Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pocetnik
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pocetnik
Može biti više razloga. Uglavnom, na početku istakanja se nikada ne pušta ventil do kraja. Ja ga pustim od 1/3 do 3/4 protoka dok ne istece nekih 30% sladovine. Onda procijenim da li mogu pustiti puni protok ili ne. Ako odmah otvoriš naglo protok, slad se brzo nabije na dno i legne na filter, a na vrhu ostane zarobljena sladovinu. Neka kolega proba tako, siguran sam da će imati bolje rezultate.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ljama Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 105
Joined: Jan 2015
Reputation: 0 Location: Bizovac Croatia
RE: Pocetnik
(31.03.2015, 10:41 )mange_tout! Wrote: ja mislim da bi mogao riješiti sa inox mrežicom. baš šteta što mu štopa.

A iso sam s time da sto nize spustimo filter da manje death space ostane ali sad vidimo da nije dobro bas ni prenisko! slozim to od inox mrezice pa cemo vidot kako sljaka!
Find Odgovori
ljama Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 105
Joined: Jan 2015
Reputation: 0 Location: Bizovac Croatia
RE: Pocetnik
danas flasran prvi all grain
nakraju manje piva nego sto sam mislio bilo je vise taloga kvasac se namnozio ko blesav ali nema veze Big Grin

e da i malo sam zeznio kod vaganja secera! vaga mi je nesto bila zablesirala pa mjesto 7 grama po litri ja sam stavio 8.6g jel moze nesto bit ili ce samo bit jace gazirano ?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pocetnik
Malo je to previše šećera. Bit će ti pregazirano. Nadam se da je fermentacija zaista gotova jer ako nije onda bi ti mogle flaše pucati...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ljama Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 105
Joined: Jan 2015
Reputation: 0 Location: Bizovac Croatia
RE: Pocetnik
(31.03.2015, 05:22 )pivska mušica Wrote: Malo je to previše šećera. Bit će ti pregazirano. Nadam se da je fermentacija zaista gotova jer ako nije onda bi ti mogle flaše pucati...

a znam. a kad mi je neko prcko po vagi pa nisam gledo jel tarirana!
gotova je fermentacija ovo je 20 dan flasirano i fg je mjeren par puta i nije se promjenio ?

a sta napraviti ako bude pregazirano ?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pocetnik
Ništa. Popit i podrigivat Tongue
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ljama Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 105
Joined: Jan 2015
Reputation: 0 Location: Bizovac Croatia
RE: Pocetnik
This post was last modified: 31.03.2015, 05:42 by ljama.
(31.03.2015, 05:34 )pivska mušica Wrote: Ništa. Popit i podrigivat Tongue
koliko normalno taloga ostane u fermentoru 2-3l ?

onda nema veze Big Grin
podrigivat cu sa slašcu!
Zivjeli
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pocetnik
taloga moze ostati i vise i manje, to ima veze sa vrstom kvasca i sa cold crashom. pretpostavljam da nisi radio cold crash pa ti je zato tako puno ostalo.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ljama Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 105
Joined: Jan 2015
Reputation: 0 Location: Bizovac Croatia
RE: Pocetnik
This post was last modified: 31.03.2015, 06:25 by ljama.
(31.03.2015, 05:58 )pivska mušica Wrote: taloga moze ostati i vise i manje, to ima veze sa vrstom kvasca i sa cold crashom. pretpostavljam da nisi radio cold crash pa ti je zato tako puno ostalo.

Dva dana je stajalo na nekih 8c!
kvasca je bilo 3.5l ali nema veze ide u zamrzivac!
(nece bit za pivo nego za pecanje da nebude zabune)
Find Odgovori
ljama Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 105
Joined: Jan 2015
Reputation: 0 Location: Bizovac Croatia
RE: Pocetnik
Decki evo sastavio sam prvo svoj recept Big Grin
pa bi svaki prijedlog dobro doso Big Grin
stane mi je preporcuo da ubacim cascade na 0min i da ostavim tako 20 min pa pocmem hladit
unaprije hvala Big Grin

Type: All Grain
Batch Size: 20,00 l
Boil Size: 26,00 l
Boil Time: 60 min
End of Boil Volume 20,00 l
Brewhouse Efficiency: 80,00 %


Ingredients
Amt Name %/IBU
0,30 kg Munich Malt (15,0 EBC) 5,8 %
4,00 kg Pilsen (NG) (3,0 EBC) 76,9 %
0,70 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (120,0 EBC) 13,5 %
30,00 g Magnum [11,50 %] - Boil 60,0 min 43,8 IBUs
30,00 g Mittelfrueh [4,00 %] boil 20,0 min 9,2 IBUs
60,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 0,0 min
0,20 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) 3,8 %
1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) -


Beer Profile
Est Original Gravity: 1,065 SG
Est Final Gravity: 1,014 SG
Estimated Alcohol by Vol: 6,7 %
Bitterness: 53,0 IBUs
Est Color: 24,1 EBC

Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Mash In Add 16,62 l of water at 72,3 C 67,0 C 60 min
1st sparge Add 8,34 l of water at 78,0 C 70,4 C 15 min
2st sparge Add 8,32 l of water at 81,4 C 73,0 C 10 min
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Pocetnik
ovo IPA neka. imaš li išta da suho zahmeljiš. po meni je previše kristala, a još je tu i minhenski. moja sugestija je da ideš ispod 10% sa kristalom. hmeljenje odlično.
Find Odgovori
ljama Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 105
Joined: Jan 2015
Reputation: 0 Location: Bizovac Croatia
RE: Pocetnik
(01.04.2015, 08:19 )mange_tout! Wrote: ovo IPA neka. imaš li išta da suho zahmeljiš. po meni je previše kristala, a još je tu i minhenski. moja sugestija je da ideš ispod 10% sa kristalom. hmeljenje odlično.

nemam vise hmeljeva to mi ostalo od zadnjeg kuhanja pa da se potroši Big Grin
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools