Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kefir
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Kefir
Htio sam poceti praviti svoj jogurt i pregledavanjem razlicitih recepata, naletih na opis procedure pravljenja kefira. Kad sam procitao kako je lagano da se napravi odmah sam krenuo u proces proizvidnje. Smile

Sve sto je potrebno je staklena tegla, plasticna kasika i plasticna cjediljka i naravno kefirove gljivice (ovo sam narucio na amazonu).
Kad sma dobio te gljvice bilo je pola kafene kasikice. One se trebaju rehidrirati prvo. u malu casu sam nasuo malo mlijeka i dodao gljivice. Slijedeci dan sam procjedio gljivice i bacio to mlijeko i u manju teglu dodao novo hladno mliijeko i gljivice. Nakon 24 sata kefir je bio spremna. Nakon 2-3 pravljanja imao sam dovoljno gljivica za veliku teglu. Nevjerovatno kako se brzo razmnozavaju. Okus kefira je fenomenalan. Ja volim kalo kiseliji i pustiim da fermentira malo duze. Bitno je svaku noc promijesati da se ne stvaraju grudvice i tako je lakse prociejditi.

Eto ako ima kakvih pitanja, tu sam.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

RE: Kefir
baš smo sinoć, prilikom flaširanja, ja i kolega atila pričali o pravljenju jogurta i sira. on je to nekada pravio jogurt, ali je zaboravio kako ide. koje si mlijeko koristio, može li obično ovo kupovno?

zna li iko gdje nabaviti ove kefirove gljivice u bih.

@sarajevskopivo nije te odavno bilo. kuha li se išta od piva Big Grin
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Ja na zalost ne mogu doci do domaceg mlijeka, tako da kupujem ono iz prodavnice (punomasno).
Pravljenje kefira je puno lakse i jednostaavnije od pravljenja jogurta, jer gljivice idu u hladno mlijeko. Ostavis ih 24 sata na tamnom mjestu na sobnoj temperaturi i imas kefir. Za jogurt mlijjeko se mora grijati na odredjenu temepraturu i drzati na malo visoj temperaturi od sobne. Obiccno ljudi ostaave preko noci u rerni sa upaljenom sijalicom.

@pivo se kuha pomalo. ljetos oko 3 ture su skuhane. Sad se spremam za novo kuhanje.

(27.10.2014, 03:09 )mange_tout! Wrote: baš smo sinoć, prilikom flaširanja, ja i kolega atila pričali o pravljenju jogurta i sira. on je to nekada pravio jogurt, ali je zaboravio kako ide. koje si mlijeko koristio, može li obično ovo kupovno?

zna li iko gdje nabaviti ove kefirove gljivice u bih.

@sarajevskopivo nije te odavno bilo. kuha li se išta od piva Big Grin
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

drago mi je to ćuti Big Grin nije te odavno bilo na forumu, pa sam se zabrinuo Big Grin

uglavnom čim nađem gljivice pravit ću i kefir. ako šta zapne pitat ću te Big Grin
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

@Sarajevskopivo kod vas specijalci upadaju tamo gdje se prodaje sirovo mlijeko Sad. Ima li kakavih Amiša u blizini? Kod njih bi trebalo da ima organskog mlijeka bez pesticida. Inače je sarajevska mljekara nekada imala kefirske kulture pravo sa Kavkaza. Ne znam da li još prave kefir od istih.

Posmatranje vrenjače opušta.
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Da, ilegalno je prodavati sirovo, neobradjeno mlijeko. Mada imaju neke rupe koje ljudi koriste da dodju do sirovog mlijeka. Seljaci donose svoje proizvode odredjenim danima i tu se moze kupiti sirovo mlijeko, jaja, puter...

Dosta sam citao o ovim kefiromvim gljivicama i jako je zdravo za stomak i probavu, a i sa obicnim mlijekom iz prodavnice ispadne vrhunski kefir.
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Ja sam nekad imao tu gljivu za kefir sa "kafkaza" i radio sam sa kupovnim mlijekom. Bilo je odlicno bas.
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Ljubitelji mljećnih delicija obavezno probajte domaći jogurt na Kurdski naćin,za ljetne dane nema premca.Recept potražite na Coolinarika.com,ima tu vrlo interesantnih stvari.
Find Odgovori
Eborg Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Reputation: 0 Location: Tamo gdje je Sunce, tamo gdje su zvijezde...
Ja koristim najobicnije kupovno mlijeko - Milkos 0,9% m.m. (inace to kupujem a mislim i da je najjeftinije - 1 KM/l) i ispadne odlican kefir. Treba mu 24h, par puta promijesati i to je to. Obicno ga preko noci stavim u frizider a ko voli malo "jaci" moze ga sve vrijeme ostaviti na sobnoj temperaturi. Moze i dijete od 7 godina da to napravi.

Uglavnom, ako je neko zainteresovan, mogu mu odvaditi od svojih gljivica, mnoze se kao lude (Sarajevo/Zenica).
Find Odgovori
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Pozdrav drustvo, i ja bih rado probao napraviti kefir. Mogu lako doci do svjezeg mlijeka. Ali su mi problem gljivice. Eborg postoji li nacin da se posalju u banjaluku?
Using Tapatalk
WWW Find Odgovori
Eborg Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Reputation: 0 Location: Tamo gdje je Sunce, tamo gdje su zvijezde...
Kad vidim kakva je situacija sa ovim mojim moglo bi se nesto odraditi. Naime, bile su zaledjene neko vrijeme pa sad "ne rade". Big Grin
Find Odgovori
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Ok. Mada svugdje pise da se mogu oziviti. Pozz
Using Tapatalk
WWW Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools