Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Stala fermentacija valjda??
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: English Mild
Znači da budem iskren (nemam što skrivati, kako je tako je možda je i pogrešno ali ovo je upalilo).
Te 4 litre prokuhane sladovine koje sam nakon aeracije ubacio u plastičnu posudu od vode 5l i ubacio kvasc, ostavio dok nije pjena počela izbijati iz vrenjače, kada je počela izbijati iz vrenjače a izbijala je nekih 4-5 sati dok sam bio na poslu, izvadio tu vrenjaču, stavio drugu i kada je počelo izbijati i iz te nove vrenjače, sve ubacio u mild.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: English Mild
ja sam nakon 15 dana dosao sa 1.058 na 1.018 ( vec 4 dana ne mice) i nisam siguran da ce ici dalje... napravio sam 0,4 l starter sa wlp515( jako neutralan ) pa kontam dodati.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: English Mild
Svi osim, velikog meštra 33 stepena pivarstva, imamo nekih problema sa tim mildom.
Kod tebe je vidim puno veći og, fg možda i taman za flaširanja, (koji si kvasac koristio i koju količinu istog?)
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: English Mild
kod ipe mi se desilo, ne kod milda...
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: English Mild
(09.01.2015, 08:42 )ale ale Wrote: kod ipe mi se desilo, ne kod milda...
To je totalno druga priča, ja bih u tom slučaju ubacio da se spusti ispod 1,014 ako može i niže.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: English Mild
Kod tog startera je najbitnija dobra aeracija, znači najbolje je da se starter ubaci u pivo direktno sa stir plate-a.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: English Mild
This post was last modified: 10.01.2015, 10:21 by ale ale.
tako sam i uradio, vrtio se 4h i kad se krausen stvorio, kratko sam ga ohladio da ga izjednacim s temperaturom piva i sasuo. Definitiivno je nesto radio, vrenjaca je radila i osjetio se miris vrenja jutros Smile. Ja sam kod ovog piva sumnjao na underpitching, pa mi je ovo bilo zanimljivo za odraditi...
Negativna strana je povecan rizik kontaminacije, dodao sam oprani belgijski kvasac ( navodno vrlo neutralan), koji sam sam prao, valjda je cist 😕...
@ moderacija, da li da ovo prebacim u novu temu ili pod moj black wheat ipa recept?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Stala fermentacija valjda??
Spojio sam one postove iz teme o mildu s ovom temom pa su sad stanetovi postovi izbili na pocetak umjesto postova od @MarkoOs zbog vremena kad su pisani. Uglavnom puno bolje da je sva rasprava u vezi ovoga na jednoj temi.

ale ale, ima li pomaka?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
MarkoOs Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 25
Joined: Oct 2014
Reputation: 0 Location: Hrvatska
RE: Stala fermentacija valjda??
E poz ekipa eo ja danas mjerio ni pomaklo se nije od zadnji puta i mucko i okretao fermentator, podigao talog i nista danas sam to ponovio i probao podici malo temperaturu oko 22-23. Ostavit cu tako jos koji dan pa mjerim opet. U slucaju da ostane sta da probam napraviti ovo sto je stane napravio, starter pa u fermentator??
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Stala fermentacija valjda??
to je najbolje sto mozes uraditi da bi ponovo pokrenuo fermentaciju. a ni tu nemas 100% garanciju da ces uspjeti. evo uspjelo je stanetu, a vidjet cemo da li ce uspjeti i @ale ale. ali od svih mogucih nacina da se restartuje fermentacija, taj je sigurno najbolji.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
AW: RE: Stala fermentacija valjda??
(10.01.2015, 10:12 )pivska mušica Wrote: Spojio sam one postove iz teme o mildu s ovom temom pa su sad stanetovi postovi izbili na pocetak umjesto postova od @MarkoOs zbog vremena kad su pisani. Uglavnom puno bolje da je sva rasprava u vezi ovoga na jednoj temi.

ale ale, ima li pomaka?

Nakon 40 sati, palo sa 1.018 na 1.016. Dodacu hmelj i ostaviti 7 dana na kvascu ( necu pretakati u drugi fermentor), mozda spadne jos, ali sumnjam...
Find Odgovori
MarkoOs Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 25
Joined: Oct 2014
Reputation: 0 Location: Hrvatska
RE: Stala fermentacija valjda??
U petak sam ipak flasirao osvoje pivo iako fg nije pao ispod 1,020, nisam se odlucio ici sa starterom iz razloga sto je pivo vec bilo preko 20 dana u fermentatoru i da si oslobodim posudu za iducu turu koju planiram a ovo sam flasirao sa 6gr secera po litri kako mi je stane savjetovao e sad cemo vidjeti kako ce to ispasti, a novu turu narvno kuham malo pametniji!
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 8 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools