Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mikroskop u homebrewingu
mange_tout! Offline
Admin

RE: Mikroskop u homebrewingu
super stvar Big Grin

šta je ovdje potrošni materijal? samo bojila, odnosno markeri?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

pa recimo tako, mada jedna kap markera je dovoljna da oboji desetak uzoraka, tako da ovo praktično može trajati doživotno, pa ih i ne smatram potrošnim materijalom.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

ove pločice se vjerovatno operu. imao sam ih ja dosta, ali nažalost bacio sam ih.

vrlo dobre informacije ćeš sada imati Big Grin homebrewing level 10 Big Grin
Find Odgovori
maselv Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Odlicno je ovo sa mikroskopom,i sam se razmisljam o kupovini vec neko vreme.Sad su stvari malo jasnije oko brojanja celija kvasaca,a za te markere do sada nisam ni znao.Kako bilo da bilo,da ga imam,sad bih znao da li mogu koristiti sada suvi kvasac safale S-04 kojem je rok trajanja istekao u aprilu ove godine.Imam dve kesice,pa se nadam da su one kao jedna pravaSmile,
pozdrav
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ako je bio u frizideru i skladisten po ps/u mozes definitivno. ja bih racunao 1,5 kesicu za efekt jedne. naravno moze se i pogledati na mikroskop i odrediti tacno koliko ti treba.
Find Odgovori
maselv Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Cuvan je u frizideru,tako da dileme vise nema,samo jos da smislim sta cu kuvati,a to su vec slatke muke.Hvala na odgovoru,pozdrav!
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Evo konkretne koristi od mikroskopa.

Dobio sam jako star kvasac proizveden 16/11/2014, znači skoro 4 mjeseca star. Friško iz pogona, jedan activator pack po deklaraciji proizvodjaca sadrži 100 mld stanica. Pod pretpostavkom da je skladišten propisno, dnevni gubitak stanica je 0,7%. Kvasac je star 109 dana, što znači:

Mortalitet stanica = Broj dana x 0,7% = 109 x 0,7% = 76,3%

Iz ovoga proizilazi da mi je od početnih 100 mld stanica u smack packu ostalo 23,7 mld živih stanica.

Prvi step startera je bio napravljen od amber DME, početne gustoće 1.040 OG i volumen mu je bio 1,4l.

Napravio sam starter i ubacio kvasac u starter te ga počeo vrtiti na stir plate-u. U smack packu je ostalo par mililitara kvasca koje sam uzeo za uzorak, te prebrojao stanice pod mikroskopom. Dobra vijest je bila da po mikroskopu gubitak ipak nije bio 76,3% nego 69%, što znači da je umjesto pretpostavljenih 23,7 mld stanica, početna količina kvasca u starteru bila nešto veća, odnosno 31 mld stanica.

Standardni pitch rate za sladovine do 1.060 OG je 0,75 mil stanica/mL sladovine/°P

Za sladovine preko 1.060 OG preporucuje se pitch rate od 1 mil stanica/mL sladovine/°P

Prema ovome, za 24l moje sladovine jačine 1.078 potrebno je ukupno 453 mld stanica da bih dobio taj 1 mil/mL/°P

U prvom stepu iz 1,4 l startera ću od početnih 31 mld stanica dobiti 255 mld stanica. To znači da mi još nedostaje 198 mld to željenog pitch rate-a.

Taj ostatak ću namnožiti u drugom stepu koji sam upravo dodao na kvasac, a on je iste veličine, odnosno 1,4l.

Eto, zakljucak je da kako god okrenete, jedan novi smack pack vam je u vecini slucajeva premalo kvasca bez startera. Svakim danom nakon datuma proizvodnje gubite 0,7-1% zivih stanica u idealnim uslovima. Ako kvasac putuje deset dana i zagrije se, onda je taj gubitak jos veci.

Prica da je activator pack dovoljan za jedno pivo od 5 galona sa sladovinom gustoce do 1.050 OG vrijedi samo pod pretpostavkom da kvasac u to pivo ubacite na dan proizvodnje kvasca, sto rijetko ko ima priliku.

beer
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

ovo je prava stvar i korist od mikroskopa. nisam znao da toliko može opasti vitalnost kvasca. kod suhih je drugačija stvar sigurno.

zamišljam te u bijelom mantilu i sa tikvicom u ruci kako hodaš po stanu Big Grin a žena ronca za tobom Big Grin
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

evo nakon prvog stepa, ovdje bi trebalo biti tih 255 mld stanica. nisam brojao, tek nakon drugog stepa cu izbrojati. ali se jako puno novog kvasca stvorilo, sto jest jest.

[Image: 2_06_03_15_7_35_44.jpeg]
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

Kad se samo ta neman docepa sladovine Big Grin.

Hvala ti za ove informacije, korisne su pravo.
WWW Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools