Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Opravdanost tolike cijene kostanja craft piva?
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

Ono sto nam je svima poznato, a sto me je navelo da pokrenem ovu temu jeste poprilicna cijena kostanja pojedinih piva koje proizvode craft pivare. Definitivno se ne radi o pivima koja su za svaciji dzep.

Ima toliko razlicitih stilova, od kojih su neka jednostavnija za proizvesti (Bitter - jednostavan recept i krace vrijeme odlezavanja), dok su neka znatno zahtjevnija (Belgijska - radi vremena odlezavanja, RIS - vrijeme i sastojci...) tako da je tesko sva piva staviti u jednu kategoriju. Ipak, u svakom od ovih stilova mogu se naci primjerci piva koji kostaju poprilicno. Znam da na cijenu utice mnogo faktora (cijena proizvodnje, porezi, transport, potraznja, kapaciteti, marza te razne ostale dadzbine).

Za poredjenje moram uzeti lager. Radi se o pivu koje je masovno rasprostranjeno, puno se pije i jeftino je. Sto se tice procesa proizvodnje po meni nije nista jednostavnije za proizvesti nego Ale pivo (mislim samo na tehnologiju). Cijene lagera su jako pristupacne dok cijene nekih posebnih izdanja craft piva dostizu i do nekoliko desetina eura. Mozda ima i lagera koji su skupi, ali ja nisam vidio skuplji od nekih 2-3 eura.

Za sljedecu usporedbu imamo vina. Cijene vrhunskih vina kod nas se krecu od 10-15 eura. Za primjer imamo Dingac (15 eura). Znamo da je to vino koje se pravi samo na Peljescu i da dozrijeva skoro 4 godine prije distribucije.

Meni nije zao potrositi na dobro pivo, naprotiv, jedva cekam kada cu se sljedeci put uvaliti u neku prodavnicu piva sa velikim izborom, ali nekako imam osjecaj da su cijene sve vece (nekad opravdano a nekad ne) i da to polako prerasta u snobizam.

Nedavno je Banjalucka pivara proizvela Ale pivo koje ne sadrzi kukuruz (pilsner i cristal sladove cini mi se) i cijena tog piva u pakovanju od 0,33L je ista kao lagera i to 1,15KM. Jos da su dodali neko zavrsno hmeljenje pivo bi za mene bilo odlicno.

Ne kazem da su sva craft piva preskupa, ali po meni ima ih koja i jesu...

Sta misle ostali pivari o tome? Big Grin
WWW Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Prije svega hmelj. Craft je jednako hmelj. Lager to nije.

Prije 10-15 godina funta hmelja je koštala 3 dolara. Danas je 20 dolara.

S druge strane, industrijski koncerni koriste zamjenske sirovine kao kukuruznu krupicu te time obaraju cijenu proizvodnje značajno. Craft s druge strane ne pravi kompromis kada su u pitanju sirovine.

Treća strana je marketing. Više marketinga, veća konzumacija, masovnija proizvodnja. Veća konzumacija - niža cijena.

Lager drži 90% tržišta. Craft ostatak. Dakle craft ima relativno malo tržište, manju proizvodnju i time veću cijenu.

Tako da sve u svemu craft opravdano ima veću cijenu. Hipsteraja tu nema, jer cifre pokazuju opravdanost niske ili visoke cijene.

Skickat från min iPhone med Tapatalk
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Opravdanost tolike cijene kostanja craft piva?
Jedno od osnovnih pravila koje nauče studente ekonomije je da je cijena opravdana sve dok ima kritična masa kupaca spremna da tu cijenu plate Smile Čim se smanji potražnja oni su prisiljeni smanjivati prodajnu cijenu. U troškovima proizvodnje imaju i fiksni i varijabilni troškovi pa je na početku moguće raditi kompromise i ne dirajuci kvalitetu proizvoda, medjutim ako tržište ne može da te 'provari' ti moraš u jednom trenutku promijeniti ciljno tržište i prilagoditi se potražnji. U ovom slučaju, konkretno, to znači da na tržištu craft piva postoji dovoljna kritična masa kupaca koji su spremni platiti tu cijenu. Da ih nema, polako bi craft pivare morale početi mijenjati poslovne politike i početi proizvoditi proizvod manje kvalitete i niže cijene koji bi bio pristupačan široj publici i ne bi bio reklamiran kao ekskluzivan, nego kao 'pivo za svakoga'. Cijenim da će se to uskoro i početi dešavati, postepeno, naravno, ali tržište je prezasiceno i to je logičan slijed stvari.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 08.02.2015, 02:43 by danny_boy.
Primjer dobrog piva (za mene) a povoljne cijene su piva koje pravi Zmajska pivovara. Evo gledam u Vrutku je cijena oba njihova piva 10,5 kuna po boci (cca 1,4 eura). U MBR sam ja placao po 9 kuna (cca 1,2 eura). Znamo da Zmajsko pivo i sire dobro kotira i nedavno je izabrano za jednu od najboljih novih craft pivovara prema ratebeer. Apa je prilicno zahmeljena pri tome. To je po meni dobar primjer dobrog craft piva i normalne cijene, zato i ne mogu da proizvedu koliko mogu prodati.

Mogu se pronaci komentari da ljubitelji craft piva nisu lojalni jednoj vrsti nego vole da piju razlicita piva. Za razliku od lagerista koji dnevno spucaju gajbu istog lagera i to godinama Big Grin. Mislim da cijena tu ocigledno ima dosta uticaja, a ne toliko kvalitet.

Da se razumijemo, neka kvalitetnih i skupih piva...ali moze se isti kvalitet ponuditi i po nizoj cijeni. Zbog toga mislim da je Musica u pravu, kada se trziste zasiti onda ce morati izvrsiti korekcije (neki cijena a neki kvalitete).
WWW Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

This post was last modified: 08.02.2015, 02:58 by Rodney.
Primjetno je da svakim danom sve više crafta ima, međutim udio na tržištu je isti kao i kada je bilo samo par desetina, a ne kao danas, par hiljada.

Čak ni najveće craft pivovare nemaju reklamu, a kamoli manje. Ne zato što nemaju novca za tako nešto već prosto što nemaju publiku za tako nešto.

Ako uzmemo Oldbridž ili Zmajsko, oni su zastupljeni tamo gdje žele da budu. U našem kontekstu to znači da ni svoje pive ne dajemo baš svakome. Ne iznosimo baš tetku kad dođe u goste bocu IPAe nego nekom kolegi pivaru.

Ja mislim da je tržište crafta daleko od prezasićenog. I sam sam mislio to do nedavno pored Brewdoga i sličnih. A onda su na scenu niodakle došli japanci sa Sorachijem. Sutra se možda pojave neki kavkasci sa nekakvim drugim sortama.

Zmajsko nisam probao, pa ne mogu da se očitujem o njihovoj cijeni, da li je u skladu sa sadržajem ili podcjenjenja ili precjenjena.

Cijene na Balkanu su naravno velike, ali u craft podnebljima ima crafta za svačiji džep. U švedskim prodavnicama alkohola može se naći IPA od 2 pa do 20 evra. Što je u pivo više uloženo vremena i truda, cijena je veća. S druge strane, skuplje stvari su rariteti. Potražnju ne mogu pokriti svojom proizvodnjom i shodno tome cijena njihovih proizvoda je veća.

Ja naručujem dosta preko beergium.com i ima stvarno svega i za svačiji džep.

Da očekujem da ću neki De Camov lambic naći po istoj cijeni kao Brewdogov Nanny, teško.

Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Rodney, prvi znak zasicenja trzista ti je pojava piva tipa stout sa slaninom, ili creme brulee porter, ili sta ja znam, white stout i slično. Još malo pa ćemo imati IPA sa namrvljenim rogom od nosoroga Smile

To je znak da je konkurencija toliko velika i da ima toliko craft pivara, da se mora jos dublje diferencirati proizvod izmisljanjem novih i razlicitih piva. Jer realno, u evropi i americi, nova craft pivara treba dosta muda da izadje sa svojom IPA-om na trziste pokraj toliko dobrih IPA i jakih imena.

U americi nije uopste upitno da li je doslo do zasicenja, nego je to sigurno sto posto. Ima dosta clanaka o tome. Oni se jako brinu kako i sta dalje. Posebno manje craft pivare. U evropi to zasićenje je upravo u fazi u kojoj dolazi na granicu izdrzljivosti. Evo na primjer gledam ovdje u PL, nevjerovatno je koliko ima piva. Na jednu craft pivaru su najmanje tri gypsy pivare koje kuhaju na istoj opremi. U supermarketima je stvarno masa piva. Cak je i jebeni Heineken (Zywiec) napravio APA.

I to neminovno vodi do toga da se oni bore cijenama. Pivo je jako jeftino. Neku noc smo bili u velikom varšavskom multitap baru sa 60 (!) tapova od kojih su svi aktivni. Pivo se krece otprilike od 2,5 - 4 EUR za 0,5l IPA-e. Stouti jos jeftiniji. Weizeni da ne govorim. Dosta čudnih i ludih piva ima u ponudi.

I jebi ga, tebi kad dodje konkurencija i dampingom te unisti preko noci, ukrade ti trzisni udio, ti nemas izbora nego da se tome prilagodis i izbacis slabije pivo s manjom cijenom kako bi bio konkurentan.

Za sad jos uvijek na srecu nema uticaja na kvalitetu, ali kao sto sam rekao iz tog razloga se rezu drugi troskovi, plate zaposlenih, marketing itd... ali to nece vjecno trajati i najjaci ce opstati, dok ce slabiji morati promijeniti profesije i kljuc u brave...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Kontam na šta ciljaš, ali sem klasičnih recepta svi mi hoćemo da eksperimentišemo sa rogovima Smile

Što se tiče novih craftionica, razumijem da ih u odnosu na prije čeka malo jača i veća konkurencija, ali kao što danny pomenu, publika za craft i nije baš vjerna jednom proizvođaču. Imam ja omiljenih IPA ali gdje god mogu probam i nove.

U Americi s druge strane Bud i sličnima gori pod nogama jer gube tržište. Sa 97% zastupljenosti prije 15 godina spali su na 85-90% (ovisno o državama).

Manje craft pivare u Americi što sam ja vidio i nemaju aspiracije da idu dalje od svog sela.

U Švedskoj je isto sa gipsy kuhanjem. I mislim da je to dobro, jer svaki dan te iznenade novim stvarima. Taman kad misliš da je citra i amarillo vrhunac IPAe neko se sjeti da stavi borovnice.

Cijene su iste, a ponegdje i veće u odnosu na ranije u Švedskoj. Jedino što je primjetno, ti je da svaki pub hoće da napravi eksluzivitet sa jednom craft pivarom. Mikkeler i Brewdog su otkačili jer oni imaju svoje franšizne barove. Ostalo im je samo da pikiraju nekog lokalca i na njega bace sve karte.

Kako će se razvijati kroz par godina pojma nemam, ali vjerujem da će craft još više rasti te će ovi veliki pivarski koncerni gubiti sve više i više tržište.

Find Odgovori
plucica na kiselo Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Spomenuo se trošak sirovina. Osim količine i kvalitete koju ste spomenuli stvar je i nabave. Vjerujem da veliki igrači nabavljaju u velikim količinama, logično bi mi bilo da iskoriste tržišnu moć i na temelju velikih količina dobiju manje cijene.

Velikim igračima je puno lakše napraviti incijalnu investiciju i duže mogu čekati na povrat sredstava. Craft je najčešće projekt nekoliko ljudi koji moraju dići kredit.

Craft u USA je posebna priča. Postoje dijelovi gdje se pivo još nije skroz uhvatilo, a postoje i gradovi gdje je craft već mainstream. Činjenica je da se i tamo svake godine zatvori solidan broj pivovara, ali još uvijek ih se puno više otvara. 26 pivovara još uvijek drži 85-90% tržišta, a ostalih 3000 10-15%. Prostora za širenje još ima, ali ne toliko koliko se čini jer craft drži veći udio na tržištu ako se gleda sa financijske strane, a ne količina.

Gotovo cijela srednja i istočna Europa ima veliki potencijal i tu ima jako puno prostora za širenje. Mislim da će recimo Stone u Njemačkoj napraviti jako dobar posao.

E sad jesu li negdje neka piva i neke pivovare precijenjene. U tekstu koji sam pisao za 2014. spomenuo sam Brewdog koji u svojim barovima u UK drži pomalo bezobrazne cijene. Dalo bi se naci jos primjera.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Brewdog u svim svojim barovima ima bezobrazne cijene. Ali ipak i bezobraznu uslugu i ponudu. Pogotovo gostujuće tapove.

Da, sve što znam da su u craftu, u kreditu su. Pare se vraćaju, ali polako. Vidjet ćemo šta će se desiti kad se krediti izmire.

Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 09.02.2015, 08:05 by AleksandarV.
Svi mi kuhamo pivo. Znamo koliko košta litar piva. Na to nabacite novu opremu, prostor, plate radnicima,poreze itd. A na kraju nešto treba da ostane za investicije, sirovine i da se zaradi.
Ako je u gradu 0,3 Ginis 7 KM (21 KM litar), definitivno ima prostora da se i zaradi i napravi bolje pivo.

Sa trenutnim cijenama Ginisa, mislim da masno i bezobrazno zarađuju na pivopijama. I da je craft, ako ćemo ići tom logikom, podcijenjen.

Ne samo da je podcijenjen, nego se mora razviti cijela priča. Nije samo ono nije "industrijsko", nego i stilovi, sastojci, balans, novi mirisi i ukusi.

Mišljenja sam da se od craft piva može pristojno živjeti. I da se može držati pristojna cijena istog. Bez da se kreše kvalitet i hvataju krivine da bi se išlo u korak sa konkurencijom.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

This post was last modified: 09.02.2015, 08:41 by ale ale.
Cisto radi orijentacije, u Austriji ako hoces da radis gipsy brewing u vecim kolicinama, 0,33 flasica kosta 0,9 centi, sto je prosjecna cijena lagera u maloprodaji... i to je cijena za pivo bez pretjerano skupih i egzoticnih sastojaka, recimo klasicna apa. dok dodas pdv, svoj rad racunas ko zadnji crnac na minimalcu, racunica je jasna. Ovi sto su se uvalili u investiciju, pa otplacuju opremu, jos uvijek se bore za goli opstanak i svijetli primjeri su jos uvijek izuzetak, npr. Bevog ili Gusswerk...
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

Jednostavno ne mogu a da ne komentiram neke stvari vezane za ovu temu.
Naime na ovakav komentar me je najviše naterala degustacija na zadnjem druženju na Buni, odnosno da budem jasniji degustacija u Mostaru, Shanklys Pub.
Craft kao Craft je po meni u povojima bar kod nas i prije ili poslije kod nas u BiH će morati doći do selekcije a i na globalnoj razini iz razloga što su kraft pive kao takve pa čak i one lošije opet puno bolje od komercijalnih lagera, ali se mora reći da i Crafta zaista ima svakakvog i po zaista nerealnim cijenama (ne ulazim u to koliko je nerealan u cijeni bio onaj koji je skuhao pivo ili onaj koji je to pivo meni kao krajnjem pivopiji prodao) u odnosu na kvalitetu piva.
E sad da se vratim degustaciji u Shanklys Pub-u, prvo od dva piva koja sam probao je Fakin IPA, po meni je u mirisu i okusu više malo jača korektna APA nego IPA ali u aftertasteu je baš dugotrajno neugodna gorčina koja kvari sve ono što je dobro u pivi, cijena je čini mi se 6km 0,33 litre (da li je do gazde Puba ili do Medvedgrada ili do troškova koječega, nemam pojma ali je cijena u odnosu na kvalitetu previsoka, 4km bi bilo koliko toliko korektno sve preko je nerealno visoka cijena).
Recimo Bevogova Kramah IPA ili Pozoj je čini mi se 4km u Zagrebu, jeftinije a po meni neusporedivo bolje IPA od Fakina.

Najveće razočaranje sam doživio degustacijom Kabinetove APA Citre koja košta za naše uvjete astronomskih 7km 0,33, iskreno jedino što je dobro u pivu je tijelo, miris nema veze sa citrom, okus ništa, jako puno taloga što i nije bitno ali se uklapa u ukupan dojam "lošeg" Craft piva koje sa odnosom cijene i kvalitete definitivno neće imati prolaz na tržištu koje će u narednom periodu i u BiH rasti, samo se nadam da neće rasti pivama koje su slične komercijali a cijenom daleko skuplje.
Zis-ova, brkina ili lovac APA po meni daleko bolje pive...

PS: Zaista mi nije namjera popljuvati Kabinet, Medvegrad ili Shanklys ali sam zaista razočaran odnosom cijene i kvalitete, prvog posebno drugog pivaAngry, daleko bolje APA i IPA sam probao na druženjima kućnih pivara.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools