Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


P(y)ancheva kuj'nja
Panchev Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 77
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: P(y)ancheva kuj'nja
Usput, da li je neophodno flaširati pivo?

Razumio sam da se tu može raditi dodatna fermentacija koristeći određeni šećer, pa i kvasac, ali
da li je to best practice ili necessity?
Find Odgovori
Brko Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 404
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Sarajevo
RE: P(y)ancheva kuj'nja
(22.01.2015, 03:47 )Panchev Wrote: Usput, da li je neophodno flaširati pivo?

Razumio sam da se tu može raditi dodatna fermentacija koristeći određeni šećer, pa i kvasac, ali
da li je to best practice ili necessity?

a kako si ga kontao popiti?

flasiranje je obavezno radi karbonizacije uz pomoc tog secera koji spominjes...

u svakom slucaju dacu ti ja svoju opremu ako hoces da probas...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: P(y)ancheva kuj'nja
Da, kao što cartman veli, moraš, naravno. A ne samo radi karbonizacije nego i radi odlezavanja i dozrijevanja kroz koje pivo mora proći nakon završene refermentacije. Na početku ćeš flasirati, a nekad možda predjes na kegove.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: P(y)ancheva kuj'nja
(22.01.2015, 03:47 )Panchev Wrote: Usput, da li je neophodno flaširati pivo?

Nije mozes ga popiti iz fermentora ako hoces Big Grin, samo ja jos nisam cuo da je neko tako nesto uradio.

burence
Find Odgovori
Panchev Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 77
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: P(y)ancheva kuj'nja
(22.01.2015, 03:59 )cartmansa Wrote: a kako si ga kontao popiti?

Kontao sam da uskočim k'o Obelix kad je bio mali i dobijem neke supermoći Smile

Fkt, mislio sam da je moguće prebaciti u neku treću posudu iz koje ga po potrebi
možeš sipati u čaše. Vidim da imaju ovakvi fermentori (http://www.morebeer.com/products/speidel...9-gal.html) iz kojih se može sipati, vjerovanto namijenjeno za prebacivanje u boce, al' kontah da može slična posuda biti i za sipanje u čaše.

Može li ovo čemu poslužiti:

http://www.pik.ba/artikal/14648236/inox-...30l-i-50l/
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: P(y)ancheva kuj'nja
možeš ga kegirati. ili u corny kegove ili u ove pivske, međutim za to ti trebaju kegovi, co2, pipe za sipanje,...
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: P(y)ancheva kuj'nja
Ove bačve sa pika, preurediš u posudu za kuhanje i odmah ideš na ture od 50 litara
Find Odgovori
Panchev Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 77
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: P(y)ancheva kuj'nja
Napokon sam nabavio nešto od opreme:

1. Voltcraftov termometar sa ubodnom sondom - Conrad, 25 KM
2. PVC Food Grade prozirno crijevo 3 m - Penny, 7,40 KM
3. Krunski čepovi 100 komada - Penny, 3,40 KM

Što se tiče posuda, jedno sam uspio naći ovo bure od 40L za 14KM,
te demižon u plastičnoj pletari 40L za 40-tak KM, pa nisam siguran
šta mi je bolje.

Lonca ni na mapi, piknik frižider imam, al' mislim da je 25L, a vjerujem
da ću i hidrometar morati naručivati.


Attached Files Thumbnail(s)
               
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: P(y)ancheva kuj'nja
uzmi bure, puno je prakticnije i lakse za odrzavanje. a i dosta jeftinije. trazi zlatarovo ili ona talijanska sa crvenim cepom.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Panchev Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 77
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: P(y)ancheva kuj'nja
This post was last modified: 22.04.2015, 07:25 by Panchev.
Dugo sam vala svašta nešta čekao, al' nema više cile mile!

Kupio sam danas plastično bure iz gornjeg posta, 40L. Planiram ga
koristiti kao mash tun i kupio sam:

- crijevo od vodokotlića
- gumice za dihtung
- česmu
- spužvu za laminat
- stiropor

Prije nego se zadam u DIY, imam par pitanja:

1. Da li je neophodno kupovati produžetke za crijevo/česmu, ili
to ljudi rade kad prepravljaju piknik frižider zbog debljine stijenke?
Bure je tanko, ne vidim stvarnu potrebu.

2. Da li moram pilati oba kraja crijeva? Ovaj koji ide na česmu djeluje sasvim
OK, ne vidim potrebu za pilanjem i šelnama.

3. Dosta sam primjera vidio o visini česme. Ne planiram praviti lažno
dno, bar ne za plastično bure. Ima li idealna visina oko koje se svi slažu?

4. Bure je puno neravnina. Da li je to problem i u čemu osim u čišćenju?

5. Mogu li mash tun koristiti i kao fermentor?

Plan je da pokupujem i ostale sitnice (boce, hidrometar) i napokon taj LONAC!,
čujem da ima u kiseljaku, pa da skupljamo sirovineee!

Unaprijed hvala na odgovorima i Pivdžiji na dosadašnjim inputima! Blush
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: P(y)ancheva kuj'nja
1. ja mislim da bi mogao bez toga nastavka. ako je tanka stijenka, a na česmi ima navoj mislim da će ti on biti dovoljan.

2. moraš pilati. unutar inoxne cijevi je i gumena cijev koju moraš izvući. pazi samo da te ne ubodu iglice, odnosno inoxne niti.

3. ne znam šta bi ti rekao. neko od raje je imao problem sa stuck sparge-om zbog toga što je previše nisko stavio česmu sa filterom. u principu se gleda da imaš što manje gubitke.

4. ma nema tu problema, mislim da češ to moći očistiti.

5. ne, ni u kome slučaju. mash je mash Big Grin

eto ukratko Big Grin
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: P(y)ancheva kuj'nja
(22.04.2015, 07:24 )Panchev Wrote: 3. Dosta sam primjera vidio o visini česme. Ne planiram praviti lažno
dno, bar ne za plastično bure. Ima li idealna visina oko koje se svi slažu?

Unaprijed hvala na odgovorima i Pivdžiji na dosadašnjim inputima! Blush

pošto ti je @mange_tout odgovorio skoro na sve, ja ću se samo naovo osvrnuti: naša oba masha su imala već predviđeno mjesto gdje se samo odreže komad plastike i uvrne česma, pa smo mi tako odlučili gdje ćemo je postaviti.


(22.04.2015, 07:24 )Panchev Wrote: Unaprijed hvala na odgovorima i Pivdžiji na dosadašnjim inputima! Blush

uzeću ti reket od prve ture Big Grin
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 5 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools