Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

P(y)ancheva kuj'nja
Panchev Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

P(y)ancheva kuj'nja
Pozdrav ljudstvo!

Tragom prvih domicilnih članaka o hoummejd pivu (Kotromanić pivo, Kučera tvorac, Klix.ba izvor) nabasao sam na ovaj forum i registrovao se, ali neke druge obaveze su potisnule pravljenje vlastitih zlatnih kapljica u drugi plan.

U međuvremenu sam posjetio Englesku i Belgiju gdje sam imao priliku probati bruku različitih piva i želja za pravljenjem svog se ponovo pojavila. Epilog svega se desio u sarajevskom The Brew-u gdje sam potpisao obećanje na poleđini računa - najmanje 20 litara vlastitog piva do kraja godine!

Elem, pročešljao sam forum, pregledao izjveštaj za 2014., slike sa druženja i teme ostalih početnika, ali nisam stvorio kompletnu sliku jer je dosta toga razuđeno, a i
dosta informacija sam prikupio u kratkom periodu pa se i taj kvasac treba slegnuti Smile

Interesira me da li sam dobro shvatio sljedeće stvari:

1. Pravljenje bilo kakve vrste pšeničnog piva nije za početnika i premijerni pokušaj?
2. Slad više nije nužno nabavljati iz Gradiške i Palanke već je moguće opskrbiti se mnogo kvalitetnijim u saradnji sa ostalim forumašima?
3. Kupovina opreme se može nabaviti na jednom mjestu (Mostar)?
4. Podrum nije dobro mjesto za čuvanje skuhanog piva zbog temperature (mora biti oko 22C)?
5. Moguće je biti šegrt, promatrač procesa nekog iskusnog pivospravitelja kako bi se stekla kakva-takva sigurnost za vlastiti pokušaj?
6. Sarajevo 100% uzima titulu na proljeće?

Toliko za početak, a nadam se da ću uz vašu pomoć lakše doći do ispunjavanja datog obećanja drinking-beer
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

RE: P(y)ancheva kuj'nja
prije svega dobrodošao na forum Big Grin tema ti je prebačena na podforum Početnici-pitanja i odgovori.

1. ne bih ti preporučio pšenično pivo. ono baš i nije za početnike jer imaš višestepeno ukomljavanje. bolje napravi neko pivo sa jednostavnijim ukomljavanjem npr. APA, ili red ale ili stout...

2. nije nužno nabavljati iz gradiške i palanke, ali je najpovoljnije.

3. ne može se nabaviti u mostaru. većinu opreme možeš naći u poljoprivrednim apotekama i u nekim specijalizovanim homebrew shopovima. npr. svezapivo.hr (slavonski brod), majstorzapivo i mojepivo (beograd) i po ostalim evropskim zemljama. mada ponavljam većina opreme se može naći u sarajevu i dosta stvari se improvizuje.

4. zavisi koje pivo češ fermentirati. možeš tu fermentirati pivo gornjeg vrenja, mada bi bilo bolje da je niža temperatura.

5. obrati se raji u sarajevu. ima ih dosta koji kuhaju. mislim da će te primiti kao šegrta Big Grin

6. na ovo neću da odgovaram Big Grin
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Welcome to the dark side.

Postavio si sebi plan za 20l do kraja godine, ali ja ti prognoziram minimum 100l da ces skuhati. Mislim jednom kad nabaviš opremu i to, nema stajanja, pa nece ti valjda to lezati neiskoristeno. Uostalom, vidjet ces sve sam hmeljmali

Sve ti je odgovorio mange i potpisujem

6. nek te član @Sanjin primi kao šegrta Big Grin
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

uvijek!! Smile
Find Odgovori
Panchev Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Hvala na dobrodošlici i isprike što sam postavio u pogrešnu temu, ne znam ni kako sam to uspio,
ne poklapa se s činjenicom da sam pregledao sve teme Big Grin

Taman sam se zabrin'o što nema pregleda, pa ni odgovora, kad ono... Smile

@mange, @mušica i @pitar:

1. ok, ostaviti ću pokušaj pšeničnog za budućeg, iskusnijeg Panchu. U The Brew-u sam imao priliku popiti APA-u (8,1%), IPA-u (5,1%) i ranije neki Belgian Sour. Mislim da bih mogao pokušati APA-u.

2. a) Imate li prepruku oko količine, ali i vrste (marke) slada?
b) Na majstorzapivo.com vidim da imaju belgijski Castle Malt, kol'ko sam skontao ovi u Brew-u su isto
zastupnici za tu marku. Ima neki razlog za njegovu popularnost ili su samo prvi napali Balkan?

3. Trebaju mi: mlin, inox lonac 60l, fermentor, termometar, crijevo za pretakanje i eventualno flaše, te
slad, hmelj i kvasac?

4. Podrum mi je i ljeti hladan. APA je ale, ale je gornja fermentacija, pa podrum može komotno?

5. "Nek se ne nameće" Big Grin - Ukoliko neko bude uskoro kuhao ili bude neko druženje, a ima volje da me primi, rado bih odvojio dan da lijepo ispratim proces.

6. https://www.youtube.com/watch?v=OsypClk3e28 - Leon Benko - Ooo! Smile

Samo 20l sam obećao zbog predostrožnosti, cijenim da će mi dosta vremena trebati da nabavim opremu,
a svakako se nadam da ću jednog dana praviti i više od 100l godišnje. Ipak, baby steps! Smile
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

This post was last modified: 18.01.2015, 01:47 by spajder76.
Najbolje je da pocnes sa manjim turama.Ne treba ti lonac od 60l.Ja sam poceo s posudjenim emajliranim od 30l.U medjuvremenu sam preradio bure od 50l ali sam se opet vratio na manje ture.Za pocetak mozes posuditi od nekoga chiller i aerometar i termometar.Bitno ti je prvu turu skuhati a poslije ide sve lakse i u hodu nabavljas opremu.Jedino sirovine moras kupiti.Podrum ljeti naravno ,ali sada cisto sumljam
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Ako si Pitar (a izgleda jesi) postoji velika vjerovatnoća da će ti se sve ture inficirati. Tako da prije nabavke opreme i materijala, pređi na pravi klub. Ako recimo postaneš Robijaš, već će ti unaprijed sve pive biti dobre. Smile

Najbolje ti je da odeš kod nekoga kada bude kuhao, i vidiš prvo kako sve ide, pa onda i stvoriš sebi jasniju sliku.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 18.01.2015, 02:12 by AleksandarV.
Sada da vidimo na djelu navijačku solidarnost. Sanjine padavan ti kuca na vrata pivarskog svijeta.
Find Odgovori
Panchev Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

@spajder - negdje na forumu naiđoh na diskusiju oko toga da li je bolje kupiti odmah veći lonac ili početi sa manjim pa poslije apgrejdati opremu. Kontam da će mi kasnije svejedno trebati veći kad tad jer ga ima ko popiti Big Grin

Ipak, ako se na posudu od 30l dobije 20l pive, onda je i to mjera, plus manji je i
rizik na manje litara Smile

A što se tiče podruma, mogu to i u stanu čuvati, tu je uvijek ugodnih 20-23C.

@rodney - ja nisam robijaš, striko mi je imao problema sa zakonom Tongue Slažem se, zato sam i javno
otvorio poziv za poziv Smile
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

1. ma neki lagani APA. to je dobar izbor za početak.

2. kada kompletiraš opremu onda možemo da ti pomognemo oko odabira sirovina. sirovine možeš kupiti i u mostaru.

3. da, sve će ti ovo trebati. ali kao što raja kažu možda ti neko može neki komad opreme i posuditi. mada je najbolje da imaš svoju opremu.

4. dobar je podrum, samo ne znam kolike su sada temperature. moći ćeš ljeti koristiti podrum za karbonizaciju i odležavanje.

beer
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

AW: RE: P(y)ancheva kuj'nja
(18.01.2015, 01:52 )Rodney Wrote: Ako si Pitar (a izgleda jesi) postoji velika vjerovatnoća da će ti se sve ture inficirati. Tako da prije nabavke opreme i materijala, pređi na pravi klub. Ako recimo postaneš Robijaš, već će ti unaprijed sve pive biti dobre. Smile

Najbolje ti je da odeš kod nekoga kada bude kuhao, i vidiš prvo kako sve ide, pa onda i stvoriš sebi jasniju sliku.
Najstrucniji komentar. Poslusaj momka, infekcije su gadna stvar...
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

šaljivdžije
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools