Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Hard cider
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
Hard cider
This post was last modified: 11.01.2015, 12:10 by spajder76.
Druga tura cidera 4.5l
Potrebni sastojci:2l cijedjene jabuke(OG 1052),pola litra fruktalovog sirupa(OG 1080(nakon razrijedjivanja),ali vjerovatno ima nefermentabilnog secera) i cider kvasac 3gr.(moze i us 05)
[Image: 2wrj6zb.jpg]
cijedjena jabuka
[Image: 25po5rm.jpg]
[Image: 2qjbr44.jpg]
[Image: ou2r9f.jpg]
sirup od jabuke razrijedjen je u 2l vode(zadnjih pola l ugrijane)
[Image: j0xlq0.jpg]
sve sastavljeno i ubaceno 3gr kvasca
[Image: 2rc7t47.jpg]
aerirano
[Image: 2czxc7.jpg]
i ostavljeno na toplom na fermentaciju.Zatim slijedi prvo razmnozavanje kvasca i onda burna fermentacija koja ce zamutiti sav sok.Zaboravio sam postaviti sliku OG kada je sve pomijesano ali sam dobio 1052.Napominjem da kolicina alkohola nece biti kao po formuli zbog sirupa od jabukovog soka ali mi nije toliko ni bitno jer se cider krece od 2% pa do 10%.Sigurno cu biti u sredini.Dobra strana sirupa od jabuke je jer koliko god isusite cider uvijek ce se osjetiti jabuka i nemorate prekidati fermentaciju.Prvu turu sam popio na par puta(tri puta odlijevao iz kanistera i vjestacki gazirao).Zadnja tura je pravo udarala u glavu.
Ovaj put cu vrsiti pretakanje i vjerovatno bistrenje zelatinom i sledecu turu cu samo naliti na postojeci kvasac.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Hard cider
ovo si sve od ovih sokova pravio? mislim kupovnih?
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Hard cider
ova 2l su 100% cijedjena jabuka.Ja da nisam bio zadovoljan sa proslom turom nebi pravio i drugu.Ovi sokovi su po 2KM/l a fruktalov 1l je 4KM i plus kvasac.Nije ni dzaba.Proslu turu sam radio sa 1l cijedjene jabuke ,pola l sirupa,2l vode i u 2dcl vode 5o gr obicnog secera
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Hard cider
ma baš me zanima što je kupovni. znači dobro ti je ispalo. moglo bi se možda i ovo probati Big Grin
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Hard cider
probaj skinuti nakon burne fermentacije kada nije preradjen sav secer.Isti somersbi.A zadnja tura..Skinuo 1l ,gazirao i popio sam.Kasnije vile nosaju.Nisam siguran za fruktalov sirup,koliko ima pravog secera za preraditi
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Hard cider
koji si kvasac koristio?
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Hard cider
pravi za cider od youngs u brew.Ima ga na prvoj slici
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Hard cider
This post was last modified: 11.01.2015, 11:26 by spajder76.
Krenula burna.Ovi kvasci su bas potentni,ili sam malo previse stavio
<a href=http://www.filedropper.com/mov04785....jbg,pokusao sam staviti video al nikako ne uspijevam
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Hard cider
Video mora biti na nekom streamu uploadan. Na YouTube, vimeo ili slično. Nakon toga postavljaš u post preko ovih tagova.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Hard cider
https://www.youtube.com/watch?v=eTUxX7KS...e=youtu.be
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Hard cider
Evo 12 ti dan sam pretocio na zelatin ono sto je ostalo u kanisteru.Litar i po sam nakon 5 dana popio i bas je bio sladak kao sok od jabuke(nesta kao somersbi).Danas sam probao i miris je jabuke,ali sam dobio pravo vino.Previse isuseno ali je dobro.Mislim da se mora prekidati fermentacija sedmi dan sa vinobranom ako zelite piti kao sok.Kvasac sam naravno sacuvao za sledecu turu,a posto je ova bas jaka necu odmah je raditi.Slabo pijem pica koja su jaca od 5/6% alkohola.13 dan se bas fino izbistrio.

[Image: 2res8w9.jpg]
[Image: 15oxc9l.jpg]
[Image: 24qn684.jpg]
[Image: 2ci7hx1.jpg]
mislim da ce ovde raditi vjestacki zasladjivac
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Hard cider
ako budeš množio taj kvasac, sačuvaj mi "dozu" volio bih i ovo probati nekada
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools