Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


prvo kuhanje -
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: prvo kuhanje -
možda mu je citra bomba previše za prvo kuhanje?
plus što bi trebao dodavati karamelizirani slad...


neki guidelines za pravljenje SMASH (single malt and single hop) piva:
za bazni slad uzmeš pale ale
a za hmelj, cascade.


o količinama slada i hmelja možemo pričati kada nabaviš opremu pa kada budemo znali kolike ćeš ture praviti
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: prvo kuhanje -
I meni se cini da bi mi ovo sa karameliziranjem bilo mozda previse za prvi put, ali definitivno mi zvuci privlacno za kasnije.
Hvala na savjetima.
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: prvo kuhanje -
pravi neki "jeftin" recept tako da i ako nesto zabrljas neces puno izgubiti.
pogledaj sta od hmelja mozes nabaviti jeftino kao npr, magnum i haleratu, ne moze jeftinije Smile
i stavis mangum za gorcinu (kolicina zavisi od tvoje opreme) i halertau za aromu, bazni slad, kristala malo i jedan suvi kvasac.
ako ti se da prouci recimo brewtarget dodavaj ove sastojke i on ce ti reci kakvo ce ti otprilike biti pivo: hoppy, malti, itd.. ako ti se ne da, moze neko sa foruma da sastavi za tvoj prvi put.
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: prvo kuhanje -
(22.10.2014, 10:24 )galabl Wrote: I meni se cini da bi mi ovo sa karameliziranjem bilo mozda previse za prvi put, ali definitivno mi zvuci privlacno za kasnije.
Hvala na savjetima.

Da ne komplikujes za prvi put a i vecina nas je prvi put kuhala nesto ala Guiness "Dry Stout". Jednostavan recept sa tamnim sladovima kod kojih ne treba paziti pH vode a zbog tih sladova ti moze dobro posluziti i obicna pipovaca. Evo receptura za 5 galona flasiranog piva, ako ces kuhati vece ture napisi da skaliram recept.

Type: All Grain Date: 22.10.2014
Batch Size (fermenter): 18,93 l Brewer: galabl
Boil Size: 24,68 l
Boil Time: 60 min
End of Boil Volume 22,64 l Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Final Bottling Volume: 17,42 l
Fermentation: Ale, Two Stage

Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
2,25 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) Grain 1 62,5 %
0,25 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Grain 4 6,9 %
0,50 kg Roasted Barley (591,0 EBC) Grain 3 13,9 %
0,60 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 2 16,7 %
1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml] Yeast 6 -
50,00 g Styrian Goldings [5,40 %] - Boil 60,0 min Hop 5 36,0 IBUs

Beer Profile

Est Original Gravity: 1,039
Est Final Gravity: 1,012
Estimated Alcohol by Vol: 3,6 %
Bitterness: 36,0 IBUs
Est Color: 57,7 EBC
Mash Profile

Mash Name: BIAB, Full Body Total Grain Weight: 3,60 kg
Sparge Water: 0,00 l Grain Temperature: 22,2 C
Sparge Temperature: 75,6 C Tun Temperature: 22,2 C
Adjust Temp for Equipment: TRUE Mash PH: 5,20

Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Saccharification Add 27,83 l of water at 72,1 C 68,9 C 60 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 7 min 75,6 C 10 min

Sparge Step: Remove grains, and prepare to boil wort

Ako ti sta nije jasno pitaj, sve sastojke mozes naruciti iz mostara a ako slucajno nemaju Roasted Barely javi se nacicemo negdje.Ono crveno su obicne jecmene pahuljice imas ih za kupiti u svakom vecem trznom centru Zivjeli
Find Odgovori
libor Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 421
Joined: Jun 2013
Reputation: 0 Location: Prijedor
RE: prvo kuhanje -
https://www.youtube.com/watch?v=tlz_858ooWE

pogledaj ovo pa ce ti biti jasnije sta je BIAB + za ovo ti treba lonac preko 30l ...
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Vukovar, Croatia
RE: prvo kuhanje -
Ala ste ga zakomplicirali Smile svaki post je dobio drugacije misljenje. Ako ti prvo pivo ne bude 100% slad iz nove gradiske i aurora niti jedno drugo pivo ti nece dobro ispasti. Moras skinuti uroke kao i svi Big Grin

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
AW: RE: prvo kuhanje -
(22.10.2014, 03:57 )Svarrogh Wrote: Ala ste ga zakomplicirali Smile svaki post je dobio drugacije misljenje. Ako ti prvo pivo ne bude 100% slad iz nove gradiske i aurora niti jedno drugo pivo ti nece dobro ispasti. Moras skinuti uroke kao i svi Big Grin

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Aurora Ale, pivo za skidanje mraka... svi odradili...
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: prvo kuhanje -
Ja se pravio pametan i prvo pivo bio kölsch, odmah nakon toga sam imao 4 uzastopne infekcije piva..pa ti vidi hoces li skidati uroke ili eksperimentisati :-D
WWW Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: prvo kuhanje -
hahah 100% svarože. uvijek je prvo aurora ale. nema ko ga nije odradio Big Grin
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools