.2014, 09:22 )mange_tout! Wrote: samo kažem da je veći rizik sa česmom, ništa više. ne mora uopšte ništa da se desi, ali ja nabavljam fermentore bez česme. neću da se prepadaš, normalno funkcioniše i sa česmom, kao što aco kaže
Ma nisam se prepao al to sto ti kazes ima logike..Manje zaj... sa ciscenjem i dezinficiranjem..Inace napravio sam gaf,jbg pocetnicki..Nisam citao da je onaj oxi samo za ciscenje,ja mislio i za dezinfekciju...spricao sam ko lud sa njim,al nista nije dezinficirano..ocigledno..sad,ili je u fermentatoru sirutka,ili vopi...
možda ćeš imati početničke sreće pa pivu neće biti ništa
|
|
|