Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Gaziranost
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0 Location: Amsterdam
RE: Gaziranost
Musice gdje mi nestade post?
Find Odgovori
kmnccc Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Nov 2014
Reputation: 0 Location: Srbija
RE: Gaziranost
(09.02.2015, 09:56 )pivska mušica Wrote: Možeš mada su ti zlatarova burad za kiseli kupus najbolja Smile ja sam ih koristio jako dugo i prezadovoljan sam.

Ok, odem na Google i nađem ovo:

http://www.zlatarplast.rs/index.php?link...ref_link=2

Da li si na ovo mislio? Smile

Ako je to, onda još samo da nađem cenu i da nađem kako da ga kupim Smile
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Gaziranost
to je taj fermentor. većina nas fermentira u takvoj bačvi.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Gaziranost
Amstelovicu ne znam stvarno šta ti je s postom. Ja nisam ni vidio to što si napisao. KMNCC da na to mislim klasična burad, jako glatka i ispolirana HDPE plastika i fino se pere. Jeftina su. Kod mene su hektolitri prošli kroz ovu burad.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 155
Joined: Sep 2014
Reputation: 0 Location: Amsterdam
RE: Gaziranost
ma nema veze...nesto baljezgo o buradima i kantama..Smile
Find Odgovori
kmnccc Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Nov 2014
Reputation: 0 Location: Srbija
RE: Gaziranost
Ljudi, hvala puno na pomoći. Ovo je prvi put (ova tema) da se na ovom forumu obraćam za pomoć i zaista ste bili predusretljivi ljubazni i brzi. Zaista sam oduševljen. Zbog vas mi se odluka da pravim pivo čini još boljom Smile

Pošto sam skontao da ovde lako mogu naći odgovore koje sam do sada dugo tražio, budite sigurni da će me biti još sa ovakvim pitanjima Big Grin

Vidimo se najverovatnije u novoj temi gde ćemo diskutovati o receptu a do tada ovde Big Grin
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Gaziranost
Ove zlatarove buradi ima u sjemenarni. Mi je od tamo nabavljamo
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation: 1 Location: Bijeljina
RE: Gaziranost
Gledam početak ove teme, pa mo nejasno kako vam se dešava da povučete talog? Da li je to jer direktno flaširate iz fermentora? Ja to ne mogu sa onim buretom sa pipom jer je pipa uvijek prenisko pa odmah vuče malo taloga. Ja pretačem u drugu posudu, mada to odmah povlači rizik od infekcije. Zanima me je li moguće flaširati iz fermentora sa pipom?
Drugo, zadnja tura mi se pokvarila i pored silnog starsaniranja, najviše sumnjam na to pretakanje pred flaširanje.
I još nešto, pored toga što se pivo pokvarilo, čini mi se da mi poslije duže vremena opet čepovi nisu dobro dihtovali, postoji li neko pravilo, tj, odnos flašica - čep. Flašice su mi od sarajevskog piva bile zadnji put, i ono od 0,5 i ono od 0,33l. Čepove sam kupio u Bingu, ali nema nikakvih informacija o prečniku na njima.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Gaziranost
da, svi pretočimo u drugu posudu tzv. bottling bucket, gdje se pivo miješa sa šećerom. ili ti pretačeš u sekundar, pa ti tako stoji nekoliko dana, pa nakon toga u BB pa na flaširanje?

na taj način, da direktno iz fermentora točiš u boce, bi povukao još više taloga.

provjeri star san, a tu opremu u kojoj je bila zaražena piva promjeni.
Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation: 1 Location: Bijeljina
RE: Gaziranost
Ni ja ne pretačem u sekundar, nego samo u bottling bucket. Pošto nemam bottling bucket, ja prespem u šerpu veliku, operem fermentor pa vratim u njega jer on ima pipu. Ova zadnja tura mi se vjerovatno inficirala u toj šerpi, mada sam ja oprao dobro i starsanisao, ipak je to jedno pretakanje više, i veći rizik.
Meni je zato bilo i nejasno jer je kmnccc rekao da je flaširao i povuklo malo taloga. To znači da on flašira direktno iz fermentora valjda. Zato sam i pitao, radi li još neko tako i je li to uopšte izvodljivo, ako jeste, onda je to smanjenje rizika od infekcije jer se gubi jedno pretakanje i jedna posuda(bottling bucket).
Find Odgovori
civi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 53
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Gaziranost
Jeste izvodljivo ja sam tako radio u početku međutim to povlači sa sobom mnogo više taloga i kvasca u flaše. Dešavalo mi se da se pivo oseća na kvasac baš mnogo samo zbog tog taloga. Ova svakako može biti samo privremeno rešenje. Negde sam već spomenuo da ko radi ovako direktno točenje iz fermentora treba da postavi neku letvicu ispod fermentora gde je slavina kako bi se talog i kvasac skupio na drugoj strani. Ovo samo malo može da smanji talog ali nikako i da se dobije ono što i sa pretakanjem.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
Gaziranost
Autosifon uvijek i polako ga spuštati kako nivo piva opada u fermentoru. Pošto ja koristim carbonation drops nikada ne pretačem pivo u bottling bucket već flaširam direktno iz fermentora.

Naravno, 2-3 litra piva na dnu otpišem i tako izbjegavam potpuno rizik da povučem talog u boce. Do sada nisam imao problema i sve su pive bile okej.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 9 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools