sarajevskopivo
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation:
4
Location: Chicago, USA
|
Kefir
Htio sam poceti praviti svoj jogurt i pregledavanjem razlicitih recepata, naletih na opis procedure pravljenja kefira. Kad sam procitao kako je lagano da se napravi odmah sam krenuo u proces proizvidnje.
Sve sto je potrebno je staklena tegla, plasticna kasika i plasticna cjediljka i naravno kefirove gljivice (ovo sam narucio na amazonu).
Kad sma dobio te gljvice bilo je pola kafene kasikice. One se trebaju rehidrirati prvo. u malu casu sam nasuo malo mlijeka i dodao gljivice. Slijedeci dan sam procjedio gljivice i bacio to mlijeko i u manju teglu dodao novo hladno mliijeko i gljivice. Nakon 24 sata kefir je bio spremna. Nakon 2-3 pravljanja imao sam dovoljno gljivica za veliku teglu. Nevjerovatno kako se brzo razmnozavaju. Okus kefira je fenomenalan. Ja volim kalo kiseliji i pustiim da fermentira malo duze. Bitno je svaku noc promijesati da se ne stvaraju grudvice i tako je lakse prociejditi.
Eto ako ima kakvih pitanja, tu sam.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
|
|
|
sarajevskopivo
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation:
4
Location: Chicago, USA
|
RE: Kefir
Ja na zalost ne mogu doci do domaceg mlijeka, tako da kupujem ono iz prodavnice (punomasno).
Pravljenje kefira je puno lakse i jednostaavnije od pravljenja jogurta, jer gljivice idu u hladno mlijeko. Ostavis ih 24 sata na tamnom mjestu na sobnoj temperaturi i imas kefir. Za jogurt mlijjeko se mora grijati na odredjenu temepraturu i drzati na malo visoj temperaturi od sobne. Obiccno ljudi ostaave preko noci u rerni sa upaljenom sijalicom.
@pivo se kuha pomalo. ljetos oko 3 ture su skuhane. Sad se spremam za novo kuhanje.
(27.10.2014, 03:09 )mange_tout! Wrote: baš smo sinoć, prilikom flaširanja, ja i kolega atila pričali o pravljenju jogurta i sira. on je to nekada pravio jogurt, ali je zaboravio kako ide. koje si mlijeko koristio, može li obično ovo kupovno?
zna li iko gdje nabaviti ove kefirove gljivice u bih.
@sarajevskopivo nije te odavno bilo. kuha li se išta od piva
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
|
|
|
sarajevskopivo
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation:
4
Location: Chicago, USA
|
RE: Kefir
Da, ilegalno je prodavati sirovo, neobradjeno mlijeko. Mada imaju neke rupe koje ljudi koriste da dodju do sirovog mlijeka. Seljaci donose svoje proizvode odredjenim danima i tu se moze kupiti sirovo mlijeko, jaja, puter...
Dosta sam citao o ovim kefiromvim gljivicama i jako je zdravo za stomak i probavu, a i sa obicnim mlijekom iz prodavnice ispadne vrhunski kefir.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
|
|
|
Eborg
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 65
Joined: Apr 2014
Reputation:
0
Location: Tamo gdje je Sunce, tamo gdje su zvijezde...
|
RE: Kefir
Ja koristim najobicnije kupovno mlijeko - Milkos 0,9% m.m. (inace to kupujem a mislim i da je najjeftinije - 1 KM/l) i ispadne odlican kefir. Treba mu 24h, par puta promijesati i to je to. Obicno ga preko noci stavim u frizider a ko voli malo "jaci" moze ga sve vrijeme ostaviti na sobnoj temperaturi. Moze i dijete od 7 godina da to napravi.
Uglavnom, ako je neko zainteresovan, mogu mu odvaditi od svojih gljivica, mnoze se kao lude (Sarajevo/Zenica).
|
|
|