Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
kmnccc Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Nov 2014
Reputation: 0 Location: Srbija
Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
Evo mene opet Smile

Nabavio sam zlatarovo bure kao što ste mi predložili. Sad je na red došao recept pre nego što naručim sirovine. Ne mogu se pohvaliti da umem rukovati programom Brewtarget ali se mogu pohvaliti da sam pokušao Big Grin Evo kako je to ispalo:

Drugo kuvanje - Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)

Batch Size: 27,003 L
Boil Size: 31,803 L
Boil Time: 60,000 min
Efficiency: 70%
OG: 1,054
FG: 1,013
ABV: 5,3%
Bitterness: 40,1 IBUs (Tinseth)
Color: 7 SRM (Morey)

Fermentables:
Name Type Amount Mashed Late Yield Color
Pilsner (2 Row) Ger Grain 6,000 kg Yes No 81% 2 L
Caramunich Malt Grain 350,000 g Yes No 72% 56 L
Barley, Flaked Grain 500,000 g Yes No 70% 2 L
Total grain: 6,850 kg

Hops:
Name Alpha Amount Use Time Form IBU
Magnum 13,5% 25,000 g Boil 60,000 min Pellet 27,5
Magnum 13,5% 10,000 g Boil 30,000 min Pellet 8,5
Fuggles 4,5% 20,000 g Boil 10,000 min Pellet 2,7
Fuggles 4,5% 20,000 g Boil 5,000 min Pellet 1,5

Yeast:
Name Type Form Amount Stage
Safale S-04 Ale Dry 13,500 g Primary

Mash:
Name Amount Temp Target Time
Infusion 21,235 L 73,861 C 67,000 C 60,000 min


Zbog toga što smo prošli put imali problema sa zagrevanjem do temperature ključanja usled lošeg gorionika i time izgubili mnogo tečnosti, stavio sam malo veću vrednost isparenja/h, 4 litara. Ipak, sada smo nabavili jači gorionik (5.5 kw) i uradićemo jedno test kuvanje da baš vidimo koliko nam ispari vode za pola sata kuvanja (možda ova ideja zvuči smešno, nemam pojma Smile). Uglavnom, odnos "Batch size" i "Boil size" verovatno će biti drugačiji ali ajd, to sad i nije bitno toliko. Po ovom trenutnom proračunu ukomljavanje će se vršiti sa oko 21 L vode a zatim će se ispirati sa oko 18 L vode.

Želeo bih da pažljivo pogledate i da mi ukažete na sve što vam se čini pogrešnim. Da li je dobra kombinacija sladova? Da li je dobro i pravilno ohmeljeno? Da li je dobra količina kvasca. Možda neki savet?

Caramunich slad imam i čuvam ga na suvom i hladnom. Pelete hmelja takođe imam od prošlog kuvanja i čuvam ih u kesicama koje su izlepljene pedantno i stavljene u zamrzivač ali nisu vakumirane. Tako ih čuvam od prošlog kuvanja, tj. decembra. Mislite li da su još upotrebljive?

Izvinite zbog ovako dugog posta i hvala što ste čitali Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
Izgleda ok. Pale ale slad bi bio bolji od pilsnerskog kao bazni. Možeš uzeti dio ovog pilsnerskog nekih 500g i ispeći ga malo u rerni da dobiješ malo više tostiranih okusa. A možeš i dokupiti još biskvit slada pa ubaciti. Jedino je ovdje premalo fuggle hmelja na ovu količinu piva, to definitivno. Vjerujem da možete i veću efikasnost izvući od 70% ako radite sa frižiderom kao ukomljivacem i ako je slad fino samljeven. Što se tiče sladova moglo je to i puno bolje za engleski bitter sa drugim sladovima ali i ovako će biti ok pivo. Isparenja možete istestirati naravno, s tim da imate u vidu da ako kuhate vani na otvorenom Isparenja zavise od vanjske temperature i vjetra (ako ga ima)
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
kmnccc Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Nov 2014
Reputation: 0 Location: Srbija
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
Bazni slad još nisam kupio tako da mogu kupiti Pale ale umesto Pilsnera. Ovaj sam izabrao zato što sam takav recept našao kada smo kuvali prvu turu. Fuggle mogu pojačati ali ne znam koliko bi trebalo. Da li da smanjim malo Magnum na račun Fuggle-a?

Efikasnost je stajala na 70% a ja je nisam menjao jer ne razumem čemu to služi. Inače, planiramo da ukomljavamo u vreći. Kuvaćemo u zatvorenoj prostoriji Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
Pa onda uzmi pale Ale slad. Ako ćete u vreći ukomljavati onda ostavi efikasnost na 70%. Kako isperete slad iz vreće?

Možeš i uzeti biskvit slada nekih 5% i zamijeniti ga s jednakim dijelom pale ale-a.

Što se hmelja tiče taj magnum i nije baš najbolje rješenje ali može proći. Najbolje bi bilo odraditi kompletno hmeljenje engleskim sortama. A ja bih povećao na 30 do 35 g ova završna hmeljenje.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
kmnccc Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Nov 2014
Reputation: 0 Location: Srbija
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
Ok, uzeću Pale ale... i zvuči logičnije. Ispiraćemo tako što ćemo izvaditi vreću iz lonca, raširiti je iznad na žici i onda lagano polivati preko nje da se sliva u lonac. Ne znam za taj biskvit slad... ne znam je l' ga ima gde za kupiti. Ja naručujem sa ovog sajta:
http://www.mojepivo.com/sirovine/slad.html?limit=30

Mogu ispeći malo pilsner slada kao što si mi predložio samo, koliko treba da se peče i na kojoj temperaturi? Nisam to nikad radio i nemam predstavu kako bi to trebalo.

Takođe, obe vrste hmelja već imam pa tu ne bih menjao vrste ali količinu mogu pošto je od prethodnog kuvanja preteklo dovoljno. Mogu staviti 30 do 35 g Fuggle-a ali bih voleo da zadržim neku gorčinu kao što je sada. Pretpostavljam da ću onda samo malo smanjiti količinu Magnuma.

P.S. Ako ti nije teško pogledaj taj link pa mi reci da li još neki od tih sladova mogu dodati Smile
Find Odgovori
kmnccc Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Nov 2014
Reputation: 0 Location: Srbija
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
Nakon ovih saveta, konačan recept je sa izmenjenim sladovima:

Fermentables
Name Type Amount Mashed Late Yield Color
Pale Malt (2 Row) UK Grain 5,650 kg Yes No 78% 3 L
Barley, Flaked Grain 500,000 g Yes No 70% 2 L
Caramunich Malt Grain 350,000 g Yes No 72% 56 L
Biscuit Malt Grain 350,000 g Yes No 79% 23 L
Total grain: 6,850 kg

I sa pojačanim količinama Fuggles hmelja:

Hops
Name Alpha Amount Use Time Form IBU
Magnum 13,5% 23,000 g Boil 60,000 min Pellet 25,7
Magnum 13,5% 9,000 g Boil 30,000 min Pellet 7,7
Fuggles 4,5% 35,000 g Boil 10,000 min Pellet 4,7
Fuggles 4,5% 35,000 g Boil 5,000 min Pellet 2,6


Je l' ok 13.5 grama Safale S-04 kvasca na ovu količinu piva (27 L)?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
po meni nemaš potrebe dodavati ovaj magnum na 30 min, ali ne bi ti trebao previše uticati na pivo, tako ako želiš možeš i da ga ostaviš. koliki ti je OG, ako je 1.054 kao u prošlom receptu mr. Malty kaže 15-16 g (u zavisnosti od starosti kvasca), tako da je ova tvoja navedena količina dovoljna. ako ti je dobro star kvasac, morat ćeš makar ovih 16 g staviti.
Find Odgovori
kmnccc Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Nov 2014
Reputation: 0 Location: Srbija
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
OG je 1.052. Imam 2 grama kvasca od prošlog kuvanja (od decembra) a sada sam mislio da dokupim jednu kesicu od 11.5g i da taman prođem sa jednom kesicom. Ali bolje je da platim malo više ako treba nego da budem neuspešan Smile

Ne znam kako je pravilno čuvati kvasac pa sam ga dobro umotao i stavio u zamrzivač. Nadam se da ga nisam tako zaj*b'o Smile
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
kvasac čuvaj u frižideru. ova kesica obično služi za 20-23 l sladovine. ma stavi jednu kesicu, biće blagi underpitch. kontam da ne otvaraš još jednu. proizvest će malo više voćnih estera, taman da se uklope sa engleskim hmeljem Big Grin
Find Odgovori
kmnccc Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Nov 2014
Reputation: 0 Location: Srbija
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
Ok, stavljam jednu i ono što je preteklo od prethodne.

Kad smo već kod kvasca, kako je najbolje da se kvasac doda u pivo odnosno kako da se rastvori?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
najbolje je da ga dehidriraš. za tu tvoju količinu kvasca uzmi jedno 100-120 ml vode. stavi vodu u džezvu zajedno sa kašikom i poklopi sa nekom pliticom ili nekim poklopcem. sve to zajedno stavi na kolo da prokuha jedno 2-3 minute. skini sa kola i ostavi da se ohladi (neko pravilo je na 27 stepeni). najbolje je da dezinficiraš termometar pa da pratiš temperaturu. ja ne pratim, nego iz iskustva znam kada otprilike trebam staviti kvasac u tu vodu. kada si stavio kvasac u ohlađenu vodu promiješaj sa onom kašikom, koja je bila cijelo vrijeme u vodi, da ne bude grudvica. nakon 10 minuta još jednom promiješaj. 15 minuta nakon drugog miješanja kvasac bi trebao nabubriti i biti spreman za ubacivanje u aeriranu sladovinu.
Find Odgovori
kmnccc Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Nov 2014
Reputation: 0 Location: Srbija
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
Hvala na opširnom objašnjenju Smile
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools