Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
kmnccc Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Nov 2014
Reputation: 0 Location: Srbija
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
Setio sam se još dva pitanja pa se izvinjavam što dupliram postove.

Da li je pravilno procediti hmelj pa ohladiti pivo ili ohladiti pa procediti hmelj? Ova druga varijanta mi je jednostavnija jer se sa ohlađenom tečnošću lakše rukuje.

Drugo bi bilo, da li je dobro aerisati pivo u toku hlađenja ili treba potpuno ohladiti pa perisati?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
ukratko:

1. uvijek prvo ohladis pa onda cijedis.

2. nikad ne radis aeraciju na toploj sladovini, uvijek radis aeraciju na sto hladnijoj sladovini. u sustini puno je bolja topivost O2 u hladnoj tekucini nego u toploj, a osim toga imas i nesto sto se zove HSA odnosno hot side areation, sto bi trebalo izbjegavati.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
mi uvijek iscijedimo, pa onda hladimo. tako radimo radi smanjenja rizika od infekcije.
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
Ja sam razumio da kad se dodaje hmelj na 0 min, da se pusti 20min pa se onda iscijedi i pocne hladiti
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
@spajder mi upravo tako radimo kada dodajemo hmelj na 0 minuta
Find Odgovori
kmnccc Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Nov 2014
Reputation: 0 Location: Srbija
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
Ni to nisam znao... Što više čitam ovde sve sam svesniji da sam prvu turu skuvao na sreću Big Grin
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
Pa s čim ga cijedite na 80C živi bili. Koji ste vi alieni Big Grin ja hmelj uvijek cijedim prije vađenja chillera, a posebno u situacijama kad se traži puno hmeljne arome....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
To sam pokupio od supruge,bivse konobarice.Isto kako se cijedi kesica caja,samo,sto ja koristim uvecanu verziju.Iz servisa koristim ono za vadjenje krompira i jednostavno omotam spagu od vrecice za hmelj i iscijedim.Moze i na 100C
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
hehehe koristimo dva čista manja poklopca od šerpa. dobro ih našpricamo star sanom i tako cijedimo.
Find Odgovori
kmnccc Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Nov 2014
Reputation: 0 Location: Srbija
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
This post was last modified: 02.03.2015, 09:08 by kmnccc.
I to drugo kuvanje je gotovo. Videćemo šta će ispasti. Nisam baš najzadovoljniji nekim stvarima ali dobro, videćemo rezultate.

Nisam mogao da ukomljavam u vreći jer je vreća manjeg obima od lonca pa sam procedio iz lonca u bure kroz vreću i to nije prošlo baš najsrećnije Smile U međuvremenu mi je zakazala druga boca s plinom pa nisam mogao uporedo sa ukomljavanjem da zagrevam vodu za ispiranje. Zbog toga sam nakon ukomljavanja morao da tek zagrejem vodu za ispiranje dok je sladovina sa sladom u vreći čekala u buretu nekih 15 - 20 minuta. Šta mislite da li je to poremetilo proces?

Sledeći problem je bio s kvascem. Stajao je malo duže od predviđenih 25 minuta jer sam loše procenio za koliko ću uspeti da ohladim sladovinu. Prošli put je bila manja količina i brže smo je ohladili. Tako da je kvasac je stajao u vodi pre dodavanja oko četrdesetak minuta dok sam ohladio i aerisao.

I treća stvar kojom nisam zadovoljan je što je evo sada već prošlo tridesetak sati od ostavljanja fermentora a vrenjača se još nije pomakla što me tera do zaključka da fermentor ne dihtuje. Napravljen je od zlatarevog bureta po preporuci ali mi je bure odavalo utisak jako loše obrade jer je na rubu bureta gde treba da dođe do dodira sa poklopcem bilo neke plastike viška koja je valjda nastala u procesu proizvodnje. Sprečavala je dobar kontakt s poklopcem i ja sam je odsekao i taj rub fino išmirglao. Mislio sam da sam tako osigurao da bure dihtuje ali izgleda nisam baš uspeo.

Jedna od najboljih stvari je na brzinu improvizovana fermentaciona komora koja radi savršeno. Stari zamrzivač koji ne radi, dakle samo kutija. Unutra je ugrađena sijalica sa nekim starim analognim termostatom koji radi odlično. Mogu da kontrolišem temperaturu sa preciznošću od +/- 1C što je veliki napretak u odnosu na prošli put. Sada temperatura stoji na 18-19C. Šta mislite, koja bi oprimalna temperatura bila za ovaj elgleski Pale Ale, odnosno sa kvascem safale S-04?

edit:
Zaboravio sam da pomenem da mi je OG: 1.054 ili 1.053 (ne mogu baš precizno da očitam) za razliku od predviđenog 1.052. Takođe, imam oko litar piva manje od predviđenog.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
mislim da će ti sve biti OK. dobio si sladovine skoro koliko si ciljao. fermentiraj to pivo baš na toj temperaturi koju si naveo. nemaš potrebe za vrenjačom na zlatarovim buradima. svakako ne dihtuju Big Grin

ništa se ne sekiraj biće sve OK Big Grin
Find Odgovori
kmnccc Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Nov 2014
Reputation: 0 Location: Srbija
RE: Drugo kuvanje - Recept - Predlozi, saveti...
Uh, sad ono čekanje... večnost Big Grin
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 6 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools