Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Stala fermentacija valjda??
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Stala fermentacija valjda??
može biti uzrok starost kvasca, visoka temperatura ukomljavanja, možda niska temperatura fermentacije...ostavi tako na 22°C 4-5 dana i dnevno par puta drmaj. najvjerovatnije da će spasti par podioka.

pa ništa, ako ostane tako flaširaj. ne možeš ti tu ništa puno uraditi.
Find Odgovori
MarkoOs Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 25
Joined: Oct 2014
Reputation: 0 Location: Hrvatska
RE: Stala fermentacija valjda??
Sto se tice ukomljvanja mislim da nije posto su mi temperature bile u onim preporucenim okvirima, e sad sto se tice temperature prvih 4-5 dana bilo je oko 20 i onda je palo mislim cak u jednom trenutku na oko 16 nakon toga sam ga premjestio na mjesto gdje nepada ispod 19 mislio sam da je u tome problem al nakon toga isto nista. a da probam ubaciti unutra jos malo kvasca?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Stala fermentacija valjda??
tesko da ce sad samo od sebe pasti. koliki ti je bio OG? cudi me jako da ti je S04 ovo uradio. on inace ostavlja nesto visi FG, ali uvijek odradi posao ko zvijer. nikad me taj kvasac nije iznevjerio. kakav ti je recept bio, stavi sve kako si radio. ukomljavanje? jel ti valja termometar sigurno? jesi li siguran da je temperatura ukomljavanja bila u okviru prihvatljive? jesi li siguran da je mjesto na kojem si fermentirao od 0-24 imalo prihvatljivu temperaturu za fermentaciju? da li se prostorija po noci pothlađivala? razloga moze biti milion, ali ja bi starost kvasca stavio na zadnje mjesto. cak i da je prosao rok upotrebe, suhi kvasci su i dalje jako otporni i izdrzljivi (ako su skladisteni propisno). ja ovdje tipujem na to da ti je pobjegla temp ukomljavanja iznad 69 ili da ti se ohladilo pivo previse za vrijeme fermentacije.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Stala fermentacija valjda??
u isto smo vrijeme napisali post pa nisam vidio sta si napisao. dodavanjem kvasca neces puno postici, u pivu trenutno nema ni grama kisika koji je kvascu potreban, tebi treba starter na vrhuncu fermentacije koji ces ubaciti u to pivo. to ce pomoci pod uvjetom da je prethodni kvasac otisao u hibernaciju zato jer se pothladio. a ako je ovo drugo u pitanju, ako ti je otisla temp ukomljavanja iznad 69-70 onda tesko da ista moze pomoci.

jos jedna stvar - kako si aerirao?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
MarkoOs Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 25
Joined: Oct 2014
Reputation: 0 Location: Hrvatska
RE: Stala fermentacija valjda??
This post was last modified: 05.01.2015, 09:36 by MarkoOs.
E ovako
5kg NG slad
0,5 Kg Munich
0,5Kg Crystal

23g Challenger 60 min
30g Styrian Goldings 15 min
40g challenger 3 min

Safeale S-04 11,5 g

Ukomljavanje

18l - 76C 68C 60min Tu mi je temperatura bila 69C
Ispiranje
18l - 80C 76C 15min tu mo je bila oko 78C
4l - 84C 80C 10min

32 litre u lonac dobio slada

EST OG : 1.051 dobio 1.053
EST FG : 1.012
EST ABV 5%

U fermentator dobio 26L

Aerirao sam sa onim nastavkom za buzilicu za mjesanje boje i to nekih 7 - 8 minuta

Uglavnom ako se fg nebude spustio da ja flasiram? Bit ce malo slabije al popit ce se Smile
Find Odgovori
MarkoOs Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 25
Joined: Oct 2014
Reputation: 0 Location: Hrvatska
RE: Stala fermentacija valjda??
E jedno pitanje kad se vec spominje, u cemu je stvar sa vecom temperaturom ukomljavanja odnosno sta se tu onda desava i koje su posljedice toga?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Stala fermentacija valjda??
(05.01.2015, 08:38 )MarkoOs Wrote: Uglavnom ako se fg nebude spustio da ja flasiram? Bit ce malo slabije al popit ce se Smile

nece biti samo slabije nego ce biti i jako slatko. u pivu je ostalo dosta nepreradjenog secera. osim toga moze se kvasac u bocama probuditi za mjesec dana i odluciti jos da malo odfermentira, pa ce ti onda pucati flase ili pivo biti prekarbonizirano. moze a i ne mora. to nikad ne znas.

sto se tice temperature ukomljavanja

pročitaj ovu temu http://volimpivo.ba/thread-14.html

i ovu temu, obrati pažnju na zadnji eksperiment http://volimpivo.ba/thread-324.html
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
MarkoOs Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 25
Joined: Oct 2014
Reputation: 0 Location: Hrvatska
RE: Stala fermentacija valjda??
This post was last modified: 06.01.2015, 11:24 by MarkoOs.
E hvala puno, a nista sacekat cemo jos koji dan pa cemo vidjeti sto ce se desiti pa cemo vidjet stacemo snjim, to mi je i palo na pamet da je ostalo secera u njemu pa da kod faliranja moze doci do explozije jos ako stavimo secer za karbonizaciju. i hvala na ovim temama prvu sam procitao a ovu drugu nisam vidio, vidim da je detaljna i opsirna, svaka cast na tome i svakako cu porouciti sigurno ce mi puno toga biti jasnije!!

Da jos jedno pitanje, da se desila situacija sa visom temperaturom ukomljavanja e mi nebi OG bio manji odnosno iskoristivost bila manja, ja sam dobio 1,053 sto je iskoristivos i preko 80% po receptu??
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Stala fermentacija valjda??
Ne bi ti bila iskoristivost manja, nego bi seceri koje bi dobio iz skroba bili puno manje fermentabilni, a to dovodi do visokog FG/a.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
MarkoOs Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 25
Joined: Oct 2014
Reputation: 0 Location: Hrvatska
RE: Stala fermentacija valjda??
(07.01.2015, 02:45 )pivska mušica Wrote: Ne bi ti bila iskoristivost manja, nego bi seceri koje bi dobio iz skroba bili puno manje fermentabilni, a to dovodi do visokog FG/a.

Hm sve mi se nekako cini da je u tome problem, posto sam evo juce mjerio opet fg nije se spustio, opet sam promuckao pa cemo vidit.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: English Mild
Zadnje što sam uradio je da sam prokuhao 4 litare nove sladovine, momački aerirao ubacio malo manje od pola vrećice us-05, kada je fermentacija bila na vrhuncu sve ubacio u mild i evo danas mjerim fg-1,012 ali bi mogao pasti i na 1,010, tako da je pivo po svemu sudeći spašeno banana ako ne bude neke infekcije Angry.
Uglavnom ako bude do kraja sve u redu ovo spašeno pivo bi moglo biti dosta zanimljivo.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: English Mild
This post was last modified: 09.01.2015, 07:34 by ale ale.
Kad se radi ovaj starter - ako zavrsi fermentaciju za ca. 24 h, kada ga treba dodati u pivo - vec nakon 2, 4 , 6 sati vrcenja na steer plate- u ( da bi ga uhvatio na vrhuncu)?
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools