Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Amstelove kućne čarolije
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
Starter
This post was last modified: 08.10.2014, 06:36 by AleksandarV.
Kod mene je fermentator sa česmom. Kvasac ostaje ispod nivoa česme. Lijepo se česma dezinfikuje i odrasle uzorak. Poslije toga fina dezinfekcija česme. Odlično funkcioniše. Jedino što pretačem u bottling bucket autosifonom.


Sent from my iPad using Tapatalk

Samo prvo skineš airlock. Da ti razlika pritisaka ne bi povukla tečnost iz airlock-a u fermentator.


Sent from my iPad using Tapatalk
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Starter
samo kažem da je veći rizik sa česmom, ništa više. ne mora uopšte ništa da se desi, ali ja nabavljam fermentore bez česme. neću da se prepadaš, normalno funkcioniše i sa česmom, kao što aco kaže Big Grin
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0 Location: Amsterdam
RE: Starter
Jeli bolje uzimati hmelj u paletama ili cvijet?
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0 Location: Amsterdam
RE: Starter
Danas sam provjerio FG..1011 bas kao po receptu..Mislim a je to,to...U subotu flasiranje..Ima fin miris i smek,fali mozda malo gorcine,mozda to dodje na svoje u flasama..
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Starter
biće ti sigurno drugačije nego uzorak. nemožeš suditi po uzorku skoro pa ništa. nadam se da će ti se krajnji proizvod sviditi Big Grin
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0 Location: Amsterdam
RE: Starter
10-ti dan od flasiranja..al vrijeme sporo ide...Smile
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Starter
Evo mojih iskustava.
WLP004 tečni kvasac. Rok istekao 02.10.2014.
Ostavio ga par sati na sobnoj temperaturi, dobro promućkao i direktno istresao u fermentator.
Bez startera. Poslije dan i po, eno ga veselo fermentira.
Znači može i bez startera, ali sam odlučio da od sada pa ubuduće ipak pravim starter. Što je sigurno, sigurno je.
Poređenja radi, WLP002 tečni kvasac, iako u roku, počeo je da fermetira tek treći dan.
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: Starter
Da ali je pitanje koliko je zivih stanica ostalo. Fermentirace ali pitanje je hoce li izvuci do kraja...
Ja bih preporucio da se pravi starter uvijek, iako sam sam dosta puta samo sasuo kesicu u fermentor Smile
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Starter
This post was last modified: 01.11.2014, 06:51 by AleksandarV.
Prvo merenje će pokazati. Fermentacija je bila baš aktivna. 10-ti dan ću uzeti uzorak da vidim. Da kojim slučajem nije stala.

Posmatranje vrenjače opušta.
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0 Location: Amsterdam
RE: Starter
Piva mi je uspjela very-drunk ..Sve stima karboniirano,gorko,ukusno,zapjeni dobro al brzo nestane pjena..to je jedina mana,ao se moze nazvati manom..

Hvala svima na savjetima..
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Starter
Super.
Možeš da dodaš malo slada koji pomaže u održavanju pjene. Vidi šta imaš u prodavnicama.
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0 Location: Amsterdam
RE: Starter
American IPA

End of Boil Volume 23,40 l Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Final Bottling Volume: 20,00 l Est Mash Efficiency 73,6 %
Fermentation: Ale, Single Stage Taste Rating(out of 50): 30,0
Taste Notes:
Ingredients


Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
4,50 kg Pilsner (2 Row) Bel (3,0 SRM) Grain 1 72,6 %
1,00 kg Munich Malt (14,0 SRM) Grain 2 16,1 %
0,20 kg Caramel/Crystal Malt -120L (120,0 SRM) Grain 4 3,2 %
40,00 g Magnum [10,70 %] - Boil 60,0 min Hop 5 42,1 IBUs
30,00 g Northern Brewer [3,70 %] - Boil 20,0 min Hop 6 6,6 IBUs
20,00 g Northern Brewer [3,70 %] - Boil 5,0 min Hop 8 1,5 IBUs
20,00 g Cascade [5,70 %] - Boil 5,0 min Hop 7 2,5 IBUs
30,00 g Cascade [5,57 %] - Aroma Steep 0,0 min Hop 9 0,0 IBUs
0,50 kg Barley, Flaked (1,7 SRM) Grain 3 8,1 %

Beer Profile

Est Original Gravity: 1,061 SG Measured Original Gravity: 1,046 SG
Est Final Gravity: 1,015 SG Measured Final Gravity: 1,010 SG
Estimated Alcohol by Vol: 6,1 % Actual Alcohol by Vol: 4,7 %
Bitterness: 52,6 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 11,4 SRM
Mash Profile

Mash Name: Single Infusion, Medium Body, No Mash Out Total Grain Weight: 6,20 kg
Sparge Water: 16,83 l Grain Temperature: 22,2 C
Sparge Temperature: 75,6 C Tun Temperature: 22,2 C


Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Mash In Add 16,17 l of water at 73,1 C 66,7 C 60 min
Sparge Step: Fly sparge with 16,83 l water at 75,6 C

Evo novi recept za sutrasnje kuhanje...Sugestje su dobrodosle..
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 11 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools