Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Starost kvasca
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

Starost kvasca
Poznato mi je da kvasac starenjem gubi svojstva, ali kakav
je slučaj ako mu istekne rok preporučene upotrebe. Imam
nekoliko kvasaca kojima je rok upotrebe bio 12/12 a ostali
su mi neiskorišteni.

Da li je ovaj kvasac još uvijek upotrebljiv?

*Držan je cijelo vrijeme u frižideru.
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Starost kvasca
upotrebljiv je najvjerovatnije, tek mu je istekao rok. znam da su ljudi koristili i daleko starije kvasce. ne bi se zeznuo da napraviš starter s njim.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

This post was last modified: 03.01.2013, 09:38 by gajba.
Ne znam za starost, ali za one koji brinu o temp kvasca... Ja sam u avgustu dobio posiljku koja je stajala 3 mjeseca u sobi, znaci kvasac nije bio u frizideru, nego na temperaturama preko 20. Na kraju je sa kvascom bilo sve u redu, odradio je posao.
Malo offtopic, ali ja sam trazio taj info kad sam trebao da koristim isti kvasac, pa sam panicio Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

(03.01.2013, 09:37 )gajba Wrote: Ne znam za starost, ali za one koji brinu o temp kvasca... Ja sam u avgustu dobio posiljku koja je stajala 3 mjeseca u sobi, znaci kvasac nije bio u frizideru, nego na temperaturama preko 20. Na kraju je sa kvascom bilo sve u redu, odradio je posao.
Malo offtopic, ali ja sam trazio taj info kad sam trebao da koristim isti kvasac, pa sam panicio Smile

gajba, objasnio sam već da to što je kvasac proradio ne znači puno. najvjerovatnije bi proradio i kvasac koji je star dvije godine preko roka upotrebe i koji je stajao na sobnoj temperaturi. problem je šta se tamo dešava na mikrobiološkoj razini, odnosno koji je broj vitalnih stanica i da li su doživjele neke promjene ili oštećenja usljed nepravilnog skladištenja, a to može imati efekta na konačni proizvod. Zivjeli
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools